Όσον αφορά τη νέα εγκατεστημένη ισχύ, η Γερμανία, η Σουηδία και η Φινλανδία πρωτοστατούν, ακολουθούμενες από την Ισπανία και τη Γαλλία.
Το 90% της νέας αιολικής ενέργειας ήταν χερσαία. Και σχεδόν όλα τα νέα χερσαία αιολικά πάρκα βρίσκονταν σε νέες τοποθεσίες πρασίνου. Ωστόσο, δεν υπήρξε μεγάλη ανανέωση των παλιών αιολικών πάρκων. Ως προς αυτό, στις κυβερνήσεις διαφεύγει κάτι σημαντικό: κατά μέσο όρο η ανανέωση ενέργειας τριπλασιάζει την παραγωγή του αιολικού πάρκου με ένα τέταρτο λιγότερες τουρμπίνες.
Σημειωτέον ότι τα νέα αιολικά πάρκα παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια ανά MW από ό,τι παλιά, καθώς τα νέα χερσαία αιολικά πάρκα έχουν μέσους συντελεστές δυναμικότητας άνω του 35%, ενώ τα νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα προσφέρουν συντελεστές χωρητικότητας 50%. Πάντως, αυτή η αύξηση στις νέες εγκαταστάσεις είναι ένα ενθαρρυντικό αποτέλεσμα δεδομένων των απανωτών προκλήσεων που αντιμετώπισε η βιομηχανία το 2022.
Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης
Η νέα αύξηση της αιολικής ενέργειας κατά 15 GW αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης ενόψει του επόμενου χειμώνα. Ωστόσο, το Windflix επισημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να απλοποιεί τις αδειοδοτήσεις και να επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην αλυσίδα εφοδιασμού της με αιολική ενέργεια για να επιτύχει τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της.
Τα 15 GW εξακολουθούν να υπολείπονται σημαντικά από αυτά που χρειάζεται να οικοδομήσει η Ευρώπη για να επιτύχει τους στόχους της για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια. Το έλλειμμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις διαδικασίες αδειοδοτήσεων. Έργα αιολικής ενέργειας 80 GW έχουν κολλήσει επί του παρόντος στις διαδικασίες αδειοδότησης σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να ξεκλειδωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Τα μέτρα REPowerEU για την αδειοδότηση θα βοηθήσουν. Και ορισμένες κυβερνήσεις λαμβάνουν ήδη μέτρα σε εθνικό επίπεδο για να βελτιώσουν τα πράγματα.
Πηγή: Powergame.gr