Για το «καλάθι του νοικοκυριού» που, «ευτυχώς για τους καταναλωτές, δουλεύει», την επένδυση στο Ελληνικό, που όπως λέει «θα είναι η πόλη του 22ου αιώνα τον 21ο αιώνα και αυτό θα είναι το νέο πρόσωπο της Ελλάδος», αλλά και την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, τις επισυνδέσεις και την περίπτωση της Κιβωτού, μιλάει στο GRTimes, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Το «καλάθι του νοικοκυριού» βρίσκεται σε εφαρμογή εδώ και σχεδόν ένα μήνα. Ποια είναι η πρώτη αποτίμηση από τη λειτουργία του;
Θα ήθελα να θυμηθείτε τους οξείς τόνους που χρησιμοποιούσε η αντιπολίτευση για το καλάθι την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του και συγκρίνετε τους με τους τόνους του παρόντος χρόνου. Βγάζουν πού και πού κάποια ανακοίνωση για την τιμή των όπλων.
Η διαφορά στους αντιπολιτευτικούς τόνους για το καλάθι είναι η αντιστρόφως ανάλογη επιτυχία του. Επειδή βλέπουν ότι δουλεύει για αυτό και δεν φωνάζουν. Αν δεν δούλευε, έχετε καμία αμφιβολία ότι θα ήμουν κάθε μέρα στο στόχαστρό τους; Ευτυχώς για τους καταναλωτές δουλεύει.
Έχετε χαρακτηρίσει την επένδυση στο Ελληνικό ως «το νέο πρόσωπο της Ελλάδας στο εξωτερικό».
Πώς θα προσδιορίζατε τα χαρακτηριστικά αυτού του προσώπου;
Το Ελληνικό δεν είναι απλώς ένα real estate project όπως πολλοί νομίζουν. Το Ελληνικό θα είναι η πρώτη σύγχρονη πόλη στον κόσμο με βιώσιμη ανάπτυξη, πλήρες πράσινο, μόνο πράσινη ενέργεια, πλήρη ανακύκλωση, όλα ψηφιακά με τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας. Το Ελληνικό θα είναι η πόλη του 22ου αιώνα τον 21ο αιώνα και αυτό θα είναι το νέο πρόσωπο της Ελλάδος.
Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι στο όνομα της αυτοδυναμίας δεν έχετε συνομιλητές στο πολιτικό σκηνικό. Επειδή η κάλπη μπορεί να σας δικαιώσει, μπορεί και όχι, στη δεύτερη περίπτωση με ποιες πολιτικές δυνάμεις μπορείτε να συνεργαστείτε, ώστε να μην μείνει ακυβέρνητος ο τόπος;
Πρώτα από όλα εμείς δεν έχουμε αποκλείσει ποτέ τη συνεργασία μας με κάποιο κόμμα με το οποίο μπορούμε να συνεννοηθούμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί διαφωνούμε σχεδόν σε όλα. Δεν μπορούμε να κάνουμε συνεργασία με τον Βελόπουλο διότι διαφωνούμε στα βασικά όπως στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ; Σας λέω ναι, με το ΠΑΣΟΚ συνεργαστήκαμε στο παρελθόν, θα μπορούσαμε και τώρα. Όμως, προσέξτε, πρέπει να θέλει και το ΠΑΣΟΚ. Η κυβερνητική συνεργασία γίνεται όταν το θέλουν και οι δυο. Εδώ το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να κάνει συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άρα, δεν απομονωνόμαστε εμείς, οι άλλοι δεν θέλουν. Επομένως η μόνη επιλογή είναι η αυτοδύναμη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Όπως έχουν τα πράγματα δυο δρόμους έχει η ζωή. Ή αυτοδύναμη Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ή πολιτική αστάθεια.
Στο ζήτημα των παρακολουθήσεων, είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα να μας πει η κυβέρνηση –η οποία έμαθε για την υπόθεση Ανδρουλάκη- για ποιο λόγο έγινε αυτή η επισύνδεση; Με αυτό τον τρόπο και οι πολίτες θα έχουν μια εξήγηση αλλά και η αντιπολίτευση θα πάψει να σας πιέζει. Γιατί το αρνείστε;
Εάν αποκαλυφθεί δημοσίως για ποιο λόγο η ΕΥΠ εισηγήθηκε και ο εισαγγελεύς επέτρεψε την επισύνδεση του κινητού του κυρίου Ανδρουλάκη καλύτερα την ίδια μέρα που το ανακοινώνουμε να καταργήσουμε την ΕΥΠ. Να την κλείσουμε.
Είναι αδύνατον να σταθεί μυστική υπηρεσία στον πλανήτη που τους πληροφοριοδότες της και τις πληροφορίες της θα τους φανερώσει στη δημοσιότητα. Δεν έχει νόημα υπάρξεως την επόμενη μέρα. Καλύτερα να πούμε καθαρά “θέλουμε να μην έχουμε ΕΥΠ και μυστικές υπηρεσίες” παρά να διατυπώσουμε τέτοια παράλογα αιτήματα.
Δείξτε μου μια μυστική υπηρεσία του πλανήτη που έχει κάνει κάτι ανάλογο. Οι μυστικές υπηρεσίες είναι μυστικές, αλλιώς να τις λέμε φανερές. Απορώ, αυτό το απλό πράγμα δεν το καταλαβαίνει ο κύριος Ανδρουλάκης που θέλει κάποτε να κυβερνήσει και την Ελλάδα;
Παρά το ότι το κόμμα σας είναι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ωστόσο περιπτώσεις όπως η «Κιβωτός του Κόσμου» έμειναν ουσιαστικά μακριά από τον κρατικό έλεγχο, με τα γνωστά αποτελέσματα. Μήπως πρέπει να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι η κρατική παρουσία σε τέτοιες περιπτώσεις είναι επιβεβλημένη;
Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Πρώτα από όλα καμία σχέση δεν έχει η φιλελεύθερη ιδεολογία για την οικονομία με τα ιδρύματα. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα.
Η Κυβέρνησή μας νομοθέτησε και μάλιστα νομοθέτησε εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων τότε τον κρατικό έλεγχο στα ιδρύματα αυτού του τύπου. Και λόγω αυτής της νομοθεσίας μπόρεσε να μπει σήμερα η προσωρινή διοίκηση στην Κιβωτό. Άρα, όχι μόνο είχαμε εντοπίσει ότι αυτοί οι χώροι ήταν εκτός παντός ελέγχου αλλά προλάβαμε και νομοθετήσαμε πριν από την κρίση.
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε δημοσίως ότι η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, αν και εδέχθη τότε σφοδρή κριτική, δικαιώθηκε από τις εξελίξεις.