Στο 5,9% ανήλθε η ανάπτυξη το 2022 σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ που επισημαίνει τις προσκλήσεις και τους κινδύνους, ενώ προβλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2023 στη χώρα μας.
Κάνει λόγο για περαιτέρω επιβράδυνση Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Φεβρουάριο, ενώ τονίζει ότι είναι πρόβλημα ο δομικός πληθωρισμός.
Eιδικότερα, την επιμονή μιας εικόνας ανθεκτικότητας για την ελληνική οικονομία επιβεβαιώνει η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ και ο Νίκος Βέττας, αναθεωρώντας επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Στο επίκεντρο των βελτιωμένων αποτελεσμάτων του 2022, ο κ. Βέττας υπογράμμισε την ενισχυμένη ιδιωτική κατανάλωση, την έντονη αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού, με τα πρώιμα σημάδια να είναι πολύ σημαντικά και για το 2023, ενώ επεσήμανε πως το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρει μία σταθερότητα σε ένα ευμετάβλητο και ασταθές διεθνές περιβάλλον αλλά και με την προσέλκυση νέων περιφερειακών επενδύσεων.
Η συστηματική αύξηση των εισαγωγών δε, δείχνει σύμφωνα με τον κ. Βέττα, πως η ελληνική οικονομία γίνεται ολοένα πιο «ανοιχτή», τάση που στηρίζει την ανάπτυξη πέρα από το συγκυριακό επίπεδο.
Ωστόσο, οι προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος είναι ισχυρές με το μεγάλο πλαίσιο να είναι η νομισματική σύσφιξη μετά από χρόνια χαλάρωσης που μειώνει τους ρυθμούς μεγέθυνσης, αλλά και ο πόλεμος και η σωβούσα ενεργειακή κρίση.
Για την Ελλάδα ανησυχία προκαλεί η ένταση των δίδυμων ελλειμμάτων αλλά και η παγίωση του «πυρήνα» του πληθωρισμού ιδιαίτερα στα τρόφιμα, παρά την επιβράδυνση του ονομαστικού πληθωρισμού
Η πρόβλεψη του περασμένου Ιανουαρίου
Tον περασμένο Ιανουάριο ο ΙΟΒΕ σε έκθεση του για το δ’ τρίμηνο του 2022 προέβλεψε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% μέσα στο 2023 ενώ έκανε λόγο για πληθωρισμό 4% από 9,6% πέρυσι, ενώ η ανεργία αναμένεται να κινηθεί στο 11,5%.
Μεταξύ των κρίσιμων παραγόντων επίτευξης των εκτιμήσεων αυτών, χαρακτηρίζονται η πορεία της ευρωζώνης και το αν θα ακολουθήσει το βασικό σενάριο της ΕΚΤ (+ 0,5% το ΑΕΠ και +6,3% ο πληθωρισμός) μέσα στο 2023. Επίσης, η ένταση του πολέμου στην Ουκρανία δεν θα ξεπεράσει σε ένταση αυτή που ζήσαμε το 2022 ενώ ο ελληνικός τουρισμός θα κινηθεί στα επίπεδα του 2019. Τέλος, η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας συνιστά εκ των ων ουκ άνευ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσα στη νέα χρονιά.
Για το σύνολο του 2022, το ΙΟΒΕ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 5,2%, ανεργία στο 12,3%. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκο Βέττα, το δ’ τρίμηνο του 2022 για το οποίο δεν υπάρχει εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, σημείωσε ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα κινηθεί λίγο καλύτερα απ’ ό,τι εκείνη του γ’ τριμήνου 2022 -πέριξ δηλαδή του 3%. Με βάση αυτό, ο τελικός ρυθμός ανάπτυξης για όλο το έτος αναμένεται στο 5,2%.