Quantcast

«3η e-λικία»: Στα «θρανία» οι άνω των 65 ετών δημότες Αθήνας, Ιωανννίνων και Θερμαϊκού

Στα «θρανία» θα καθίσουν οι άνω των 65 ετών δημότες Αθηναίων, Ιωαννίνων και Θερμαϊκού στο πλαίσιο επέκταση της πρωτοβουλίας «3η e-λικία» που προχωρά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την προσθήκη των τριών εν λόγω δήμων (Αθηναίων, Ιωαννίνων και Θερμαϊκού)

Στα «θρανία» θα καθίσουν οι άνω των 65 ετών δημότες Αθηναίων, Ιωαννίνων και Θερμαϊκού στο πλαίσιο επέκταση της πρωτοβουλίας «3η e-λικία» που προχωρά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την προσθήκη των τριών εν λόγω δήμων (Αθηναίων, Ιωαννίνων και Θερμαϊκού).

Πρόκειται για τη δράση ψηφιακής ενδυνάμωσης ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, η οποία ξεκίνησε πιλοτικά τον Ιούνιο του 2022 στους δήμους Καβάλας και Φλώρινας. Η δράση υλοποιείται από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με δήμους.

Ειδικότερα, την Τρίτη οι δήμοι Αθηναίων, Ιωαννιτών και Θερμαϊκού υπέγραψαν Προγραμματική συμφωνία με το ΕΔΥΤΕ. Σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι η λειτουργία Ψηφιακών Γωνιών σε επιλεγμένους χώρους κάθε δήμου. Η λειτουργία τους θα υποστηρίζεται από ειδικά εκπαιδευμένους «Ψηφιακούς Βοηθούς – Εκπαιδευτές», οι οποίοι καθοδηγούν, εκπαιδεύουν και υποστηρίζουν τους πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, ώστε εκείνοι να εξοικειωθούν με τις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει ο Δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας και να επικοινωνούν μέσω ψηφιακών σύγχρονων μέσων.

Σκοπός της πρωτοβουλίας «3η e-λικία» είναι η ενδυνάμωση των ψηφιακών ικανοτήτων των πολιτών άνω των 65 ετών, ώστε να είναι ενεργοί και να νιώθουν ψηφιακά ασφαλείς στην καθημερινή διάδρασή τους. Το πρόγραμμα έχει υποστηρικτικό ρόλο και κατ’ επέκταση εκπαιδευτικό καθώς, μέσω της καθοδήγησης που θα λάβουν οι δημότες, θα αποκτήσουν σταδιακά τις απαιτούμενες δεξιότητες, έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται ψηφιακά.

Το πρόγραμμα στοχεύει να αποτελέσει ένα σημαντικό και φιλόδοξο έργο κοινωνικού χαρακτήρα για την παροχή υπηρεσιών ψηφιακής εκπαίδευσης, καθώς και υποστήριξης σε θέματα πρόσβασης σε ψηφιακές υπηρεσίες. Η πιλοτική εφαρμογή του έργου θα αποτελέσει τη βάση για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του ευρύτερου έργου που θα υλοποιηθεί σε όλη τη χώρα, όπως περιγράφεται στα έργα της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.