Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Φρανκφούρτη πιθανότατα θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, όπως σημειώνει η ING.
Η ίδια πιστεύει ότι μια κίνηση 75 μ.β θα ήταν πολύ δύσκολο να την δεχτούν τα «περιστέρια» του Διοικητικού Συμβουλίου και συνεπώς εκτιμά πως τελικά η ΕΤΚ θα επιλέξει μια κίνηση 50 μ.β, αντίθετα με την επιθετικότητα που αναμένει η αγορά. Ωστόσο, όπως τονίζει, σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αποκλεισθεί μία αύξηση κατά 75 μ.β με στόχο την εμπροσθοβαρή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής πριν η ύφεση χτυπήσει την πόρτα της ευρωζώνης αυτόν το χειμώνα.
Η ING αναλύει τέσσερα πιθανά σενάρια σε μια κλίμακα από το dovish (ήπια στάση της ΕΚΤ) έως το ultra-hawkish (πολύ επιθετική) και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το ευρώ και την ισοτιμία του με το δολάριο, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων καθώς και τη στάση της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη και την ποσοτική χαλάρωση/ σύσφιξη (QE/QT).
Η τιμολόγηση της αγοράς για τη σημερινή συνεδρίαση είναι περίπου 66 μ.β, κάτι που από μόνο του υποδηλώνει κάποια αρνητική αντίδραση στο ευρώ εάν η εκτίμηση της ING για 50 μ.β αύξηση αποδειχθεί σωστή. Μεγάλο μέρος της αντίδρασης της αγοράς θα καθοδηγηθεί επίσης από τυχόν «σήματα» σχετικά με τη μελλοντική πολιτική.
Δεδομένου ότι η επανάληψη της προσέγγισης της ΕΚΤ η οποία θα εξαρτάται από τα δεδομένα σε κάθε συνεδρίαση φαίνεται αρκετά πιθανή, οι αγορές θα πρέπει να διαμορφώσουν τις προσδοκίες τους για την πορεία των επιτοκίων από τις ενημερωμένες προβλέψεις του προσωπικού για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Ειδικότερα, το μέγεθος και η διάρκεια μιας χειμερινής ύφεσης θα είναι καθοριστικής σημασίας, και εάν γίνει το βασικό σενάριο της ΕΚΤ, τότε ενδέχεται να προκύψει κάποια ανατιμολόγηση και να «χτυπηθεί» το ευρώ.
Τα σχόλια σχετικά με την αδυναμία του ευρώ είναι επίσης πιθανό να είναι ένα βασικό θέμα της συνεδρίασης και θα μπορούσαν να έχουν κάποιο αντίκτυπο στο κοινό νόμισμα, επισημαίνει η ING. Ωστόσο, η ρητορική «διαμαρτυρία» για την αδυναμία των νομισμάτων είναι πλέον ο κανόνας πολλών κεντρικών τραπεζών και έχει πολύ λίγα αποτελέσματα. Εκτός εάν γίνει αναφορά σε παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, οι αγορές ενδέχεται να μην δώσουν μεγάλη σημασία στα σχόλια της ΕΚΤ που σχετίζονται με το ευρώ, εκτιμά η ολλανδική τράπεζα.
Ανεξάρτητα από την κατεύθυνση της αντίδρασης του ευρώ την Πέμπτη, υπάρχει μια μη αμελητέα πιθανότητα ο αντίκτυπος να αποδειχθεί βραχύβιος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου δεν αντιδρά στις προσδοκίες για τα επιτόκια της ΕΚΤ τον τελευταίο καιρό, καθώς η ενεργειακή κρίση συνέχισε να οδηγεί την πλειονότητα των κινήσεών της, όπως εξηγεί η ING.
Σύμφωνα με την ING, στο βραχυπρόθεσμο διάστημα η περαιτέρω υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 3-4% είναι πολύ πιθανή. Αναμένει ότι το ενεργειακό story θα επιστρέψει στη θέση του «οδηγού» της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Εκτός από μια πολύ επιθετική έκπληξη, αυτό θα κρατήσει το ευρώ κάτω από την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο. Η περιοχή του 0,98-0,99 θα μπορούσε να αποδειχθεί βραχυπρόθεσμη «άγκυρα», αλλά μια περαιτέρω επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης ή/και περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου μπορεί να προκαλέσει βουτιά του ευρώ στην περιοχή του 0,96-0,97, καταλήγει η ING.