Πετρέλαιο: Ποιες χώρες θα πληγούν με το βαρέλι στα 100 δολάρια

Βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές πετρελαίου για να κινήσουν τη βιομηχανία και την οικονομία τους

Η απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου έφερε τα πάνω κάτω στην τιμή του στις διεθνείς αγορές.

 

Αναλυτές του CNBC επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που το ράλι ανόδου συνεχιστεί και το βαρέλι φθάσει στα 100 δολάρια, θα πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη για χώρες όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές πετρελαίου για να κινήσουν τη βιομηχανία και την οικονομία τους.

«Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου και το άλμα της τιμής του αργού είναι εκείνες με υψηλό βαθμό εξάρτησης από τις εισαγωγές και υψηλό μερίδιο ορυκτών καυσίμων στα ενεργειακά τους συστήματα» εξηγεί ο διευθυντής του Eurasia Group, Henning Gloystein.

Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι η ημερήσια μείωση της παραγωγής κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλι ξεκινά τον Μάιο και θα διαρκέσει μέχρι να φύγει το 2023. Σαουδική Αραβία και Ρωσία θα μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια. Μειωμένη παραγωγή και από το Κουβέιτ, Ομάν, Ιράκ, Αλγερία και Καζακστάν -χώρες που ανήκουν στον ΟΠΕΚ.

«Είναι ένας δασμός για κάθε οικονομία που εισάγει πετρέλαιο» δηλώνει ο Pavel Molchanov, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Raymond James.

 

Ποιες χώρες επηρεάζει περισσότερο η άνοδος του πετρελαίου

Ινδία: Τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο. Εισάγει φθηνό ρωσικό πετρέλαιο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Τον Φεβρουάριο οι εισαγωγές αργού αυξήθηκαν κατά 8,5% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

Ιαπωνία: Η «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου» καλύπτει το 40% των ενεργειακών της αναγκών με πετρέλαιο από το εξωτερικό. Το 80 – 90% των εισαγωγών προέρχεται από τη Μέση Ανατολή.
Νότια Κορέα: Το πετρέλαιο είναι η βασική πηγή για την παραγωγή ενέργειας. Η ασιατική χώρα εξαρτάται σε ποσοστό άνω του 75% από τον εισαγόμενο «μαύρο χρυσό».

Αναδυόμενες οικονομίες: Χώρες όπως η Αργεντινή, η Νότια Αφρική, το Πακιστάν και η Τουρκία είναι χώρες που ενδεχομένως να πληγούν αν το πετρέλαιο φθάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Σε ποια τιμή θα καταλήξει το βαρέλι

«Οι χώρες με τα λιγότερα ξένα νομίσματα και οι οποίες είναι εισαγωγείς θα πληγούν περισσότερο, επειδή το πετρέλαιο τιμολογείται στο δολάριο ΗΠΑ» ξεκαθάρισε η ιδρύτρια της Energy Aspects, Amrita Sen.

Πάντως, οι αναλυτές δεν θεωρούν πιθανό το βαρέλι να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στα 100 δολάρια.

«Τα 100 δολάρια ανά βαρέλι είναι μια πιθανότητα, ωστόσο η υψηλή αυτή τιμή μπορεί να μην παραμείνει για πολύ καιρό» δήλωσε ο Molchanov, εκτιμώντας ότι η τιμή του θα κυμανθεί κάπου ανάμεσα στα 80 και 90 δολάρια.

«Μόλις το αργό φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι και παραμείνει εκεί για λίγο, αυτό θα δώσει κίνητρο στους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή εκ νέου» σημείωσε από τη μεριά του ο Gloystein.