Παράταση στην κατάθεση της ρύθµισης που θα βάζει νοµοθετικό «µπλόκο» στο κόµµα του Ηλία Κασιδιάρη και κάθε άλλου καταδικασµένου στελέχους της Χρυσής Αυγής έδωσε η τριήµερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση, σύµφωνα µε πληροφορίες, προγραµµάτιζε αρχικά να φέρει τη σχετική νοµοθετική ρύθµιση την προηγούμενη Πέµπτη στη Βουλή, αλλά πλέον σχεδιάζει να την καταθέσει εντός της εβδοµάδας.
Στο Μέγαρο Μαξίµου έχουν αποφασίσει να δεχθούν, υπό προϋποθέσεις, ορισµένες από τις αλλαγές που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και κάποια από τα σηµεία που θίγει µε την τροπολογία του ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και, σύµφωνα µε πληροφορίες, κρίνουν προβληµατική την έννοια που εισάγει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την κρίση για τη συµµετοχή ενός πολιτικού κόµµατος στις εκλογές µε βάση τα αδικήµατα που προβλέπει ο αντιρατσιστικός νόµος.
«Διευρυμένη»
«Ο ορισµός του αντιρατσιστικού νόµου είναι ευρύς. Η απαγόρευση κοµµάτων θα είναι έτσι πολύ διευρυµένη», επισηµαίνει στα «Π» ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος. Παρόλο που η διάταξη απαιτεί απλή πλειοψηφία, 151 βουλευτών δηλαδή, για να περάσει, βούληση της κυβέρνησης είναι να έχει την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία, για να καταφανεί η ενιαία αντίδραση του λεγόµενου «δηµοκρατικού τόξου».
Τα µέχρι στιγµής δεδοµένα και οι συζητήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο δείχνουν ότι η τελική διάταξη θα µπορούσε να εµπεριέχει τις δικλίδες ασφαλείας που έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και, έτσι, να ψηφιστεί τελικά από τους αθροιστικά 188 βουλευτές των δύο κοµµάτων, κάτι που θα άφηνε πολιτικά εκτεθειµένο τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πυρήνας της διάταξης, την οποία έχει επιµεληθεί ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, φαίνεται να παραµένει ίδιος, όπως δηλαδή τον είχε στείλει σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. πριν από τα Χριστούγεννα.
Για τη δημοκρατία
Η οργάνωση και η δράση κάθε κόµµατος πρέπει να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δηµοκρατικού πολιτεύµατος και για την αξιολόγηση της συνδροµής της προϋπόθεσης αυτής θα λαµβάνεται, ιδίως, υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη µελών του κόµµατος ή της πραγµατικής ηγεσίας του σε συγκεκριµένα αδικήµατα, όπως η κάθειρξη για τα αδικήµατα των κεφαλαίων 1-6 του ∆εύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα (προσβολές του δηµοκρατικού πολιτεύµατος, προσβολές της διεθνούς υπόστασης της χώρας, εγκλήµατα κατά άλλων κρατών κ.ά.). «Η έννοια της “πραγµατικής ηγεσίας” αποτελεί µια επιπρόσθετη εγγύηση αποφυγής καταστρατήγησης του νόµου», επισηµαίνει στα «Π» στέλεχος του Μεγάρου Μαξίµου.
Έτσι, αν ο Ηλίας Κασιδιάρης τοποθετήσει εικονικά άλλον ως αρχηγό του κόµµατος που έχει ιδρύσει ο ίδιος, η νέα νοµοθεσία θα δίνει το δικαίωµα στον Αρειο Πάγο να διαπιστώνει την εικονικότητα αυτή και να αποκλείει ένα τέτοιο κόµµα από τη συµµετοχή στις εκλογές.
Τι ισχύει σήμερα
Με τη νοµοθεσία που είναι σε ισχύ σήµερα, αφού έχουν προκηρυχθεί εκλογές και εντός δύο ηµερών µετά τη λήξη της προθεσµίας υποβολής πρότασης υποψηφιοτήτων, το Α’ Τµήµα του Αρείου Πάγου ανακηρύσσει σε δηµόσια συνεδρίαση τους εκλογικούς συνδυασµούς. Η νέα ρύθµιση που θα έρθει στη Βουλή θα προβλέπει ότι το Α’ Τµήµα ελέγχει αν συντρέχουν οι νέες προϋποθέσεις, δηλαδή στην προκειµένη περίπτωση αν στο κόµµα Ελληνες ηγείται ο καταδικασµένος Ηλίας Κασιδιάρης.
Αν κρίνει ότι αυτό συµβαίνει, «το ζήτηµα παραπέµπεται αµελλητί στην Ολοµέλεια του Αρείου Πάγου, που αποφαίνεται εντός δύο ηµερών από την παραποµπή», και έτσι η Ολοµέλεια έχει τον τελευταίο λόγο για τον αποκλεισµό του κόµµατος από τις εκλογές. Η κυβέρνηση, λαµβάνοντας υπ’ όψιν τις απόψεις κορυφαίων συνταγµατολόγων και καθηγητών ∆ηµοσίου ∆ικαίου, αλλά και τις ενστάσεις που έχουν διατυπώσει ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει να είναι απόλυτα «δεµένη» νοµικά και συνταγµατικά η διάταξη που θα ψηφιστεί τελικά.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο Αρειος Πάγος κι εκεί στο Μαξίµου γνωρίζουν καλά πως ελλοχεύει ο κίνδυνος να διστάσει να αποκλείσει ένα κόµµα, καθώς η στέρηση πολιτικών ελευθεριών είναι πράγµατι µια πολύ σοβαρή υπόθεση – κι έτσι µπορεί ακόµα και να «ηρωοποιήσει» έναν φυλακισµένο για ηγετικό ρόλο σε εγκληµατική οργάνωση.
Η συζήτηση
Στη διαδικασία συζήτησης στη Βουλή η κυβέρνηση είναι έτοιµη να αποκρούσει τις κατηγορίες που έχουν ήδη διατυπωθεί περί καθυστέρησης εισαγωγής µιας τέτοιας διάταξης και περί προεκλογικής χροιάς, επισηµαίνοντας ότι µε τροπολογία του αρµόδιου υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, που ψηφίστηκε και ισχύει ήδη από το 2021, «στερούνται του δικαιώµατος του εκλέγειν όσοι καταδικάζονται αµετάκλητα σε κάθειρξη». Η ίδια νοµοθετική ρύθµιση προβλέπει ότι δικαίωµα κατάρτισης συνδυασµού έχουν πολιτικά κόµµατα στα οποία ο πρόεδρος, ο γενικός γραµµατέας, τα µέλη της ∆ιοικούσας Επιτροπής και ο νόµιµος εκπρόσωπος δεν έχουν καταδικασθεί σε κάθειρξη.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 28 Ιανουαρίου 2023.