Η αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας πρέπει να πιστωθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει σε άρθρο της η Wall Street Journal
Η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα είναι αξιοσημείωτη και οι επενδυτές θεωρούν ότι ο στόχος της Αθήνας για ρυθμό ανάπτυξης 2,8% φέτος και 3-4% στη συνέχεια είναι εφικτός, τονίζει σε άρθρο της η εφημερίδα Wall Street Journal.
Η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα στο άρθρο της με τίτλο «Αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας» πλέκει το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού και πιστώνει προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ανάκαμψη των τελευταίων μηνών στην ελληνική οικονομία.
«Δεν θα μπορείτε ποτέ να φανταστείτε ποιας ευρωπαϊκής χώρας αναβαθμίστηκε πρόσφατα το αξιόχρεο: Η Ελλάδα, Ναι, η Ελλάδα. Η χώρα της Ευρωζώνης, που επί πολλά χρόνια υστερούσε, βρίσκεται επί έξι μήνες σε μία σημαντική οικονομική ανάκαμψη», σημειώνει η εφημερίδα.
Προσθέτει δε, ότι «ο Fitch αναβάθμισε την Παρασκευή το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ, και σηματοδότησε μεγαλύτερη αισιοδοξία για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Η Αθήνα απέχει δύο επίπεδα από την επενδυτική βαθμίδα στα μάτια του Fitch, αλλά οι επενδυτές είναι πιο αισιόδοξοι. Η απόδοση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μειώθηκε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του περίπου 1,15% τη Δευτέρα έναντι 1,04% της Ιταλίας». Το ελληνικό Χρηματιστήριο εκτινάχτηκε 49% το 2019, κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είναι υψηλότερη από ότι στο σύνολο της Ευρωζώνης και η ανεργία υποχώρησε στο 16,6% τον Οκτώβριο που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2011.
Πιστώστε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που εξέλεξαν οι ψηφοφόροι πρωθυπουργό τον Ιούλιο μετά από μία δεκαετία αποτυχημένων πειραμάτων με κεντρώους τεχνοκράτες και ριζοσπαστική Αριστερά, αναφέρει το άρθρο.
Ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνει η εφημερίδα, «επιχειρεί κάτι άλλο: μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς. Μείωσε τον φορολογικό συντελεστή για τα επιχειρηματικά κέρδη στο 24% από 28% και κάποια άτομα είδαν τον φορολογικό συντελεστή τους να μειώνεται στο 9% από 22% και τους φόρους στην ακίνητη περιουσία τους να μειώνονται. Στοχεύει να καθιερώσει έναν οριζόντιο φόρο 100.000 ευρώ για πλούσιους ξένους που θα έρχονται στην Ελλάδα για να επενδύσουν. Ξεσκονίζει επίσης τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων που είχαν μείνει στα ράφια από τον αριστερό προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα».
Η ταχεία ανάπτυξη προσφέρει στην Ελλάδα την καλύτερη ελπίδα της εδώ και μία δεκαετία για την ελάφρυνση του κρατικού χρέους της, που φθάνει το 180% του ΑΕΠ, και τη δυνατότητα των τραπεζών να ξεφύγουν από το ασφυκτικό φορτίο των «κόκκινων» δανείων, αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας: «Αρκετά μπορούν να πάνε ακόμη λάθος. Η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη στις μεγάλες διακυμάνσεις της πολιτικής για το παγκόσμιο εμπόριο την εποχή του Ντόναλντ Τραμπ και στις διαμάχες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία για το εμπόριο μετά το Brexit. Οι ψηφοφόροι, που θέλησαν να δώσουν στον κ. Μητσοτάκη μία ευκαιρία πέρυσι θα πρέπει να παραμείνουν αισιόδοξοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το πλήρες πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να συγκρατήσει τα νεύρα του».
Ωστόσο, η Αθήνα απέδειξε ότι είχαν λάθος αυτοί που αμφισβητούν τον Κέινς, σημειώνει το άρθρο. Τα προγράμματα διάσωσης απέτυχαν, επειδή οι ηγέτες της ΕΕ θεωρούσαν δεδομένη τη χαμηλή ανάπτυξη και εστίασαν στις αυξήσεις φόρων για να σωθούν τα δημόσια οικονομικά. Ακόμη και τώρα, η ΕΕ και το ΔΝΤ θεωρούν ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη είναι πολύ αισιόδοξες. «Οι Έλληνες αποφάσισαν να δώσουν μία ευκαιρία στην ελπίδα, όμως, και έως τώρα ανταμείβονται».