Τα δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν αρκετά για να συγκεντρωθούν μαύρα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία.
Αν και τα στοιχεία για την ανεργία και την κατανάλωση δεν υποδηλώνουν ακόμη ύφεση αλλά μάλλον σημαντική επιβράδυνση μίας οικονομίας με αρκετές αντοχές, ο υψηλότερος πληθωρισμός των τελευταίων 41 ετών ενισχύει τις ανησυχίες για μία δύσκολη διετία μπροστά, με ακρίβεια και υψηλά επιτόκια.
Στη Γηραιά Ήπειρο, η οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να μην βρίσκεται τεχνικά σε ύφεση, αφού το ΑΕΠ της ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες και εμφάνισε ανάπτυξη 0,7% στο β’ τρίμηνο, όμως όλοι οι οικονομικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και δεν αποκλείεται η ύφεση να έχει ήδη ξεκινήσει από τον Ιούλιο και στη Γερμανία.
Σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, όταν η αμερικανική και η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετώπιζαν προβλήματα, η παγκόσμια οικονομία έβρισκε στήριγμα στην Κίνα. Ο ασιατικός δράκος αναπτύσσεται τα τελευταία 30 χρόνια με ετήσιο ρυθμό άνω του 6%, υπερκαλύπτοντας τις αδυναμίες άλλων μεγάλων οικονομιών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δεκαετία μετά την παγκόσμια κρίση του 2008.Από 360 δισ. δολάρια που ήταν το 1990, το ΑΕΠ της Κίνας έφτασε στα 17,7 τρισ. δολάρια το 2021.
Η μεγέθυνση της Κίνας κατά 50 φορές στην περίοδο 1990-2021 συντήρησε μία παγκόσμια αναπτυξιακή δυναμική, σε συνδυασμό με την άπλετη ρευστότητα που διοχέτευσαν στο σύστημα οι κεντρικές τράπεζες την τελευταία δεκαετία.
Σήμερα όμως η Κίνα παραπαίει, ακολουθώντας Ευρώπη και ΗΠΑ. Από το πολύ αυστηρό και γενικευμένο δίμηνο lockdown που επιβλήθηκε στη Σαγκάη στις αρχές του χρόνου, το Πεκίνο είχε δύο επιλογές:
να χαλαρώσει την πολιτική μηδενικού covid για να στηρίξει την ανάπτυξη ή
να ρισκάρει μία παρατεταμένη επιβράδυνση της οικονομίας, θέτοντας ωστόσο υπό έλεγχο τον κορωνοϊό.
Οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να δώσουν προτεραιότητα στα υγειονομικά πρωτόκολλα, βάζοντας στην άκρη τον στόχο για ρυθμό ανάπτυξης 5,5% το 2022.
Η φράση που χρησιμοποιεί πλέον το Πολιτικό Γραφείο (Politburo), που είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος, για την οικονομία είναι ότι θα προσπαθήσει να πετύχει το «καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», χωρίς να θέτει συγκεκριμένο στόχο. Με το ΑΕΠ να έχει βρεθεί σε τέλμα στο β’ τρίμηνο, σημειώνοντας ανάπτυξη μόλις 0,4% σε ετήσια βάση, ο στόχος του 5,5% θεωρείται πια ανέφικτος.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Κίνα θα καταγράψει ανάπτυξη 3,3% φέτος που με εξαίρεση τη χρονιά της πανδημίας είναι ο χαμηλότερος ρυθμός από το 1976. Αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του ΔΝΤ, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 3,2% το 2022, με τους οικονομολόγους ανά τον κόσμο να θεωρούν πως όταν η παγκόσμια οικονομία τρέχει με ρυθμό χαμηλότερο του 3% βρίσκεται σε φάση ύφεσης.
Οι ειδικοί σημειώνουν πως αν μέσα στα επόμενα δύο τρίμηνα η Ευρώπη βρεθεί σε ύφεση όπως αναμένεται και η αμερικανική οικονομία ανακάμψει με οριακό ρυθμό, η παγκόσμια οικονομία θα εναποθέσει τις ελπίδες της στην Κίνα. Μόνο που η στάση των κινεζικών αρχών υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δαπανήσει τον πακτωλό των χρημάτων που αναμενόταν σε τεράστια έργα υποδομών για να αντισταθμίσει τις απώλειες του διμήνου των lockdown για να πετύχει τον στόχο του 5,5%.
Πηγή: Powergame.gr