Ο τρόμος των ζώων για τις κροτίδες της Ανάστασης – Τι λένε οι ειδικοί

Κάθε χρόνο από το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου έως και το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα τα σκυλιά, κυρίως, όπως και τα άλογα, αλλά και τα γατιά στρεσάρονται πολύ και κάποια τρομοκρατούνται από τις κροτίδες και τα βεγγαλικά

Άρχισε η αντιστροφή μέτρηση για τη μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού αλλά και για μια από τις πιο «δύσκολες» στιγμές για τα ζωάκια μας. Και φυσικά ο λόγος για την Ανάσταση και το Πάσχα, ημέρες που για πολλά κατοικίδια μοιάζουν εφιαλτικές λόγω πυροτεχνημάτων και αδέσποτων πυροβολισμών – ως είθισται σε πολλές περιοχές της χώρας. Κάθε χρόνο από το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου έως και το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα τα σκυλιά, κυρίως, όπως και τα άλογα, αλλά και τα γατιά στρεσάρονται πολύ και κάποια τρομοκρατούνται από τις κροτίδες και τα βεγγαλικά.

Το ίδιο συμβαίνει και κατά τη διάρκεια μιας ισχυρής καταιγίδας με πολλά μπουμπουνητά.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, κυρίως, των σκύλων σε κήπους και αυλές αλλά και αλόγων σε περιφραγμένους χώρους που τέτοιες ημέρες πηδούν κάγκελα και φράχτες και χάνονται ή τραυματίζονται ακόμα και θανάσιμα, στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από την «απειλή» των πυροτεχνημάτων.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η ακοή πολλών ζώων είναι πολύ πιο ευαίσθητη από ό,τι η ανθρώπινη, με αποτέλεσμα οι εκρήξεις πυροτεχνημάτων όχι μόνο να τα ενοχλούν περισσότερο και να τα τρομάζουν πολύ (δεν μπορούν να «επεξεργαστούν» τι συμβαίνει), αλλά και να τα βλάπτουν σοβαρά.

Τα πυροτεχνήματα μπορούν να εκπέμψουν ήχους έως και 190dB, δηλαδή υψηλότερο επίπεδο θορύβου από τους πυροβολισμούς (140dB) και ορισμένα αεριωθούμενα αεροπλάνα (100 dB), κάτι που μπορεί να προκαλέσει στα ζώα εμβοές ή ακόμη και απώλεια ακοής. Επιπλέον για πολλά ζώα, ειδικά για τα σκυλιά που προσανατολίζονται κυρίως μέσω της όσφρησης, οι οσμές που προκαλούν τα πυροτεχνήματα αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα μεγάλου άγχους.

 

Ταχυκαρδία

Το ίδιο συμβαίνει και με τα πουλιά, στα οποία ο αποπροσανατολισμός και ο πανικός από τα πυροτεχνήματα μπορεί να τους προκαλέσει ταχυκαρδία, ακόμη και θάνατο από τρόμο. Ο υψηλός βαθμός άγχους που βιώνουν και τα πουλιά αυτές τις ημέρες αποδεικνύεται από το γεγονός ότι συχνά εγκαταλείπουν προσωρινά ή μόνιμα τις φωλιές τους, αφήνοντας ακόμη και τα μωρά τους.

Σε ό,τι αφορά τα ζωάκια συντροφιάς, η ειδικός στη συμπεριφορά των σκύλων Rosie Bescoby, με πτυχίο Ζωολογίας και Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, σημειώνει πως «τα σκυλιά μπορεί να παγώσουν από φόβο ή να έχουν απρόβλεπτες αντιδράσεις πανικού, όπως το να πηδούν φράχτες, ακόμη και από μπαλκόνια πάνω στον τρόμο τους». Και τονίζει: «Βεβαιωθείτε νωρίτερα ότι τα στοιχεία του μικροτσίπ τους είναι ενημερωμένα σε περίπτωση που το… σκάσουν και χαθούν».

Όπως λέει χαρακτηριστικά η κυρία Bescoby: «Νομίζω ότι έχω γνωρίσει μόνο έναν σκύλο που πραγματικά φαινόταν να του αρέσουν τα πυροτεχνήματα», και προσθέτει πως ακόμη και για τα σκυλιά που δεν δείχνουν να ενοχλούνται πολύ από τα βεγγαλικά, «το άγχος των θορύβων μπορεί να… συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου».

Σε κάθε περίπτωση, η ειδικός συμβουλεύει: «Ποτέ μην τα αφήνετε μόνα τους τα σκυλιά στο σπίτι και μην τα παίρνετε μαζί σας σε χώρους που θα πέσουν βεγγαλικά».

Και, βεβαίως, σε περίπτωση που το ζωάκι στρεσαριστεί πολύ και για λίγες ώρες αντιδράσει λίγο… περίεργα, αφήστε το να ηρεμήσει και φερθείτε με τρυφερότητα.

 

*Λία Στεργίου/Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή» την Κυριακή 9 Απριλίου