«Θα έχει πολύ μεγάλο αποτέλεσμα, είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος». Αυτό δήλωσε o υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με την ρύθμιση που στοχεύει να καταπολεμήσει την ακρίβεια στο καλάθι του νοικοκυριού, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο».
«Η επιτυχία του ή η αποτυχία του δεν μπορεί να κρυφτεί, θα κριθεί στο ράφι» συμπλήρωσε. Η τροπολογία αναμένεται, σημείωσε, να ψηφιστεί την τρέχουσα εβδομάδα και εφόσον εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού την επόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει το καλάθι στα σουπερμάρκετ.
Σε σχέση με το αν θα ενταχθούν και άλλοι κλάδοι στην ίδια πρωτοβουλία, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως το Υπουργείο καλεί κάθε κλάδο να συμμετάσχει. «Ότι το κάνουμε υποχρεωτικό για τις αλυσίδες άνω των 95 εκατ. δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται σε κάποιον άλλον που είναι κάτω από τα 95 εκατ. Εμείς ενθαρρύνουμε τον καθένα να κάνει καλάθι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην επισήμανση της δημοσιογράφου, ότι οι καταναλωτές ζητούν περισσότερους ελέγχους, ο κ Γεωργιάδης απάντησε: «Ποιος άνθρωπος έχει κάνει καταγγελία και δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγγελία;».
«Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής πολύ απλό, πάει ο κόσμος στο ράφι, βλέπει ότι αυξάνονται οι τιμές. Το πρώτο που λέει, είναι “δεν τους ελέγχει κανένας”. Λογικό είναι, εγώ δεν κατηγορώ τον κόσμο που το λέει. Είναι τόσο απότομος ο πληθωρισμός και τόσο συνεχής που η φυσική αντίδραση του ανθρώπου είναι να πει ότι κάποιος τον κλέβει. Πράγματι κάποιος τον κλέβει, ο Βλαδίμηρος Πούτιν, αυτή είναι η αλήθεια», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Ερωτηθείς για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, ο υπουργός Ανάπτυξης, σχολίασε πως σε κάθε κοινωνία υπάρχουν αυτοί που πάνε να εκμεταλλευτούν μια δύσκολη κατάσταση.
«Δεν θα ήμασταν εξαίρεση, ούτε ιστορικά, ούτε κοινωνικά. Οι έλεγχοι που κάνουμε έχουν αποδώσει και πάρα πολλά πρόστιμα. Άρα έχουμε πιάσει και πάρα πολλούς από αυτούς. Σε γενικές γραμμές όμως στους 100 ελέγχους που κάνουμε, πέντε είναι αυτοί που παραβιάζουν πλαφόν. Οι 95 το έχουν τηρήσει. Αυτό είναι γενικευμένη εικόνα αισχροκέρδειας;», σημείωσε.
Σχετικά με τις μειώσεις φόρων στην κατανάλωση, ο κ. Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, εξέφρασε την άποψη ότι αν μειωνόταν ο ΦΠΑ για παράδειγμα από το 13% στο 6%, δηλαδή κατά 7 μονάδες, «ουδόλως σημαίνει ότι αυτό θα περάσει στον καταναλωτή και δεύτερον δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και νέες αυξήσεις».
«Αν δεν καταλάβουμε ότι είμαστε σε έναν παγκόσμιο τεράστιο πληθωριστικό κύκλο δεν θα μπορούμε να συνεννοηθούμε. Έχει ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξανά ανεβάζει τα επιτόκια, γιατί τα ανεβάζει, τρελή είναι; Είναι μια ψευδής προσδοκία ότι θα μειώσουμε τον ΦΠΑ και θα φύγει ο πληθωρισμός. Η γενικευμένη μείωση των φόρων έχει ένα δεύτερο ρίσκο που δεν μπορείς να το αγνοήσεις. Ταυτόχρονα με τον πληθωριστικό κύκλο έχουμε και πολύ μεγάλη αύξηση επιτοκίων δανεισμού στις αγορές. Οι αγορές ψάχνουν αυτή τη στιγμή ποια θα είναι η επόμενη χώρα στην οποία θα επιτεθούν.
Βρήκαν το Ηνωμένο Βασίλειο μπόσικο με την πρώην Πρωθυπουργό, την Λιζ Τρας, η οποία είπε θα κάνω γενικευμένες μειώσεις φόρων και θα υποστηρίξω τα νοικοκυριά στο ρεύμα μέχρι το καλοκαίρι, έφαγε τέτοιο ξύλο αλύπητο το Ηνωμένο Βασίλειο, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί η Πρωθυπουργούς στις 45 ημέρες, η κυβέρνηση έφυγε, άλλαξαν Πρωθυπουργό, η Κεντρική Τράπεζα ανέβασε τα επιτόκια, αγόρασαν ένα σωρό ομόλογα» ανέφερε.
Ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε, θέτοντας χαρακτηριστικά το ερώτημα «αν σου μειώσει το κράτος τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και ανεβεί το δάνειό σου 2 μονάδες, κέρδισες;».
Αυτή τη στιγμή είναι σαν να έχουμε μία παγκόσμια θύελλα τεραστίων πρωτόγνωρων διαστάσεων, σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «στη θύελλα αυτή το ελληνικό σκάφος καταφέρνει να κρατιέται καλά».