Σύνοδος Κορυφής: Μπρα ντε φερ Μακρόν με Σολτς – Μείωση στην τιμή VS επάρκειας στο φυσικό αέριο

Κατά της Γερμανίας έστρεψε τα πυρά του ο Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Κατά της Γερμανίας έστρεψε τα πυρά του ο Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Γαλλίας μίλησε για απομόνωση της Γερμανίας σε ότι αφορά τις ενστάσεις του Βερολίνου στο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου αλλά και στις συμβιβαστικές προτάσεις της Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς σε ανάλογο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ουσιαστικά αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή ενός πλαφόν στην τιμή και έθεσε τους γερμανικούς και γενικότερα τους βορειοευρωπαϊκούς προβληματισμούς για τυχόν προβλήματα στις ενεργειακές προμήθειες.

Ουσιαστικά οι τοποθετήσεις από τη μια του Γάλλου προέδρου και από την άλλη του Γερμανού καγκελάριου δείχνουν και τα δύο διαφορετικά μπλοκ χωρών που υπάρχουν εντός της ΕΕ. Από τη μια οι χώρες που θεωρούν ως κρίσιμο σημείο της ενεργειακής κρίσης την ενεργειακή επάρκεια, και από την άλλη οι χώρες που δεν έχουν άμεσα πρόβλημα επάρκειας σε καύσιμα και θεωρούν μείζον την ακριβή τιμή της ενέργειας.

 

Η «απομόνωση της Γερμανίας» κατά Μακρόν

«Η απομόνωση της Γερμανίας δεν ευνοεί ούτε την ίδια, ούτε την Ευρώπη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναφορικά με τη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής για τη μείωση των τιμών της ενέργειας.

Προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει την ενότητά της απέναντι στην ενεργειακή κρίση, κάτι για το οποίο δεν έχει αμφιβολία. Σημείωσε ότι σήμερα θα συνεργαστεί με τον Γερμανό Καγκελάριο Σολτς γιατί «δεν είναι καλό ούτε για τη Γερμανία, ούτε για την Ευρώπη η απομόνωση της Γερμανίας». Όπως είπε ο στόχος είναι να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου, με  πολλαπλά εργαλεία, που βρίσκονται στις προτάσεις της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο μηχανισμό επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, στο μηχανισμό που ήδη εφαρμόζουν η Ισπανία και η Πορτογαλία και στις κοινές αγορές φυσικού αερίου.

«Είναι ένα σύνολο μέτρων που έχει στόχο να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος και να αποτρέψουμε την κερδοσκοπία», τόνισε. Υπογράμμισε, όμως, ότι παράλληλα χρειάζεται «περισσότερη δημοσιονομική αλληλεγγύη», μέσω ενός μηχανισμού εγγυήσεων ή δανείων. «Θα δούμε τί θα βγει από αυτή τη συζήτηση», είπε με νόημα ο Γάλλος Πρόεδρος.

Εξάλλου, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ενεργειακού διαδρόμου που θα συνδέει την Ιβηρική χερσόνησο με τη Γαλλία, μέσα από έναν «πράσινο ενεργειακό διάδρομο» από τη Βαρκελώνη ως τη Μασσαλία. Όπως είπε το Δεκέμβριο θα ολοκληρωθεί το σχέδιο αυτό, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η σωστή συζήτηση κατά Σόλτς

«Τα εργαλεία πρέπει να συζητηθούν εντατικά διότι πρέπει να λειτουργήσουν. Κανείς δεν αναζητεί πώς δεν θα έχουμε φυσικό αέριο», ανέφερε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες προσθέτοντας ότι «είναι η σωστή συζήτηση να βρούμε πώς θα κατεβάσουμε τις τιμές και θα έχουμε αρκετές προμήθειες για όλους στην Ευρώπη».

Ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίας και για τις κριτικές που δέχεται σχετικά με τη θέση της για το πλαφόν, ο κ. Σολτς σημείωσε ότι «είμαστε οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της Ευρώπης, πληρώνουμε το 26% του προϋπολογισμού συνήθως και αναπτύσσουμε πολλούς μηχανισμούς αλληλεγγύης όπως κάναμε στην περασμένες κρίσεις. Κοιτάξτε τον κορονοϊό για παράδειγμα, με τα μέσα που αναπτύξαμε με το RRF. To ταμείο ανάκαμψης είναι μια καλή ευκαιρία να εργαστούμε μαζί στην τωρινή περίοδο, διότι τα περισσότερα από τα κεφάλαια που αναπτύξαμε με το ταμείο ανάκαμψης δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη και κατευθύνονται επίσης όπου είναι αναγκαίο. Για παράδειγμα σε επενδύσεις στις υποδομές, στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ούτω καθεξής. Το ισχύει και με την πρόταση για το RepowerEU που συμφωνήθηκε και το οποίο είναι πολύ καλή πρόταση».

«Αυτό που πρέπει να βρούμε είναι πώς θα στηρίξουμε όλες τις χώρες μαζί στο να κατέβουν οι τιμές όχι μόνο με επιδοτήσεις, αλλά στο να τις κατεβάσουμε στην παγκόσμια αγορά», επισήμανε ο Γερμανός καγκελάριος και συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία «με άλλους καταναλωτές όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, με άλλους φίλους στους G7 που είναι προμηθευτές και πρέπει να συνεργαστούμε με άλλες χώρες που προμηθεύουν φυσικό αέριο για παράδειγμα, για να κατεβάσουμε τις τιμές».