Βρετανία
Η αρμόδια ενεργειακή αρχή της Ofgem, ανακοίνωσε πως θα εκτιναχθούν κατά 80% από τον Οκτώβριο.
Άφησε δε να εννοηθεί πως πιθανότατα θα ακολουθήσει και νέα σημαντική αύξηση από τις αρχές της χρονιάς.
Σχεδόν σοκαρισμένος εμφανίσθηκε ο επικεφαλής της αρχής προσπαθώντας να καθησυχάσει τον κόσμο.
«Μιλώ στους πελάτες συνέχεια και ξέρω ότι για πάρα πολλούς τα νέα είναι απογοητευτικά».
Ήδη στην Βρετανία, μετά και το Brexit, το κόστος ζωής είναι δυσβάσταχτο. Τα βρετανικά νοικοκυριά θα χρειαστεί να αφιερώσουν το 10% του οικογενειακού εισοδήματος, δηλαδή διπλάσια χρήματα σε σχέση με πέρυσι, για τους λογαριασμούς αερίου, ηλεκτρισμού και θέρμανσης με αποτέλεσμα να αδειάζει το καλάθι της νοικοκυράς.
«Χρειαζόμαστε περισσότερα προϊόντα που το μόνο που χρειάζεται ο κόσμος είναι να τα ανοίγει και να τα τρώει».
Ο πληθωρισμός αναμένεται να εκτιναχθεί στο 18,6% τον Ιανουάριο. Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει στα νοικοκυριά επιχορήγηση 400 λιρών η οποία ωστόσο δε θεωρείται αρκετή για να αντιμετωπίσει το τσουνάμι της ενεργειακής κρίσης.
Γαλλία
Λογαριασμοί που προκαλούν «ηλεκτροσόκ» και στη Γαλλία.
Το γαλλικό συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε έως και 13% στα 1.022 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
«Παρατηρούμε ότι οι εναλλακτικές στο θέμα της παραγωγής ενέργειας είναι αρκετά αδύναμες από την στιγμή που και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις υπολειτουργούν».
Οι τιμές έχουν αυξηθεί μετά και την ανακοίνωση της εταιρείας Electricite de France SA ότι ορισμένοι από τους πυρηνικούς σταθμούς της θα επανέλθουν στο δίκτυο αργότερα από το αναμενόμενο.
Γερμανία
Στη Γερμανία, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να επιβάλλει τέλος στο φυσικό αέριο, το οποίο είχε ως στόχο τη διάσωση των παρόχων ενέργειας, οι οποίοι προμηθεύονται πλέον πολύ ακριβότερα το προϊόν τους.
Η πρωτοφανής αύξηση στις ενεργειακές τιμές πυροδοτεί συνεχώς μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις και ροκανίζει τα εισοδήματα νοικοκυριών.