Μήνυμα προς το Πατριαρχείο Μόσχας να ακολουθήσει το παράδειγμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, «ο οποίος βρίσκει σε όλες τις κρίσεις τις προσήκουσες λύσεις και εργάζεται για την παγκόσμια ειρήνη», έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος από τη Χίο όπου βρίσκεται.
«Οι εθνοφυλετικές εξάρσεις δεν βοηθούν και οι Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογούν καμία αιματοχυσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ελπιδοφόρος, στην ομιλία του κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. «Οι Εκκλησίες οφείλουν να εργάζονται για την αποκατάσταση της ειρήνης, ακολουθώντας το παράδειγμα του Οικουμενικού μας Πατριάρχη που οδηγεί δεκαετίες τώρα την Ορθοδοξία σε ήρεμα λιμάνια», τόνισε.
Η κεντρική ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κατά την τελετή αναγόρευσής του είχε τον τίτλο «Διαχείριση κρίσεων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο». Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε σε όλες τις κρίσεις που έχει διαχειριστεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης με ιδιαίτερη επιτυχία. «Αποτελεί μεγάλη τιμή για την ελαχιστότητά μου αυτή η αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα», σημείωσε. «Όμως αυτή την τιμή θέλω να την αποδώσω στον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου που με τίμησε από τότε που ήμουν κωδικογράφος, μετά αρχιγραμματέας και στη συνέχεια μητροπολίτης Προύσης και σήμερα Αρχιεπισκόπος Αμερικής. Θέλω να αποδοθεί τιμή στην Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, την Πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη», είπε. «Να αποδοθεί τιμή στην προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη, του μακροβιότερου Πατριάρχη του Θρόνου, ο οποίος οδηγεί την Εκκλησία σε ήρεμα λιμάνια. Και ασφαλώς η τιμή ανάγεται σε ένα πρόσωπο, τον οιακοστρόφο του θεσμού, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος, ως ο μακροβιότερος Πατριάρχης στην ιστορία της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, οδηγεί και σήμερα την κιβωτό αυτής της Ορθοδοξίας σε υπήνεμα λιμάνια, ξεπερνώντας κρίσεις και φουρτούνες της σύγχρονης ιστορίας, διαχειριζόμενος με σοφία την παγκόσμια Ορθοδοξία».
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις κρίσεις που έχει διαχειριστεί τις τελευταίες δεκαετίες το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπως αυτή της πανδημίας. «Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης πρώτος έδωσε το παράδειγμα με τον δημόσιο εμβολιασμό του σε πείσμα των περί του αντιθέτου σκληρών φωνών που δαιμονοποιούσαν τον εμβολιασμό. Και πρέπει να τονίσω πως αυτή η επιλογή του δεν ήταν αναίμακτη».
Αναφέρθηκε στη διαχείριση του οικολογικού προβλήματος και τον αγώνα που κάνει τις τελευταίες δεκαετίες ο κ.κ. Βαρθολομαίος για την προστασία του περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας τις πρωτοβουλίες που πήρε το Πατριαρχείο από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς στο Μπαλουκλή τόσο για τη διαχείριση της καταστροφής όσο και για την αποκατάσταση των ζημιών με τη συγκέντρωση πόρων από την Ομογένεια. «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει στρατηγική στην αντιμετώπιση των κρίσεων και των διαφόρων προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία και την Ορθοδοξία», υπογράμμισε. Αναφέρθηκε μάλιστα στις κρίσεις που διαχειρίστηκε με επιτυχία το Πατριαρχείο και βρίσκοντας τις προσήκουσες λύσεις στις Εκκλησίες των Ιεροσολύμων, της Κύπρου και της Ουκρανίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής για την περίπτωση της Εκκλησίας της Ουκρανίας όπου, όπως είπε, «υπήρξαν αλληλοσυγκρουόμενες και αλληλοκατηγορούμενες δικαιοδοσίες» σημείωσε πως ο Οικουμενικός Θρόνος επιχείρησε σε συνεργασία με το Πατριαρχείο Μόσχας να επιλύσει το θέμα. Όμως το Πατριαρχείο Μόσχας, όπως είπε, ανέβαλε, υποβάθμισε και τελικά διέκοψε τις προσπάθειες επίλυσής του. «Μετά την ανειλικρινή στάση του Πατριαρχείου Μόσχας, αφού και την τελευταία στιγμή δεν παρέστη στην οικουμενική σύνοδο της Κρήτης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση του Ουκρανικού, λύση που ακολούθησαν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και οι Εκκλησίες της Ελλάδος και της Κύπρου. «Οι αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν ακολουθούσαν τον παραλογισμό της Μόσχας και μνημονεύουν τον Πατριάρχη Μόσχας, ενώ το Πατριαρχείο Μόσχας είναι απομονωμένο. Και κάνει λάθη τακτικής, όπως πρόσφατα με την εισπήδηση στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, εξαγοράζοντας τους φτωχούς ιερείς της Αφρικής».
«Η Εκκλησία της Μόσχας», τόνισε «οφείλει να εγκαταλείψει τις φαντασιώσεις και να σεβαστεί και να ευθυγραμμιστεί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες». «Γιατί κομβικό ρόλο στη διαχείριση κρίσεων», τόνισε, «διαδραματίζει η συνοδικότητα, να το πω πιο απλά, η συλλογικότητα. Η συνοδικότητα είναι η ταυτότητα της Εκκλησίας και όλη η εκκλησιαστική ζωή είναι διαρθρωμένη συνοδικά», σημείωσε.
Στην τελετή αναγόρευσης του Αρχιεπισκόπου σε επίτιμο διδάκτορα η πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Ελπιδοφόρου υπογραμμίζοντας πως είναι ένα πρόσωπο που έχει τιμήσει την επιστήμη και ένα πρόσωπο που για την Ελλάδα, την Ομογένεια και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο έχει συμβάλει με την προσωπικότητα και το έργο του με τις τοποθετήσεις του ώστε να ακούγονται και οι άλλες φωνές που συμβάλλουν στη διευθέτηση των διαφορών, κοινωνικών, πολιτιστικών. «Ο Αρχιεπίσκοπος», σημείωσε, «δίνει βήμα και στο λόγο του άλλου, ακόμη και αν δεν είναι δημοφιλής. Όταν μιλάμε για καταλλαγή, για διάλογο, για αλληλοκατανόηση, για αποδοχή του άλλου, είναι σημαντικό να ακούγονται αυτές οι φωνές, για να μπορέσει η κοινωνία μας να συνεχίζει να προάγεται και να πηγαίνει μπροστά. «Σεβασμιώτατε, σας θέλουμε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας, όχι μόνο για το έργο σας, αλλά και γιατί η πορεία και όσα έχετε κάνει έχουν κοινά με την εξέλιξη του πανεπιστημίου. Ένα πανεπιστήμιο που κατατάσσεται στα υψηλότερα επίπεδα των νεότερων πανεπιστημίων», κατέληξε η κ. Βιτσιλάκη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μιχ. Μπεκιάρης, υπογράμμισε πως στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου το Πανεπιστήμιο τιμά και την Ομογένεια με την οποία το νησί της Χίου έχει πολύ στενούς δεσμούς.
«Το τμήμα εντάσσει έναν εξαιρετικό επιστήμονα και έναν θρησκευτικό ηγέτη διεθνούς εμβέλειας στο δυναμικό του. Η αναγόρευση λαμβάνει αλλά και αποδίδει τιμή με την αποδοχή του από μια προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας», σημείωσε. Τέλος, ο διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος και τέως πρόεδρος του Τμήματος, καθηγητής Εμμ. Χριστοφάκης αναφέρθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ως μια πολυσχιδή προσωπικότητα με έργο εντός και εκτός Εκκλησίας.
Μίλησε για το έργο του και τις σπουδές του, τις βραβεύσεις και την ακαδημαϊκή και ιερατική του πορεία. «Ο κ. Ελπιδοφόρος αποτελεί τον φυσικό και πνευματικό ηγέτη, ένα σημαντικό κεφάλαιο για την Ομογένεια, αρωγός και συμπαράστατης της νεολαίας της Ομογένειας», πρόσθεσε.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις χιώτικες ρίζες του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, «ενός χαρισματικού και φωτισμένου ιεράρχη που ξεπερνά στερεότυπα και προκαταλήψεις και με πλούσιες αρετές που προέρχονται από την υψηλή επιστημονική και θεολογική του κατάρτιση. Γι’ αυτό αποτελεί ύψιστη τιμή για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αυτή η αναγόρευση», τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ