Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε το πολυθέαμα «Θεσσαλονίκη η πόλη που υποδεχόταν», που παρουσίασαν χτες (18/09) στον Κελλάριο Κόλπο ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το αστικό project «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς» της Parallaxi, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Μέσα από ένα διαδραστικό μουσικοθεατρικό δρώμενο παρουσιάστηκε το δράμα των προσφύγων. Η ιστορία τους ξετυλίχτηκε μέσα από ένα ειδικό κείμενο – παραγγελία που έγραψε ο Θωμάς Κοροβίνης, σκηνοθετημένη από τον Χάρη Πεχλιβανίδη και με τη συμμετοχή μουσικών και ηθοποιών.
Για τις ανάγκες της επετειακής εκδήλωσης η πρόσοψη παρακείμενης πολυκατοικίας μετατράπηκε σε οθόνη κινηματογράφου, όπου προβλήθηκαν εικόνες από τα δραματικά γεγονότα που συνόδευσαν τη Μικρασιατική Καταστροφή.
«Σε έναν πυκνό μήνα μνήμης και επετειακών εκδηλώσεων, 100 χρόνια μετά από τον μαύρο Σεπτέμβριο του 1922, η Θεσσαλονίκη θυμάται, τιμά αλλά κυρίως κουβαλάει μέσα της όλους όσοι άφησαν τις πατρίδες, τα σπίτια και τις ζωές τους και ήλθαν εδώ, για να μπολιάσουν τις δικές μας πόλεις και ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
«Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ως έχει καθήκον, τιμά αυτήν την επέτειο. Εκατό χρόνια μνήμης – Εκατό χρόνια Μικρασία», σημείωσε από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού Στεφανία Τανιμανίδου.
Στην «εκδήλωση αναπαράστασης και μνήμης» που οργανώθηκε για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ερχομό των προσφύγων αναφέρθηκε κι ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Χάρης Αηδονόπουλος.