«Χαμηλώστε τους τόνους». Αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το μήνυμα του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. Μέγαρο Μαξίμου, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κάνουν μία ηχηρή σύσταση προς κάθε κατεύθυνση, για ένα «βήμα πίσω», όχι στις θέσεις αλλά στις δηλώσεις.
Το ΚΥΣΕΑ πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων ετών. Και οι αρμόδιοι αναγνωρίζουν ότι τα «πράγματα δεν είναι καλά».
Ωστόσο στην κυβέρνηση μετρούν και κατά πόσο βοηθά ή όχι το ακραίο κλίμα που επιχειρεί να δημιουργήσει ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διαχέεται στην Αθήνα και να κυριαρχεί, δημιουργώντας μία αίσθηση «ενός πολέμου σε αναμονή».
Σε ανοιχτή γραμμή ΥΠΕΞ – ΥΠΕΘΑ
Όπως επισήμαιναν στο in αρμόδιες πηγές η το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι και παραμένουν σε ανοιχτή γραμμή με τακτικές συναντήσεις, που άλλοτε γίνονται γνωστές και άλλοτε όχι και δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμα πιο συχνές αποκτώντας και συγκεκριμένη περιοδικότητα.
Τα ελληνοτουρκικά και δη οι προκλήσεις της Άγκυρας στην περιοχή και στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν ψηλά στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ, με την κυβέρνηση ωστόσο να θέλει πάση θυσία να καταστήσει σαφές ότι αυτό δεν έγινε ως αντίδραση σε πανικό.
Όλα τα σενάρια για ένα ατύχημα, στο πεδίο, είναι σε γνώση της Αθήνας και βρίσκονται υπό εξέταση, ωστόσο εκτιμάται ότι δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας να διατηρούνται και στο εσωτερικό υψηλοί τόνοι διαρκώς.
Αντίθετα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ του κλίματος που προσπαθεί να επιβάλει η Άγκυρα και να επιταχύνουν εξελίξεις που θα μπορούσαν ακόμα και να στρέψουν το κλίμα εναντίον της Αθήνας, εάν υποτεθεί ότι η ελληνική πλευρά ήταν εκείνη που «τράβηξε τη σκανδάλη».
Αποφασιστικότητα και ψυχραιμία
Για το Μέγαρο Μαξίμου είναι περισσότερο από σαφές ότι η Αθήνα θα επιμείνει στην πολιτική της «αποφασιστικότητας και της ψυχραιμίας».
Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφείς τις κόκκινες γραμμές της και ήδη απαντά σε κάθε τουρκική πρόκληση, χωρίς να αφήνει υπόνοιες για υποχωρήσεις ή παραχωρήσεις σε ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Ως εκ τούτου για την Αθήνα δεν αποτελεί επιλογή να παίξει το παιχνίδι της Άγκυρας αλλά να αναζητήσει τρόπους απεγκλωβισμού από τις εκάστοτε παγίδες. Πιο συγκεκριμένα ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν από την κυβέρνηση στην ανάγκη να μην μπορεί η Τουρκία να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι είναι αυτή η υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης.
Ο Έβρος και τα νησιά στη σκιά του μεταναστευτικού ήταν επίσης ψηλά στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ που εξέτασε την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, αλλά και το ενδεχόμενο μίας προβοκάτσιας στο συγκεκριμένο πεδίο.
Μήνυμα στο εσωτερικό
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Μέγαρο Μαξίμου, το ΥΠΕΞ και το Πεντάγωνο κάνουν συστάσεις για «ψυχραιμία» προς κάθε κατεύθυνση. Ωστόσο όσο η Τουρκία συνεχίζει να κλιμακώνει οι σχετικές υπομνήσεις – δεδομένης και της προεκλογικής περιόδου που έχει ήδη ξεκινήσει και στην Ελλάδα – πρέπει να είναι σαφείς.
Και δη προς όσους έχουν την τάση να ξεφεύγουν ή να αγνοούν την «γραμμή».
Το βάρος της Αθήνας πέφτει για μία ακόμα φορά στην διπλωματία και τους συμμάχους, που καλούνται να πάρουν ευθέως θέση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις καθώς και τα σενάρια προβοκάτσιας, που απειλούν τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Έστω και αν οι δηλώσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν αρκετές.
Με έμπειρους διπλωμάτες να υπογραμμίζουν μετά και την απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας να αφαιρέσει τις τροπολογίες που αναφέρονταν στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας, αλλά και την πρόνοια να χαρακτηριστεί η προμήθεια των F-16 στην Άγκυρα ως ζήτημα για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, ότι η Αθήνα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί και δεν είναι προς το συμφέρον της να αντιμετωπίζει την Τουρκία ως απομονωμένη.