Ενεργειακή κρίση: Ευρωπαϊκή «Βαβέλ» για τα μέτρα – Οι θέσεις της Αθήνας

Αντίθετη η Ελλάδα στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο, επιφυλάξεις για την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας - Τι συζητήθηκε για τη συγκράτηση των διεθνών τιμών

Χωρίς αποφάσεις για το πλαφόν στο αέριο ολοκληρώθηκε, νωρίτερα σήμερα, η σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, με το θέμα να παραπέμπεται πλέον στους Ευρωπαίους ηγέτες και την Κομισιόν, που θα πρέπει να αναζητήσουν κοινό βηματισμό.

Κατά πληροφορίες, στη σημερινή Σύνοδο τα κράτη-μέλη έλαβαν τις παρακάτω θέσεις στα θέματα που τέθηκαν:

– Σχετικά με το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, την πρόταση στήριξαν οι Γαλλία, Δανία, Ισπανία κι Ολλανδία, ενώ αντίθετες ήταν οι Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ελλάδα και Λουξεμβούργο.

– Για το γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο, την πρόταση στήριξαν οι Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ιρλανδία, Μάλτα, Κύπρος, Σουηδία, Κροατία, Ρουμανία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Σλοβενία και Γερμανία (υπό προϋποθέσεις). Κανένα κράτος-μέλος δεν αντιτάχθηκε ρητά, αλλά όλοι εστίασαν στην ανάγκη εξασφάλισης της ασφάλειας του εφοδιασμού και μη αύξησης της ζήτησης του φυσικού αερίου.

– Την πρόταση για υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στήριξαν οι Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, ενώ αντίθετες ήταν οι Κύπρος και Μάλτα. Η Ελλάδα εξέφρασε επιφύλαξη.

– Την πρόταση για μηχανισμό ανάκτησης εσόδων στήριξαν Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Ισπανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Σλοβακία, Σουηδία, ενώ αντίθετες ήταν οι Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία και Λετονία. Η Επίτροπος Ενέργειας επισήμανε την καλή και ενδιαφέρουσα λειτουργία του ελληνικού μηχανισμού, που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο.

– Την πρόταση για στήριξη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε προθεσμιακή αγορά στήριξαν Βέλγιο, Γαλλία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Δανία, Κύπρος, Φινλανδία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβενία, ενώ το Λουξεμβούργο συνέστησε προσοχή.

– Αλλαγές στο ETS στήριξαν οι Εσθονία, Πολωνία και Ουγγαρία, ενώ αντίθετες ήταν οι Γερμανία, Ισπανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία.

Τέλος, την πρόταση για φορολόγηση των υπερβολικών κερδών των εταιρειών ορυκτών καυσίμων στήριξαν Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία, ενώ αντίθετη ήταν η Σλοβακία.

«Μαζί με την Επιτροπή πρέπει να εργαστούμε γρήγορα και να προετοιμάσουμε μια συντονισμένη λύση σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να μετριαστούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας το συντομότερο δυνατό. Δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση και σίγουρα δεν ήταν η τελευταία που κάνουμε. Καταφέραμε όμως να βρούμε μια σαφή κατεύθυνση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Τώρα γνωρίζουμε ακριβώς ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε» δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Τσεχίας, Ζοζέφ Σικέλα, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα τρέχοντα επίπεδα τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ασκούν πίεση στον πληθωρισμό και την οικονομία της ΕΕ». Μιλώντας για τους τέσσερις βασικούς τομείς στους οποίους τα κράτη μέλη αναμένουν από την Επιτροπή να παρουσιάσει συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις εντός των ημερών ο κ. Σικέλα τόνισε ότι το Συμβούλιο θα αναλύσει τις προτάσεις της Κομισιόν, όταν αυτές θα είναι έτοιμες, ενώ υπογράμμισε, εκ μέρους της τσεχικής προεδρίας ότι «η Ευρώπη είναι ενωμένη. Καταφέραμε να συμφωνήσουμε στο γέμισμα των αποθηκών φυσικού αερίου πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στο παρελθόν και να αυξήσουμε τις χωρητικότητες έως και 83%. Διαθέτουμε επίσης μηχανισμό αλληλεγγύης και μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου. Αυτό θα εξασφαλίσει έναν ασφαλή χειμώνα για την Ευρώπη».

Από την πλευρά της η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, η οποία απουσίαζε στο Νέο Δελχί και δεν συνόδευσε τις χθεσινές ανακοινώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι «σήμερα οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν σχετικά με την αναγκαιότητα της εξεύρεσης μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης, δίχνοντας ισχυρή πολιτική βούληση. Σύμφωνα με την Επίτροπο Σίμσον, «η Επιτροπή πρέπει να συνεργαστεί γρήγορα με το Συμβούλιο της ΕΕ ώστε να προετοιμάσουμε μια συντονισμένη λύση σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να μετριαστούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας το συντομότερο δυνατό. Δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση και σίγουρα δεν ήταν η τελευταία που κάνουμε. Καταφέραμε όμως να βρούμε μια σαφή κατεύθυνση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Η Προεδρία (σ.σ του Συμβουλίου της ΕΕ) άκουγε πολύ προσεκτικά τα κράτη μέλη. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους στην αίθουσα για την ουσιαστική συμβολή».