Τη συσσώρευση επέλεξε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να ανατρέπουν το ενδοσυνεδριακό αρνητικό «σκηνικό» και να ανακτούν τα «ηνία» της αγοράς, λίγο πριν την ολοκλήρωση των συναλλαγών. Το ενδιαφέρον παρέμεινε στραμμένο στα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και στις διεθνείς εξελίξεις, με τον κίνδυνο της ύφεσης στην Ευρωζώνη να προκαλεί έντονη ανησυχία.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή άνοδο κατά 0,21% και διαμορφώθηκε στις 891,81 μονάδες, κερδίζοντας περίπου δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (889,90 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε έξι μονάδες (από 885,03 έως 891,85 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 35 εκατομμύρια ευρώ.
Στασιμότητα στην Αθήνα
Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά την πρώτη αρνητική εβδομάδα από τα τέλη Σεπτεμβρίου, έδωσε συνέχεια στη στασιμότητα, παραμένοντας «κολλημένη» στο στενό εύρος των 880 – 900 μονάδων. Άλλωστε, καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι επενδυτές επιδόθηκαν σε επιφυλακτικές και επιλεκτικές κινήσεις.
Παρά το γεγονός ότι το τελικό πρόσημο ήταν οριακά θετικό, οι traders επέδειξαν ορισμένα σημάδια κατοχύρωσης των πρόσφατων υψηλών κερδών. Μια τάση που ενισχύθηκε κι από τις κλιμακούμενες ανησυχίες για ύφεση στην Ευρωζώνη.
Στο κλίμα στασιμότητας συνέβαλαν και οι αρνητικές υγειονομικές ειδήσεις από την Κίνα, όπου πολλές περιοχές παραμένουν σε καθεστώς lockdown, στο πλαίσιο της πολιτικής της «μηδενικής ανοχής» στην Covid-19. Κι αυτό, εύλογα, αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς την οικονομική δραστηριότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.
Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον στα επικείμενα εταιρικά αποτελέσματα. Μέσα στην εβδομάδα, για παράδειγμα, μεγέθη γ’ τριμήνου και 9μήνου θα παρουσιάσουν οι διοικήσεις των ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Fourlis, ΔΕΗ, Εpsilon Net, Quest Συμμετοχών, Motor Oil και Lamda Development, με τους ειδικούς να περιμένουν διατήρηση της ανθεκτικότητας.
Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι ικανοποιητικές επιδόσεις των εισηγμένων, η υποχώρηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, αλλά και οι προσδοκίες για επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες στήριξης των τεχνικών σημείων της ελληνικής αγοράς.
Ωστόσο, με δεδομένες τις προκλήσεις της διεθνούς οικονομίας, τα ανοδικά περιθώρια της Λεωφόρου Αθηνών εμφανίζονται περιορισμένα. Ας σημειωθεί ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης μετράει οριακή πτώση κάτω του 0,5% από τις αρχές του 2022, με τα κέρδη του τελευταίου 30ήμερου να κυμαίνονται στο 5%.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι αμετάβλητος στις 433 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,32%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,13%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,22% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,29%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones σημειώνουν οριακές μεταβολές.
Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές συνεχίζουν την καθοδική πορεία εν μέσω των ανησυχιών για τη διεθνή ζήτηση. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -5% και τα 76,1 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο -4,7% και τα 83,4 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -0,6% και τα 1.744 δολάρια ανά ουγγιά.