Η Μαρία Καλλιόρα, ιδιωτική υπάλληλος, μέχρι πριν έναν χρόνο δεν προβληματιζόταν για την κατανάλωση ρεύματος. Ξαφνικά είδε τους λογαριασμούς να έρχονται αυξημένοι κατά 20%.
Τώρα αναζητά τρόπους για να πάρει το bonus εξοικονόμησης.
«Μέχρι πρότινος αρκούσαν 2-3 ρούχα για να βάλω πλυντήριο, τώρα περιμένω να γεμίσει λιγάκι ο κάδος, με σκοπό να βάζω λιγότερα πλυντήρια και πάντα σε χαμηλότερους βαθμούς για να εξοικονομήσουμε ενέργεια».
Και αν κάποτε άφηνε τις συσκευές σε κατάσταση αναμονής, τώρα σβήνει όλες τις συσκευές που σύμφωνα με τις μετρήσεις καταναλώνουν το 5% της οικιακής ενέργειας.
Στον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα οφείλεται το 30% της κατανάλωσης ρεύματος. Όσοι δεν μπορούν να τον αντικαταστήσουν με ηλιακό, θα πρέπει τουλάχιστον να μην τον αφήνουν ανοιχτό με τις ώρες.
«Παλιά τον άνοιγα, έκανα όλες τις δουλειές, μπορεί να τον είχα όλη ημέρα, τώρα 15 – 20 λεπτά max τον κλείνω για να έχω ζεστό νερό να κάνω ένα μπάνιο».
Τι προτείνουν οι ειδικοί
Για να εξοικονομήσετε ενέργεια από τον φούρνο, δεν χρειάζεται να μαγειρεύεται κάθε δύο – τρεις ημέρες.
«Μπορούμε να σταματήσουμε τον θερμοστάτη και ένα τέταρτο νωρίτερα καθώς ο φούρνος συνεχίζει και είναι θερμός, εξοικονομούμε αρκετή ενέργεια, επίσης είναι σημαντικό ένα σκεύος να καλύπτει όλη την επιφάνεια στο μάτι γιατί χάνεται η θερμότητα χάνεται και η ενέργεια».
Η αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων οικιακών συσκευών είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν τα νοικοκυριά για να πετύχουν εξοικονόμηση ενέργειας. Ακόμα και οι καινούργιες συσκευές όμως χωρίς συντήρηση και ορθή χρήση, αυξάνουν την κατανάλωση ρεύματος κατά 25%.
«Στο ψυγείο το λάστιχο να είναι σε καλή κατάσταση. Με τα χρόνια, ξεραίνετε και έτσι χάνει η ψύξη του ψυγείου. Στην κατάψυξη, όταν αρχίζει να πιάνει πάγο ανεβάζει την κατανάλωση κατά 15%».
Αρκετοί πολίτες που τα προηγούμενα χρόνια μείωσαν την κατανάλωση ρεύματος για να εξοικονομήσουν χρήματα, όπως λένε, δεν έχουν πλέον από πού αλλού να κόψουν για να πιάσουν τον στόχο του 15%.