Σε νέα αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος προχώρησε η Bank of America, ενώ πλέον βλέπει ήπια ύφεση στην ευρωζώνη μόνο στο β’ τρίμηνο του 2023, με την ανάκαμψη του επόμενους έτους να παραμένει ρηχή.
Ειδικότερα πλέον τοποθετεί στο 5,2% την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022 από 4,4% που την είχε τοποθετήσει τον Σεπτέμβριο (και 3% τον Ιούνιο), ενώ στο 0,8% ανεβάζει ελαφρώς την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το επόμενο έτος, από 0,6% που έβλεπε τον Σεπτέμβριο, και στο 2,1% τοποθετεί την πρόβλεψη για το 2024 από 2,2% πριν. Υψηλότερα τοποθετεί και τον πληθωρισμό φέτος, στο 8,4% από 7,8% πριν, ενώ χαμηλότερα στο 3,4% από 4,1% εκτιμά ότι τελικά θα κινηθεί το 2023 και το 2024 θα υποχωρήσει στο 1,4%.
Παράλληλα, είναι ελαφρώς λιγότερο αρνητική για τις προοπτικές της ευρωζώνης, με την εκτίμησή της για την ανάπτυξη φέτος να διατηρείται στο 3%, το 2023 στο 0,3% και το 2024 στο 1,4%. Όπως εκτιμά, η περιοχή θα μπει σε ήπια ύφεση το β΄ τρίμηνο του 2023, στο -0,2% σε ετήσια βάση, με την ανάπτυξη να κινείται οριακά στα θετικά στο υπόλοιπο του επόμενου έτους. Σημειώνεται πως τον Σεπτέμβριο είχε προβλέψει ότι η ευρωζώνη θα εισέλθει σε τεχνική ύφεση από το δ’ τρίμηνο του 2022 έως και το α’ τρίμηνο του 2023, με την ανάκαμψη του επόμενους έτους να είναι ρηχή. Πλέον εκτιμά ότι το δ’ τρίμηνο φέτος θα κλείσει με ανάπτυξη 1% ύστερα από το +1,6% του γ’ τριμήνου.
Στο σύνολο του 2023 ύφεση βλέπει μόνο σε Γερμανία (-0,1%) και Ιταλία (-0,2%), ενώ την υψηλότερη ανάπτυξη θα σημειώσει η Ιρλανδία στο +1,3%. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 8,1% φέτος από 7,8% που προέβλεπε πριν, στο 5,3% το 2023 από 4,7% πριν και στο 1,6% το 2024 από 1μ4% πριν. 2024 αντίστοιχα.
Στη νέα της έκθεση για τις προοπτικές της ευρωζώνης, η BofA «στέκεται» περισσότερο στην προσεχή συνεδρίαση της ΕΚΤ. Όπως σημειώνει αναμένει αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, αλλά η αβεβαιότητα σχετικά με άλλα εργαλεία πολιτικής έχει αυξηθεί. Πρώτον, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ άρχισαν να εκφράζουν απόψεις για πιθανά χρονοδιαγράμματα ποσοτικής σύσφιξης (QT), σε μια ακόμη επιτάχυνση της ομαλοποίησης της πολιτικής, με την BofA να πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για το QT, αλλά η ρητορική για τις επανεπενδύσεις του προγράμματος APP είναι πιθανό να αλλάξει. Δεύτερον, έχουν ενταθεί τα σχόλια/«πηγές» για αλλαγές στους όρους των μακροπρόθεσμων φθηνών δανείων TLTRO. Έτσι, η BofA αλλάζει την εκτίμησή της καθώς πιστεύει ότι μια ανακοίνωση σε αυτό το μέτωπο είναι πιο πιθανή την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, έχει χαμηλή πεποίθηση, τόσο για το «αν» όσο και για το «τι» ακριβώς θα επιλέξει η ΕΚΤ μεταξύ της αλλαγής των όρων του TLTRO ή της εισαγωγής tiering.
Η Bofa πάντως υπογραμμίζει πως συνεχίζει να θεωρεί την πορεία ομαλοποίησης της πολιτικής που έχει ξεκινήσει η ΕΚΤ «πολύ επικίνδυνη» για τις αγορές και την οικονομία, ιδίως ελλείψει ενός μεσοπρόθεσμου πλαισίου που να καθοδηγεί την πολιτική πέρα από τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό, καθώς και μίας απτής κοινής δημοσιονομικής «απάντησης» της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση.