Η 86η ΔΕΘ έρχεται, εν μέσω επάλληλων κρίσεων σε διεθνές επίπεδο, να αποτυπώσει και να αναδείξει την Ελλάδα της εξωστρέφειας και των σημαντικών διεθνών συμμαχιών, την Ελλάδα των ρεκόρ σε επενδύσεις και εξαγωγές, την Ελλάδα που στρέφεται στην καινοτομία και την έρευνα αξιοποιώντας το μεγαλύτερο συγκριτικό της πλεονέκτημα, το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό, την Ελλάδα των σύγχρονων έργων υποδομής, την Ελλάδα που επιδεικνύει ιδιαίτερο δυναμισμό προχωρώντας με ταχείς ρυθμούς τη μετάβασή της σ’ ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.
Δεν πέρασαν παρά μόνο τρία χρόνια από το Σεπτέμβριο του 2019 όταν ως νεοκλεγείσα τότε Κυβέρνηση συνολικά και εμείς ως καινούργια πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων δίναμε την πρώτη μας μάχη για να προσελκύσουμε μια πολύ μεγάλη επένδυση. Πρόκειται για την Pfizer που αναζητούσε την πόλη στην οποία να εγκαταστήσει Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI).
Ο ανταγωνισμός ήταν πολύ μεγάλος αλλά χάρις στην άριστη προετοιμασία και τα ισχυρά επιχειρήματα που αναπτύξαμε η Pfizer επέλεξε τη Θεσσαλονίκη με αρχικό στόχο να δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας. Τρία χρόνια μετά, εργάζονται στο CDI πάνω από 400 επιστήμονες, η εταιρεία έχει ήδη εγκαταστήσει και δεύτερο κέντρο με άλλες 300 θέσεις εργασίας και σκοπεύει τα επόμενα χρόνια να αυξήσει τις συνολικές θέσεις εργασίας σε 1.000.
Η επένδυση της Pfizer και οι εξαιρετικά σημαντικές που ακολούθησαν με πιο πρόσφατη την εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη του κέντρου ανάπτυξης λογισμικού της Deutsche Telekom καταδεικνύουν την απόσταση που διήνυσε η ελληνική οικονομία αυτούς τους 38 μήνες παρά την πρωτοφανή καταιγίδα σε παγκόσμιο επίπεδο: πανδημία, πόλεμος, ενεργειακή – πληθωριστική κρίση, κλιματική κρίση και διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα ταυτόχρονα.
Αν και παραλάβαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση επενδυτικό κενό 100 και πλέον δισεκατομμυρίων και την Ελλάδα στην τελευταία θέση στην ΕΕ, εν τούτοις, μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα, η Ελλάδα έχει καταφέρει να αναδειχθεί πρωταθλήτρια στις επενδύσεις στην ευρωζώνη επιτυγχάνοντας μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute of International Finance, IIF).
To 2021 η Ελλάδα κατέρριψε ρεκόρ 28ετίας στις συνολικές επενδύσεις με αύξηση 19,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, και ρεκόρ 31ετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις, με βάση τα στοιχεία του οργανισμού των ΟΗΕ για το εμπόριο και την ανάπτυξη (UNCTAD).
Το ακόμη καλύτερο είναι ότι το α’ εξάμηνο 2022 οι ξένες άμεσες επενδύσεις ανήλθαν στο 86% των συνολικών ξένων άμεσων επενδύσεων του 2021, όπερ με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί την ελληνική οικονομία φέτος σε ρεκόρ επενδύσεων όλων των εποχών.
Για να αλλάξει το κλίμα στη διεθνή και την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και να καταστεί η Ελλάδα ελκυστική στους επενδυτές ώστε να επιτευχθούν αυτές οι επιδόσεις, χρειάστηκε σκληρή και συστηματική δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Προχωρήσαμε σε σειρά μεταρρυθμίσεων στο θεσμικό πλαίσιο τόσο για στρατηγικές όσο και όλες τις επενδύσεις με αιχμή τον καινούργιο Αναπτυξιακό Νόμο, ενώ ξεμπλοκάραμε όλα τα επενδυτικά σχέδια που εκκρεμούσαν για πολλά χρόνια με πιο εμβληματικό το Ελληνικό.
Ταυτόχρονα, μειώσαμε τον χρόνο έγκρισης και υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στον Αναπτυξιακό Νόμο από τις 670 στις 100 ημέρες και αυξήσαμε τις εντάξεις κατά 282%. Εγκρίναμε 29 στρατηγικές επενδύσεις, ύψους 7 δις ευρώ, περισσότερες δηλαδή απ’ ότι την προηγούμενη 8ετία και αξιοποιήσαμε το σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο των ΣΔΙΤ αυξάνοντας κατά 123% τον αριθμό των έργων ΣΔΙΤ και κατά 144,4% τον προϋπολογισμό τους συγκριτικά με την περίοδο της προηγούμενης Κυβέρνησης.
Αυξήσαμε σημαντικά και τις δημόσιες επενδύσεις και επιτύχαμε δύο ιστορικές πρωτιές στο ΕΣΠΑ: 1η θέση στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-20, 1η θέση στην υποβολή και έγκριση του νέου ΕΣΠΑ 2021-27. Έχουμε ήδη λάβει έγκριση για όλα τα τομεακά και πολλά περιφερειακά προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου και προχωρούμε στην προκήρυξη των πρώτων δράσεων, νωρίτερα από ποτέ άλλοτε, έτσι ώστε να παροχετευθούν πολύτιμοι πόροι στην πραγματική οικονομία. Παράλληλα, έως το τέλος του 2023, ολοκληρώνουμε την απορρόφηση των εναπομεινάντων 7,5 δις ευρώ του ΕΣΠΑ 2014-20.
Εξίσου σημαντικό με την αύξηση των επενδύσεων είναι και το γεγονός ότι πολλές απ’ αυτές και μάλιστα από παγκόσμιους κολοσσούς (αναφέρω ενδεικτικά Microsoft, JP Morgan, Cisco, Amazon Web Services, Digital Realty, Meta -Facebook) αφορούν στη «νέα οικονομία της γνώσης», τους πιο δυναμικούς τομείς της σύγχρονης οικονομίας όπως τα digital hubs, τα R & D και data centers, με μεγάλη προστιθέμενη αξία στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.
Από την πρώτη μας ημέρα στο υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων εστιάσαμε στην ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας και τη σύνδεσή της με τις επιχειρήσεις. Με θεμελιώδεις παρεμβάσεις όπως το Elevate Greec, ουσιαστικά κίνητρα, αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου και προώθηση των αναγκαίων υποδομών αυξήσαμε σημαντικά τις δαπάνες για έρευνα και καινοτομία και μάλιστα το 2021 πετύχαμε ρεκόρ 10ετίας στην αύξηση των δαπανών για έρευνα και καινοτομία.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δώσαμε στο να ξανακάνουμε την Ελλάδα υπολογίσιμη βιομηχανική δύναμη. Εκπονήσαμε σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς την Εθνική Στρατηγική Βιομηχανίας -Industry 4.0 και προχωρούμε στην υλοποίησή της αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάπτυξης στην κατεύθυνση αύξησης του ποσοστού της μεταποίησης στο ΑΕΠ με προφανή οφέλη για το σύνολο της οικονομίας.
Το 2020 όσο και το 2021 οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων κατέρριψαν ιστορικά ρεκόρ φθάνοντας πέρυσι στα 40 δις ευρώ. Το 2021 το ποσοστό εξαγωγών προϊόντων ανήλθε μάλιστα στο 22% του ΑΕΠ, δύο και πλέον φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό (9,5%) του 2010.
Το ακόμη θετικότερο είναι ότι το εξάμηνο του 2022 οι εξαγωγές προϊόντων ήταν αυξημένες κατά 39,8% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, ποσοστό που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια φέτος σε νέο ρεκόρ εξαγωγών όλων των εποχών. Αξιοσημείωτη είναι και η ποιοτική σύνθεση των εξαγωγών καθώς αυξάνονται ιδιαίτερα οι εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας με την Ελλάδα να πλησιάζει στο σχετικό δείκτη την ηγέτιδα βιομηχανική-τεχνολογική δύναμη της ΕΕ, τη Γερμανία.
Η εξωστρέφεια είναι βασικός πυλώνας του νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Το 2021 το ποσοστό εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών ανήλθε στο 41% του ΑΕΠ, επίδοση που φέρνει την Ελλάδα υψηλότερα από τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, πολύ κοντά με την Πορτογαλία. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν 22%, επίδοση με την οποία η Ελλάδα κατατάσσονταν στην τελευταία θέση.
Αυτούς τους 38 μήνες στο υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων ιεραρχήσαμε ως κεντρική προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της εμπορικής δραστηριότητας στηρίζοντας τις εμπορικές επιχειρήσεις και ενισχύοντάς τες για την ψηφιακή μετάβαση. Για την προστασία του καταναλωτή και τον έλεγχο της αγοράς, αυστηροποιήσαμε το θεσμικό πλαίσιο, ιδρύσαμε τη ΔΙΜΕΑ και εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους, ενώ έχουμε επιβάλλει τα περισσότερα και υψηλότερα πρόστιμα σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας και μη τήρησης της νομοθεσίας.
Αναμφίβολα, οι μήνες που έρχονται είναι δύσκολοι. Όπως, όμως, μέχρι τώρα, με σχέδιο και εργατικότητα, καταφέραμε, επίσης σε αντίξοες συνθήκες, να επιτύχουμε αυτά τα αποτελέσματα, έτσι και τώρα μπορούμε και είμαι βέβαιος πως θα επιτύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα ισχυροποιώντας την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις και φέρνοντας ευημερία και προκοπή στον ελληνικό λαό.
Η Ελλάδα των ρεκόρ και των εξαιρετικών επιδόσεων στην οικονομία μπορεί να ατενίζει με ρεαλιστική αισιοδοξία το μέλλον.
Πηγή: ΑΜΕ-ΜΠΕ