Προ των πυλών η νέα κακοκαιρία – Ποιοι νομοί πρέπει να είναι σε επιφυλακή σύμφωνα με τον Καλλιάνο

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), με τον καιρό να «χαλάει» από το βράδυ της Πέμπτης.

 

 

Η κακοκαιρία, η οποία θα «συνοδεύεται» από ισχυρές βροχές και καταιγίδες, θα κρατήσει μέχρι και την Κυριακή.

Με βάση τις νεότερες εκτιμήσεις από τα προγνωστικά μοντέλα και ενόψει της κακοκαιρίας που θα επηρεάσει τη χώρα το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου, παρουσιάζονται οι νομοί της Ελλάδας που ενδεχομένως σε τοπικό επίπεδο να εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα που ίσως δημιουργήσουν προβλήματα, όπως για παράδειγμα πλημμύρες σε αγροτικές περιοχές, σπίτια η δρόμους, υπερχειλίσεις ποταμών ή χειμάρρων, πτώσεις δέντρων λόγω των τοπικά ισχυρών ανέμων και κορεσμένων από τα ύδατα εδαφών.

Παρασκευή

Όλα τα Επτάνησα (νομοί Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου). Επιπλέον οι νομοί : Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας,

Σάββατο

Νησιωτικές περιοχές του κεντρικού και νότιου Αιγαίου, όπως : Οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Και συγκεκριμένα: Οι νότιες περιοχές του νομού Κυκλάδων, οι νομοί Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου και σε ότι αφορά στο νομό Δωδεκανήσων, χρειάζεται προσοχή περίπου από το ύψος της Κω και νοτιότερα έως και την Κάσσο, την Κάρπαθο, τη Ρόδο και το Καστελόριζο.

Σε ό,τι αφορά στην Αττική

Την Παρασκευή θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα βροχές ασθενούς έως και μέτριας εντάσεως. Η πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα από ενδεχόμενες μεμονωμένες καταιγίδες είναι μικρή.

Πάντως ο ουρανός θα είναι μουντός για αρκετές ώρες μέσα στη μέρα. Το Σάββατο, ενώ αρχικά ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές, γρήγορα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα Βόρεια και Ανατολικά του νομού και σταδιακά θα εξασθενήσουν ενώ δειλά δειλά θα υπάρξουν και διαστήματα με αρκετά ικανοποιητικά ανοίγματα του ουρανού από το μεσημέρι και έπειτα. Η θερμοκρασία την Παρασκευή θα αγγίξει τους 19-20°C και το Σάββατο τους 20-21°C. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν πολύ, και ειδικά το Σάββατο, ως ριπές, θα φτάσουν τα 7-8 μποφόρ τόσο στον Σαρωνικό όσο ειδικά στο νότιο Ευβοϊκό.

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο

Το ‘Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τη νύχτα της Πέμπτης (13-10-2022) έως και τις πρωινές ώρες της Κυριακής (16-10-2022) στη δυτική και τη νότια Ελλάδα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ισχυρούς ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Από σήμερα τη νύχτα (13-10-2022) και μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής (14-10-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

Αύριο Παρασκευή (14-10-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν, από νωρίς το πρωί τη δυτική Πελοπόννησο, από το μεσημέρι την ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία από το απόγευμα τις δυτικές Κυκλάδες.

Κατά περιόδους έντονες θα είναι οι βροχοπτώσεις στα νότια τμήματα της Θεσσαλίας και στην κεντρική Στερεά.

Το Σάββατο (15-10-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στις δυτικές και τις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη.

Το απόγευμα τα φαινόμενα στις Κυκλάδες θα εξασθενήσουν, αλλά θα συνεχιστούν στην Κρήτη, ενώ θα επηρεάσουν κατά τόπους και τα Δωδεκάνησα. Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων τις πρωινές ώρες της Κυριακής (16-10-2022).

Βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί από την περιοχή της Νότιας Ιταλίας προς τη χώρα μας θα προκαλέσει μεταβολή του καιρού από αργά το απόγευμα της Πέμπτης 13/10 έως και το Σάββατο 15/10 με φαινόμενα κατά τόπους ισχυρά, πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας και ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο. Το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Παρασκευή 14/10 θα είναι κατηγορίας 3 σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr .

Αναλυτικότερα, από αργά το απόγευμα της Πέμπτης 13/10 θα εκδηλωθούν βροχές στη Δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο ενώ στο Βόρειο Ιόνιο αναμένονται και καταιγίδες. Σταδιακά έως το πρωί της Παρασκευής 14/10 οι βροχές θα επεκταθούν στο υπόλοιπο Ιόνιο, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, εξαιρουμένης της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στα ορεινά της Κρήτης. Καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, και στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, στη Δυτική Στερεά και στην Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Από τη νύχτα της Παρασκευής 14/10 προς Σάββατο 15/10 βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Στερεά, στην Πελοπόννησο, στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη με τα ισχυρότερα φαινόμενα να αναμένονται στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Από το απόγευμα του Σαββάτου 15/10 τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά, στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη.

Η θερμοκρασία την Παρασκευή 14/10 θα παρουσιάσει πρόσκαιρη πτώση στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά και το Σάββατο 15/10 στην Κρήτη όμως έως την Κυριακή 16/10 θα επανέλθει στα επίπεδα της Πέμπτης 13/10. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο που το πρωί της Παρασκευής δεν θα ξεπερνούν τα 4 έως 5 μποφόρ θα ενισχυθούν σταδιακά και από τη νύχτα της Παρασκευής 14/10 προς Σάββατο 15/10 θα φτάνουν κατά τόπους τα 6 έως 7 μποφόρ.

Στο σχετικό βίντεο φαίνεται η θέση του βαρομετρικού χαμηλού, ο άνεμος και ο υετός που αναμένεται από το μεσημέρι της Πέμπτης 13/10 έως το πρωί της Κυριακής 16/10.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Από σήμερα το βράδυ αλλάζει ραγδαία ο καιρός, αρχικά στη βορειοδυτική Ελλάδα ενώ από Παρασκευή θα έχουμε επιδείνωση και βροχές σε αρκετές περιοχές αλλά όχι σε όλη την επικράτεια.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία θα είναι η δυτική και κεντρική Ελλάδα καθώς και η δυτική Μακεδονία ενώ προς το βράδυ της Πέμπτης βροχές αναμένονται και στην κεντρική Μακεδονία και τη βόρεια Πελοπόννησο. Στα δυτικά οι άνεμοι θα είναι ήπιοι νοτιοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ ενώ στο Αιγαίο βόρειοι 4 με 5 που θα φτάσουν στο κεντρικό Αιγαίο και στο Καρπάθιο πέλαγος τα 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα πέσει κάτω από τους 11 βαθμούς, με εξαίρεση περιοχές της Θράκης και τα ορεινά της Πελοποννήσου και της κεντρικής Ελλάδας που θα αγγίξει τους 5 με 7 βαθμούς Κελσίου. Τις μεσημεριανές ώρες ο υδράργυρος δε θα ξεπεράσει τους 25 με 26 βαθμούς.

Στην Αττική η θερμοκρασία αναμένεται μεταξύ 17 και 26 βαθμών με κάποιες νεφώσεις και ανέμους 3 με 4 μποφόρ.

Στον παρακάτω χάρτη με το πορτοκαλί χρώμα επισημαίνονται τα γεωγραφικά διαμερίσματα όπου εμφανίζονται αυξημένες πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπα με έντονα καιρικά φαινόμενα από το κύμα κακοκαιρίας που περιμένουμε τις επόμενες ώρες.

Θαλάσσιες – παραθαλάσσιες γεωγραφικές εκτάσεις εμφανίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο για πλημμυρικά επεισόδια. Η τελευταία επισήμανση αφορά τα δυτικά και νότια θαλάσσια τμήματα μιας και στο μεγαλύτερο τμήμα του Αιγαίου θα επικρατήσει θυελλώδης βοριάς που θα “μπλοκάρει” την αστάθεια.

Προσοχή το Σάββατο και στην Εύβοια σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε βουνά μιας και καθώς θα αλληλεπιδρά ο βοριάς με την τοπογραφία είναι δυνατόν τοπικά να δημιουργηθεί ο αυστηρός καιρός,εφιστά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στην προσωπική του σελίδα στο facebook.