Το ζήτημα της προμήθειας φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη απασχόλησε τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Βερολίνο ο Όλαφ Σολτς με τον Ισταηλινό πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ.
«Μιλήσαμε πολύ για τον ενεργειακό εφοδιασμό και τη συνεργασία στον τομέα αυτό. Το Ισραήλ θα είναι πιθανότατα σε θέση να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ελπίζουμε να ξεκινήσει από το επόμενο έτος. Θα συμμετάσχουμε στις προσπάθειες αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη», δήλωσε ο Λαπίντ.
Διευκρίνισε ότι επί του παρόντος οι δυνατότητες του Ισραήλ αντιστοιχούν περίπου στο 10% αυτού που η Ρωσία πούλησε στην Ευρώπη πέρυσι. «Αυτό είναι μόνο ένα μέρος της λύσης του προβλήματος, αλλά το Ισραήλ είναι έτοιμο να εργαστεί περαιτέρω για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα» πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η χώρα του διαθέτει τεχνολογίες και πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες εργάζονται για την εξεύρεση τρόπων «για να βγούμε από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση το συντομότερο δυνατό. Το Ισραήλ είναι έτοιμο να συνεργαστεί στον τομέα αυτό με τη Γερμανία, η οποία είναι υπερδύναμη στον τομέα της καινοτομίας».
Ο Σολτς, από την πλευρά του, σημείωσε ότι υπάρχουν όλο και περισσότερες πηγές φυσικού αερίου που δεν προέρχονται από τη Ρωσία. Αυτό, σημείωσε, επηρεάζει άμεσα τις παγκόσμιες αγορές και τις τιμές των καυσίμων. Σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας έχει σήμερα να επιλύσει μια σειρά από τεχνικά προβλήματα, ιδίως όσον αφορά την κατασκευή αγωγών προς τα λιμάνια των κρατών της Δυτικής και Νότιας Ευρώπης, καθώς και την κατασκευή δικών της τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι η χώρα του άρχισε να εργάζεται πάνω στο πρόβλημα ήδη από τον Δεκέμβριο και κατάφερε να λάβει εγκαίρως μέτρα ώστε να μπορέσει να περάσει τον χειμώνα χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο και άλλα είδη καυσίμων από τη Ρωσική Ομοσπονδία, βοηθώντας ταυτόχρονα και άλλα κράτη. Από τον Οκτώβριο, η ΕΕ θα σταματήσει να αγοράζει ρωσικό άνθρακα και η εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου μειώνεται ριζικά, υπενθύμισε ο Σολτς. Σημείωσε, ακόμα, ότι οι προετοιμασίες για τους δύσκολους χειμερινούς μήνες συνεχίζονται. Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλοι ήταν έτοιμοι για αυτό που θα πει ο Πούτιν: δεν θα υπάρχει πλέον φυσικό αέριο».
Ο απώτερος στόχος, υπενθύμισε ο Σολτς, είναι η εγκατάλειψη των ορυκτών πηγών ενέργειας. Η Γερμανία θα μπορέσει να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο 80% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.