Μια παράξενη κλοπή που σημειώθηκε στην δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στο Διμήνι του Βόλου από τρεις ανήλικους τρόφιμους, στις 17 Ιανουαρίου 2022 με λεία που ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε την οργή παιδιών και παιδαγωγών ώστε να αρχίσει σταδιακά να αποκαλύπτεται μια σειρά δραματικών περιστατικών από άγριους ξυλοδαρμούς μέχρι σκληρές τιμωρίες, που φαίνεται να σημειώθηκαν και σήμερα μοιάζουν με βόμβα έτοιμη να εκραγεί στα θεμέλια της ΜΚΟ.
Για τον λόγο αυτό, μετά και τις καταγγελίες του παιδαγωγού της δομής Χρόνη Χλίτσιου στις 19 Αυγούστου τόσο στην ασφάλεια του Βόλου όσο και στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, οι αρχές είναι αποφασισμένες να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση, καθώς τα ερωτηματικά που έχουν προκύψει είναι τόσα πολλά, που μπορούν να θέσουν την ιστορία σε νέα βάση. Η απόλυση του φαίνεται μάλιστα να έχει άμεση σχέση με την παράξενη κλοπή, καθώς το μοιραίο εκείνο βράδυ εκείνος ήταν υπεύθυνος φύλαξης των παιδιών, με αποτέλεσμα εξαιτίας των όσων συνέβησαν να θεωρηθεί ανεπαρκής και στην πορεία να απομακρυνθεί.
Άλλωστε, όπως αναφέρει στις καταγγελίες του ο Χρόνης Χλίτσιος ήταν στην δομή όταν σημειώθηκαν σε δυο διαφορετικές χρονικές φάσεις οι άγριοι ξυλοδαρμοί των τριών αγοριών, που σχετίζονταν με την κλοπή του μεγάλου χρηματικού ποσού. Στο Διμήνι τον περασμένο Ιανουάριο βρισκόταν και ο 19χρονος που έχει καταγγείλλει για ασέλγεια τον πατέρα Αντώνιο και ο οποίος στην συνέχεια μεταφέρθηκε σε άλλη δομή για λόγους που πρέπει επίσης να ερευνηθούν.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Αστυνομίας, το οποίο εκδόθηκε δυο μέρες μετά την κλοπή στις 19 Ιανουαρίου κι όταν για την υπόθεση είχαν συλληφθεί τρεις ανήλικοι τρόφιμοι της δομής οι δράστες:
«Όπως προέκυψε, προχθές (17-01-2022) τις πρώτες πρωινές ώρες, οι δράστες παραβίασαν παράθυρο γραφείου εθελοντικού οργανισμού της πόλης και αφαίρεσαν από το εσωτερικό:
-1- μη πακτωμένο χρηματοκιβώτιο, που περιείχε το χρηματικό ποσό από -20.000- έως -30.000- ευρώ, δύο χρυσούς σταυρούς με τις αλυσίδες τους και δωροεπιταγές διάφορων καταστημάτων,
-1- ακόμη πλαστικό χρηματοκιβώτιο, που περιείχε το χρηματικό ποσό των -400- ευρώ,
-2- κουμπαράδες, που περιείχαν το συνολικό χρηματικό ποσό των -150- ευρώ, καθώς και το χρηματικό ποσό των -100- ευρώ από κερματοδέκτη.
Σε κοντινή απόσταση από την έδρα του οργανισμού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα χρηματοκιβώτια και οι κουμπαράδες χωρίς τα χρηματικά ποσά και τα τιμαλφή, οι δωροεπιταγές οι οποίες αποδόθηκαν σε υπεύθυνη του οργανισμού, καθώς και -2- κατσαβίδια».
Μετά την σύλληψη τους και τις απολογίες τους στον ανακριτή τα τρία αγόρια 16, 17 και 18 χρονών αφέθηκαν ελεύθερα, ενώ κανένας μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει τι έχει απογίνει το χρηματικό ποσό για το οποίο τα παιδιά ξυλοκοπήθηκαν άσχημα από άτομα της δομής, όπως καταγγέλλουν τα ίδια αλλά και ο παιδαγωγός Χρόνης Χλίτσιος.
Την υπόθεση της κλοπής έχει αναλάβει να λύσει η εισαγγελία του Βόλου, που ήδη έχει ξεκινήσει τις έρευνες με τα τρία παιδιά και τον παιδαγωγό να καλούνται για νέες καταθέσεις, ενώ για εξηγήσεις θα κληθούν από τις αρχές και τα άτομα που βιαιοπράγησαν κατά των ανήλικων, προκειμένου να αποδειχτεί από ποιους και γιατί έλαβαν εντολές.
Πρωτοποριακή δομή φιλοξενίας
Σύμφωνα με το site της «Κιβωτού του Κόσμου» η δομή στο Διμήνι του Βόλους θεωρείται πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα :
«Στις 27 Νοεμβρίου 2016, το γεμάτο αγάπη και ζεστασιά καραβάκι της Κιβωτού του Κόσμου, με καπετάνιο τον πατέρα Αντώνιο, αγκυροβόλησε στο λιμάνι της πόλης του Βόλου, στο κέντρο της Ελλάδας.
Η Κιβωτός του Κόσμου- Βόλου, βρίσκεται στο Διμήνι Μαγνησίας και απέχει τρία (3) μόλις χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου.
Η λειτουργία της καινούριας δομής πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη δωρεά της κατοικίας του γνωστού Έλληνα αλευβροβιομήχανου κ. Κ. Λούλη. Το πρότυπο Κέντρο Παιδικής Προστασίας, με την χάρη και την ευλογία του Θεού, αποτελεί μια ιδιαίτερα ξεχωριστή και πρωτοποριακή δομή φιλοξενίας παιδιών για τα ελληνικά δεδομένα. Απευθύνεται σε παιδιά που έχουν βρεθεί σε κίνδυνο, έχουν βιώσει έντονα τραυματικά γεγονότα στη ζωή τους και έρχονται στην αγκαλιά μας, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Στο Σπίτι φιλοξενούνται αποκλειστικά αγόρια από τη νηπιακή ηλικία έως και την ενηλικίωση τους.
Αυτή τη στιγμή μεγαλώνουν είκοσι επτά (27) αγόρια ενώ η δυναμικότητα του σπιτιού μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τριάντα πέντε (35) παιδιά. Κύριο μέλημα μας, είναι τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε μια όμορφη και γεμάτη αγάπη οικογένεια μέσα από την οποία θα νιώσουν την ασφάλεια, την στοργή, την γαλήνη, την προστασία και θα λάβουν όλα τα απαραίτητα εφόδια που θα τα βοηθήσουν να ανοίξουν τα φτερά τους και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής με αξιοπρέπεια.
Μεγάλο βάρος δίνεται στην ανατροφή των παιδιών, στην ψυχοκοινωνική τους φροντίδα καθώς και στην εκπαίδευση τους ώστε να εξελιχθούν σε ανθρώπους ενάρετους, ικανούς να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της καθημερινής ζωής και να είναι χρήσιμοι στον πλησίον τους».
Πηγή: protothema.gr