Κύθηρα: Το TL μέσα στο εντυπωσιακό θαλάσσιο σπήλαιο της Χύτρας (Βίντεο – Φωτο)

Αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη για όποιον βρεθεί στο νησί

Αποστολή: Αντώνης Χρυσουλάκης

Η «Χύτρα» ή το «Αυγό» είναι μια μικρή νησίδα που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο των Κυθήρων, απέναντι από το λιμάνι του  Καψαλιού και μέσα της κρύβει ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα.

Πρόκειται για μία βραχονησίδα ουσιαστικά με πολύ υψηλές και απότομες πλευρές και το ένα όνομά της (Αυγό), το οφείλει στο ιδιαίτερο σχήμα της. Το δεύτερο όνομά της, το οφείλει από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου συγκεντρώνονται στην κορφή σύννεφα και μοιάζει σαν μια χύτρα που βράζει.  Να σημειωθεί ότι στις πλαγιές της ευδοκιμεί ο αμάραντος το χαρακτηριστικό λουλούδι των Κυθήρων (σεμπρεβίβα).

Στη δυτική πλευρά της Χύτρας, υπάρχει ένα από τα εντυπωσιακότερα θαλάσσια σπήλαια της Ελλάδας και της Μεσογείου και μέσα του χωράει να μπει ένα καΐκι ή μικρό πλοιάριο και να αγκυροβολήσει.

Μόλις μπεις μέσα στο σπήλαιο το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσεις είναι ότι η θάλασσα μοιάζει σαν μια πισίνα με τα γαλαζοπράσινα νερά της να σε καλούν για βουτιά. Εάν έχεις μάσκα, τότε είσαι πολύ τυχερός καθώς ο βυθός είναι γεμάτος με χρωματιστά κοράλλια, τα οποία συνθέτουν ένα υπέροχο υποθαλάσσιο μωσαϊκό που αξίζει να δεις.

Η σπηλιά της Χύτρας είναι κρυμμένη από την στεριά και αποτελεί καταφύγιο για τις μεσογειακές φώκιες κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.