Άσχημα ξεμπερδέματα φαίνεται ότι θα έχουν ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα του, Σταματία Γεωργαντή, σύμφωνα με πληροφορίες που προκύπτουν από το πόρισμα του επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Χαράλαμπου Βουρλιώτη. Ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος με διάταξή του επέβαλε τη δέσμευση των περιουσιών του ηγετικού ζευγαριού της ΜΚΟ, αλλά και δύο ακόμη στελεχών της, απέστειλε το πόρισμά του στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ιωάννη Σέβη, και καταδεικνύεται πως τα στοιχεία είναι αρκετά και πολύ σημαντικά για να παραβλεφθούν.
Απ’ όσα διαρρέουν, τόσο σε λογαριασμούς όσο και σε ακίνητα, διαπιστώνεται πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της υπεξαίρεσης και της απιστίας.
Τα αδικήματα αυτά διώκονται σε βαθμό κακουργήματος. Το ζευγάρι φέρεται να ζούσε με χρήματα της ΜΚΟ, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται αγορές ακινήτων από τον πατέρα Αντώνιο που θεωρούνται ύποπτες, ενώ για άλλα δύο πρόσωπα φέρεται να προέκυψαν ύποπτα ποσά.
Αυτό ήταν το πρώτο πόρισμα έκτασης περίπου 10 σελίδων, από τα πολλά, είναι αλήθεια, τα οποία αναμένονται, σχετικά με την «Κιβωτό του Κόσμου». Ελέγχθηκαν αρκετοί τραπεζικοί λογαριασμοί και συναλλαγές μέσω αυτών, ενώ σημειώνεται πως υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία των οποίων ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί. Προφανώς, προκύπτει και ιδιοποίηση μεγάλων χρηματικών ποσών της ΜΚΟ από τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα του, πως δηλαδή ζούσαν αλλά και προέβαιναν και σε άλλες ιδιωτικές συναλλαγές με χρήματα της «Κιβωτού».
Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο της ΑΚΝΕΕΔ εστίασε στο αλισβερίσι που αφορούσε ένα ακίνητο στη Βραυρώνα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ερευνών, χρησιμοποιήθηκαν κεφάλαια από τα ταμεία της ΜΚΟ ώστε να ολοκληρωθεί η κατασκευή του, ενώ παρατηρήθηκαν αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς που παραπέμπουν σε προσπάθεια συγκάλυψης αυτών των ενεργειών. Όπως γίνεται αντιληπτό, όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν την πιθανότητα να έχουν πραγματοποιηθεί αντίστοιχες ενέργειες και για άλλα ακίνητα, από τα εκατοντάδες που έχει στην κατοχή της η ΜΚΟ. Αυτό όμως θα αποδειχθεί από την έρευνα των αρμόδιων Αρχών.
Επί ποδός η Οικονομική Αστυνομία
Θυμίζουμε πάντως πως εκτός από την ΑΚΝΕΕΔ, η Οικονομική Αστυνομία έχει ξεκινήσει προ πολλού την έρευνά της, η οποία προσωρινά είχε μπει σε διαδικασία αναμονής λόγω ειδικών αιτημάτων στην ΑΔΑΕ και σε τραπεζικούς φορείς. Εκτιμάται πως μέχρι τα Χριστούγεννα ή λίγες ημέρες μετά, με το νέο έτος, η Οικονομική Αστυνομία θα είναι σε θέση να συντάξει το δικό της πόρισμα και να το προωθήσει αντιστοίχως στην Εισαγγελία. Σε αντίθεση με την ΑΚΝΕΕΔ, η Οικονομική Αστυνομία είναι θεσμικά σε θέση να συντάξει δικογραφία, οδηγώντας σαφώς τον αρμόδιο εισαγγελέα ν’ ασκήσει ποινικές διώξεις σε όλους τους εμπλεκόμενους.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time στις 16 Δεκεμβρίου 2022.