Δηλώσεις Μητσοτάκη – Abdel Fattah El-Sisi: Προσδοκούμε επέκταση της συμφωνίας μας με την Αίγυπτο

Στα πλαίσια της συνάντησής τους στο Κάιρο

Ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

 

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, βρίσκεται στo Kάιρο στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του στην Αίγυπτο. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτού Πλούτου, της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλα και ο Έλληνας πρέσβης στην χώρα, Νίκος Γαριλίδης.

Αλ Σίσι: Ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδας -Αιγύπτου -Κύπρου
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος επισήμανε ότι η «συνάντηση σήμερα ήταν καλή ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων γύρω από τις περιφερειακές υποθέσεις». «Σε αυτό το πλαίσιο συμφώνησα για τη σημαντικότητα της ενδυνάμωσης της συνεργασίας Ελλάδας -Αιγύπτου -Κύπρου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλ Σίσι.

Παράλληλα σημείωσε ότι οι συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, εξελίχθηκαν με τις τελευταίες εξελίξεις στο Παλαιστινιακό ζήτημα, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάστηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη. «Ενημέρωσα επίσης για τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά το ζήτημα του φράγματος της αναγέννησης», δήλωσε επιπρόσθετα.

Μητσοτάκης: Στηρίζουμε τη μετατροπή της Μεσογείου σε θάλασσα που δεν χωρίζει αλλά ενώνει
Παίρνοντας το λόγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι η τρίτη φορά από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός που επισκέπτεται την Αίγυπτο. «Οι δεσμοί των λαών μας χάνονται στο βάθος των αιώνων και ενισχύονται στο παρόν από τις επιλογές των κυβερνήσεων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αίγυπτος και Ελλάδα στηρίζουν τη μετατροπή της Μεσογείου σε μία θάλασσα που δεν θα χωρίζει αλλά θα ενώνει. Με όρους ισότιμης κυριαρχίας, χωρίς αναθεωρητικές βλέψεις ή προθέσεις ή παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Παράδειγμα αποτελεί η συμφωνία για την οριοθέτηση μέρους των θαλασσίων οικονομικών ζωνών. Προσδοκώ ότι σύντομα θα βρει την συνέχεια της με την επέκταση της στο υπόλοιπο εύρος των νερών που μας ενώνουν», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Κυπριακό: «Δεν νοείται λύση πέρα του δεσμευτικού πλαισίου»
Ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι Ελλάδα και Αίγυπτο μοιράζονται την ίδια οπτική για τη συνεχιζόμενη δοκιμασία της Κύπρου. «Δεν νοείται λύση πέρα του δεσμευτικού πλαισίου, μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με μία κυριαρχία με μία ιθαγένεια και μία προσωπικότητα», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

«Ισχυρισμοί περί δύο κρατών είναι εκτός θέματος αφού αντίκεινται στις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας, πολύ περισσότερο όταν συνοδεύονται από επ απειλούμενες κινήσεις», τόνισε και συμπλήρωσε: «Ενδεχόμενη υλοποίηση των σχεδίων θα υπονομεύσει ακόμα περισσότερο τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού».

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις εξελίξεις στη Λιβύη. Ταυτίζονται οι θέσεις μας, απαραίτητη προϋπόθεση η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων», σημείωσε επεξηγηματικά. «Φαντάζομαι ότι ο κ. Αλ Σίσι συμμερίζεται την ενόχληση της Ελλάδας για τη μη συμμετοχή της στη δεύτερη υπουργική διάσκεψη για το ζήτημα αυτό στο Βερολίνο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στην ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου μέσω ενός υποβρύχιου υποβρυχίου, είναι ένα πράσινο έργο που θα ενώνει τα κράτη και τις ηπείρους μας», επισήμανε στη συνέχεια.

 

Στο παρακάτω link μπορείτε να παρακολουθήσετε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi, μετά τη συνάντησή τους στο Κάιρο: