Θεσσαλία: Δυναμώνουν τα μπλόκα οι αγρότες

Μαζί με το ισχυρό μπλόκο στην Καρδίτσα, όπου βρίσκονται περίπου 600 τρακτέρ, παραμένουν και ενισχύονται τα μπλόκα και στην υπόλοιπη Θεσσαλία

Στα μπλόκα σε διάφορα σημεία της χώρας και ειδικότερα σε αυτά της Θεσσαλίας όπου βρίσκεται το κέντρο των κινητοποιήσεων παραμένουν οι αγρότες, ενισχύοντάς τα καθημερινά.

 

Μαζί με το ισχυρό μπλόκο στην Καρδίτσα, όπου βρίσκονται περίπου 600 τρακτέρ, παραμένουν και ενισχύονται τα μπλόκα και στην υπόλοιπη Θεσσαλία.

Γάλα και ζωοτροφές πέταξαν οι αγρότες στο κέντρο της Λαμίας

Συγκεκριμένα ενισχύονται τα μπλόκα σε Τύρναβο και Πλατύκαμπο, ενώ στο δρόμο Λάρισας – Κοζάνης τα τρακτέρ τους έχουν βγάλει και οι αγρότες της Ελασσόνας, οι οποίοι διοργανώνουν συλλαλητήριο για τις 8 Φλεβάρη στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας.

Στο μεταξύ, συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών και Ενέργειας, ζήτησε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων από τον υπουργό κ. Γιώργο Γεωργαντά, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Τύρναβο.

Η συνάντηση αυτή ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των αγροτών να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας προκειμένου να συζητήσουν και να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους.

«Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος από την πλευρά της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα άμεσα αιτήματά μας, αλλά και να πάρει μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Αυτά τα χρήματα θα τα πάρουμε μόνο εφόσον τα διεκδικήσουμε με μαζική συμμετοχή», επισημαίνει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

 

Τι ειπώθηκε σε πολύωρη σύσκεψη

Οι αποζημιώσεις σε μια σειρά αγροτικά προϊόντα που έχουν ζημιωθεί, η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για χιλιάδες παραγωγούς, το κόστος παραγωγής, οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο πολύωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στον Τύρναβο μεταξύ εκπροσώπων αγροτών και της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.

Για το τι ειπώθηκε εκεί η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων αναφέρει ότι στα μήλα, ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια, κάστανα παραμένουν τα ποσά και θα πιστωθούν στους αγρότες ως τέλος Φεβρουαρίου όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός. Τα μήλα «Fuji» εξαιρούνται από την οικονομική ενίσχυση, ενώ ο ΥπΑΑΤΥ δεν διευκρίνισε ποιες ποικιλίες κόκκινων μήλων θα ενισχυθούν με 300 ευρώ/στρέμμα, ενώ μόνο όσα πράσινα μήλα είχαν καρποκάψα θα αποζημιωθούν με 300 ευρώ/στρέμμα. Για τα ροδάκινα – βερίκοκα αποδέχτηκε ότι η λίστα με τις ποικιλίες που είχε διακινηθεί τις δυο πρώτες ημέρες ισχύει και θα ενταχθούν επίσης κάποιες άλλες ποικιλίες. Για τα κάστανα ότι είναι λίγα τα χρήματα, αλλά τόσα μπορούν να δοθούν.

Μάλιστα, υπάρχει η σκέψη για ενίσχυση σε αχλάδια και σταφύλια όπως έχει ήδη ανακοινωθεί μέσω De Minimis. Για τα σταφύλια διαφάνηκε ότι το υπουργείο σκοπεύει να ενισχύσει μόνο τις επιτραπέζιες ποικιλίες που μας βρίσκει αντίθετους. Επίσης με την πίεση των μπλόκων που υπάρχουν σε περιοχές από παραγωγούς κερασιών φαίνεται ότι τα κεράσια θα ενταχθούν στα προϊόντα στα οποία θα υπάρχει κάλυψη χαμένου εισοδήματος.

Για τα υπόλοιπα προϊόντα, για τα οποία η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων διεκδικεί αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος όπως βαμβάκι, αμύγδαλα, καρύδια, βρώσιμη ελιά, ακτινίδια, σταφίδα δεν υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά εκτός από το βαμβάκι που θεωρεί η κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να δοθεί τέτοια ενίσχυση παρότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί 40% και η τιμή είναι χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι και σε περιπτώσεις δεν καλύπτει ούτε το κόστος.

Επίσης, οι εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν να δοθούν τα 72 ευρώ/στρέμμα σε όλους τους αγρότες που έχουν υποστεί οικονομική ζημιά οι παραγωγές τους από τον πόλεμο στην Ουκρανία και όχι επιλεκτικά όπως δόθηκαν διαχωρίζοντας τους αγρότες σε δυο κατηγορίες.

Στο αίτημα για μείωση του κόστους παραγωγής παραδέχθηκε την αναγκαιότητα να υπάρξουν μέτρα για το πετρέλαιο. Γι΄ αυτό ζήτησαν αφορολόγητο πετρέλαιο και τόνισαν το γεγονός ότι «παρά την εξαγγελία του πρωθυπουργού στη Λάρισα τον Μάιο 2019, στους αγρότες και κτηνοτρόφους δόθηκαν όλα και όλα τα ψίχουλα των 68 εκατ. ευρώ για επιστροφή ΕΦΚ στην τετραετία, ενώ την ίδια περίοδο για εφοπλιστές, ξενοδόχους, κλινικές δόθηκαν 1,5 δισ. ευρώ για επιστροφή ΕΦΚ και αφορολόγητο πετρέλαιο!».

Σε ό,τι αφορά τη μείωση πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/Kwh, κατάργηση χρηματιστηρίου Ενέργειας και του πρόστιμου ρύπων δεν δεσμεύτηκε σε κάτι συγκεκριμένα και θα το θέσουμε στη συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο.

Για τις κατώτερες εγγυημένες τιμές είπε ότι δεν γίνεται επειδή έρχονται σε αντίθεση με την «ελεύθερη αγορά. Όμως η ίδια η ΕΕ είχε παλιότερα την κατώτερη «τιμή στόχου» και σε άλλες χώρες της ΕΕ υπάρχουν εγγυημένες τιμές. Εξάλλου «ελεύθερη αγορά» υπάρχει παντού στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να δίνει εγγυημένο εισόδημα στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, στους επιχειρηματίες στα διόδια κ.ά. Επίσης «θέσαμε το ζήτημα της αισχροκέρδειας σε βάρος μας και σε βάρος των καταναλωτών αφού αγοράζουν κοψοχρονιά την παραγωγή μας και την πουλάνε 5-10 φορές ακριβότερα με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης».

Από την πλευρά του ο ΥπΑΑΤ, επισήμανε ότι η κυβέρνηση έδωσε 360 εκατ. ευρώ στον ΕΛΓΑ την προηγούμενη τριετία, πράγματι δόθηκαν τα χρήματα που χρωστούσαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις στον ΕΛΓΑ από το 2011 και αυτό ήταν το αυτονόητο που έπρεπε να γίνει. Εξέφρασε την αναγκαιότητα για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, «να είναι σαφές ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να δεχτούμε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να ενταχθούν όλα τα ζημιογόνα αίτια και νόσοι στην ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής και του κεφαλαίου».

Τέλος, για τους επιλαχόντες στα σχέδια βελτίωσης ανέφερε ότι τελείωσαν τα χρήματα, εντάχθηκαν όσοι κατάφεραν να ενταχθούν και δεν θα γίνει κάποια άλλη αλλαγή. Την επόμενη φορά που θα ανακοινωθεί χρηματοδότηση για σχέδια βελτίωσης οι επιλαχόντες θα πρέπει να κάνουν ξανά αίτηση για να ενταχθούν σε αυτά.