Με έντονο προβληματισμό παρακολουθούν οι επενδυτές τις διαδηλώσεις κατά των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Κίνα, με αποτέλεσμα τα χρηματιστήρια παγκοσμίως να «βυθίζονται» στο κόκκινο.
Στο ίδιο κλίμα και οι δείκτες της Wall Street, οι οποίοι δέχτηκαν έντονες πιέσεις κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 497 μονάδες ή 1,47% και διαμορφώθηκε στις 33.849 μονάδες. Ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500, από την πλευρά του, διολίσθησε 1,54% και τις 3.966 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq περιορίστηκε 1,53% και τις 11.055 μονάδες.
Οι εξελίξεις στη Νο.2 οικονομία του πλανήτη, αναμφίβολα, επηρεάζουν ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας αγοράς, καθώς η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα μιας σειράς αγαθών, εμπορευμάτων και πρώτων υλών.
Ως εκ τούτου, οι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι μια περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης στη ασιατική χώρα (από 8% το 2021, αισθητά κάτω του 5% το 2022), ως απόρροια των αυστηρών μέτρων περιορισμού, θα μπορούσε να έχει ευρύτατες προεκτάσεις, συμβάλλοντας στο «φρενάρισμα» της παγκόσμιας οικονομίας.
Γι’ αυτό τον λόγο, οι αμερικανικές εισηγμένες με μεγάλη έκθεση στην Κίνα παρουσίασαν σήμερα τις μεγαλύτερες απώλειες. Η Apple έχασε 2,63%.
Οι αναταράξεις, πάντως, επέρχονται κόντρα στο θετικό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων, το οποίο συνιστά απόρροια των προσδοκιών για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας (14/12), η παρέμβαση στα επιτόκια θα καθοριστεί σε 50 μονάδες βάσης και όχι σε 75, όπως συνέβη τις τελευταίες τέσσερις φορές.