Quantcast

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα η εισαγγελική πρόταση για τις αναστολές, συλλήψεις και φυλακή

Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση

Στην τελική ευθεία μπαίνει από σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς αναμένεται το αργότερο έως την Τρίτη το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να έχει αποφασίσει για το ποιοι από τους 53 καταδικασθέντες σε πολυετείς καθείρξεις θα οδηγηθούν στη φυλακή για να εκτίσουν τις ποινές τους.

Στις 11 το πρωί είναι προγραμματισμένη η πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας, Αδαμαντίας Οικονόμου, αναφορικά με τα αιτήματα αναστολής εκτέλεσης των ποινών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, που έχουν υποβάλει οι καταδικασθέντες. Παρότι η πρόταση της εισαγγελέως δεν δεσμεύει το δικαστήριο να την υιοθετήσει, θα ακολουθήσουν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης, όπου πλέον αναμένεται να ρίξουν και τα τελευταία τους όπλα στη «μάχη της αναστολής».

Στη συνέχεια, το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη για να την πιο κρίσιμη απόφαση: Για ποιους θα δώσει την εντολή να συλληφθούν και να οδηγηθούν στα κελιά και για ποιους η έφεση θα έχει αναστέλλουσα δύναμη και θα μπορούν να παραμείνουν ελεύθεροι παρά την καταδίκη τους.

Εκτός από τον Γιώργο Ρουπακιά που καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τον ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό, ο οποίος καταδικάστηκε σε 13 έτη κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και η ασυλία του θα κριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, οι υπόλοιποι καταδικασθέντες έχουν ζητήσει αναστολή.

Κάποιοι εξ αυτών έφεραν γονείς, φίλους, γείτονες, ακόμα και έναν παπά για να καταθέσουν υπέρ του να παραμείνουν ελεύθεροι, ενώ κάποιοι άλλοι μέσω των δικηγόρων τους είπαν πως δεν ξέρουν να κάνουν τίποτε άλλο, παρά να φτιάχνουν τυρόπιτες ή να πωλούν ζωοτροφές.

Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης προσήλθαν οι ίδιοι να υποστηρίξουν τα αιτήματά τους, ενώ ο Νίκος Μιχαλολιάκος άφησε τον συνήγορό του να επιχειρηματολογήσει και να πει ότι «κρίνεται επειδή σήκωνε το δεξί του χέρι, όχι γιατί έκανε κάτι».

Η απόφαση περί των αιτημάτων αναστολής θα αποτελέσει ουσιαστικά το επισφράγισμα της μακράς δικαστικής διερεύνησης της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, που ξεκίνησε αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013. Το «λύεται η συνεδρίαση» θα ακουστεί από την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρία Λεπενιώτη, όταν ανακοινωθούν οι λεγόμενες «παρεμπίπτουσες αποφάσεις», που αφορούν ζητήματα όπως απόδοση κατασχεθέντων, αφαίρεση χρόνου κράτησης κ.α.
\