Quantcast

Social μπάχαλο: Αντιρρήσεις, αμφισβήτηση και Παγκόσμιο Κύπελλο

Όλοι συμφωνούν πως το Κατάρ δεν είναι ποδοσφαιρική χώρα!

Νίκος Μουρατίδης

Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου -γνωστό και ως Μουντιάλ – είναι γεμάτο από σκάνδαλα, αμφισβητήσεις, αντιρρήσεις και γκρίνια.

Μία μέρα πριν από τη σέντρα στο Κατάρ, βγήκε ο μεγάλος Γάλλος ποδοσφαιριστής Ερίκ Καντονά για να κάνει μια σκληρή υπενθύμιση των εγκλημάτων και της διαφθοράς που οδήγησαν στη διοργάνωση αυτή, λέγοντας ανάμεσα στα άλλα:

«Εγώ, ο λάτρης του ποδοσφαίρου, δεν θα δω ούτε ένα παιχνίδι αυτού του Μουντιάλ. Ο τρόπος που συμπεριφέρθηκαν στους ανθρώπους που έχτισαν τα γήπεδα είναι φρικτός. Και χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν. Το μόνο νόημα αυτής της εκδήλωσης το ξέρουμε όλοι: είναι το χρήμα».

Η εφημερίδα «The Guardian» έγραψε ότι κατά την κατασκευή των γηπέδων έχασαν τη ζωή τους 6.500 εργάτες και συν αυτά που ακούγονται για τα εκατομμύρια που δόθηκαν στη FIFA για να κάνει χειμωνιάτικο Μουντιάλ στο Κατάρ είναι ακόμα μία μαύρη σελίδα στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό.

Όλοι συμφωνούν πως το Κατάρ δεν είναι ποδοσφαιρική χώρα! Όλοι λένε ότι αυτό που έγινε στο Κατάρ με αυτά τα κλιματιζόμενα γήπεδα είναι μια οικολογική καταστροφή. Όλοι μιλούν για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επικρατεί στο αραβικό κρατίδιο.

Ακολούθησε η Αυστραλία, η πρώτη ομάδα που σε βίντεο οι ποδοσφαιριστές της επικρίνουν τη συμπεριφορά του Κατάρ προς τους μετανάστες εργάτες και τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Υπέρμαχος στο να καταργηθούν οι ποινές -γιατί στο Κατάρ η ομοφυλοφιλία μπορεί να τιμωρηθεί με θάνατο– είναι ο 21χρονος Αυστραλός Τζόσουα Καβάλο, ο οποίος έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος. Όλοι όμως στέκονται στο πλευρό του. Και μην ξεχνάμε πως παίκτες από εννέα ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αγγλίαςθα φορούν περιβραχιόνια «One Love», για να διαμαρτυρηθούν για τους νόμους του Κατάρ σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Το μήνυμα είναι: «Παραμερίστε τα λεφτά και πάρτε αποφάσεις. Μην κλείνετε τα μάτια, μην κρύβεστε πίσω απ’ το δάχτυλό σας λέγοντας “δεν είναι δική μας ευθύνη, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα…”. Κράτη, ομοσπονδίες, ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, διαφημιστές κ.λπ. πάρτε μια απλή απόφαση».