Κ. Σκρέκας από Λέσβο: Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η στήριξη του πρωτογενούς τομέα

«ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤες ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ»

Τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της Λέσβου αποτέλεσαν το αντικείμενο της επίσκεψης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδιου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστα Σκρέκα, στο νησί.

Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας προτεραιότητα είναι η στήριξη των νησιωτικών περιοχών και του πρωτογενούς τομέα, αλλά αυτό θα επιτευχθεί με τον σχεδιασμό που θα γίνει τα επόμενα χρόνια και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χρημάτων από τη νέα ΚΑΠ που συζητείται. Επίσης, ο υφυπουργός συνέστησε στους αγρότες να δημιουργήσουν συνεργατικά σχήματα, ώστε να κερδίσουν στο κόστος παραγωγής αλλά και να αποκτήσουν διαπραγματευτική δύναμη για τα προϊόντα τους με τους πελάτες τους.

Στη συνάντηση του υφυπουργού με εκπροσώπους όλων των παραγωγικών τάξεων του πρωτογενούς τομέα με πρωτοβουλία του παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ, ο κ. Σκρέκας ενημερώθηκε για την κατάσταση στον ελαιώνα και τις τιμές του λαδιού, την καραντίνα ως αποτέλεσμα των ζωονόσων, τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, τα προβλήματα και τις αναγκαίες διορθώσεις στη δακοκτονία, τα σχέδια βελτίωσης, την ανάγκη ενίσχυσης για την κάλυψη των προτάσεων του LEADER, το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, τις ενισχύσεις deminimis και πολλά άλλα. Δεσμεύθηκε ότι όλα θα εξετασθούν επί μέρους και «η πόρτα του γραφείου του είναι ανοιχτή για τους αγρότες».

Σε δηλώσεις του ο κ. Σκρέκας μετά τη συνάντηση τόνισε: «Προτεραιότητές μας είναι η στήριξη των νησιωτικών ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών, η στήριξη του εισοδήματος του αγρότη, η προσέλκυση νέων αγροτών, η προστασία του περιβάλλοντος. Προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πρωτίστως του πρωθυπουργού, είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Γι αυτό και στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ που τώρα διαπραγματευόμαστε, θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια, ώστε να ισχυροποιήσουμε την αγροτική παραγωγή της χώρας και να εξασφαλίσουμε βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα».

Για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, είπε ότι δεν προβλέπονται χαμηλότερες εγγυημένες τιμές όπως ζητούν οι αγρότες και τους προέτρεψε να οργανωθούν σε συνεργατικά σχήματα, ώστε να έχουν και χαμηλότερο κόστος παραγωγής αλλά και τη διαπραγματευτική δύναμη με τους εμπόρους. Για το λάδι και τις χαμηλές τιμές του σημείωσε πως η κυβέρνηση αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ετοιμάζεται εμπεριστατωμένος φάκελος για να διεκδικηθεί ότι μπορεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάτι που -όπως είπε- δεν έκανε σωστά η προηγούμενη κυβέρνηση.

Για το αίτημα να χρηματοδοτηθούν οι επιπλέον προτάσεις του προγράμματος LEADER σημείωσε ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα μεταφοράς από άλλα προγράμματα που δεν έχουν απορροφητικότητα και να διοχετευτούν σε μέτρα όπως το συγκεκριμένο.

Για την ενίσχυση de minimis που μέχρι πέρυσι έπαιρναν οι αγρότες που είχαν για διάφορους λόγους απώλειες, δήλωσε πως πρόκειται για μια κρατική ενίσχυση που την πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος και ο τρόπος με το οποίο το χειρίστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση αφήνει φέτος μικρά περιθώρια.