Ώθηση έδωσαν και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και σε μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο κατά 0,87%, κλείνοντας στις 439 μονάδες. Από εκεί και πέρα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,25%, κλείνοντας στις 7.507 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,23% στις 13.700 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,52% στις 6.523 μονάδες.
Η αποκλιμάκωση που κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών ενέργειας, εκτιμάται ότι ενδέχεται να οδηγήσει τη Fed σε πιο συγκρατημένη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε τον Ιούλιο με ετήσιο ρυθμό 8,5% υποχωρώντας σημαντικά από το υψηλό 40 ετών στο 9,1% του Ιουνίου, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν ηπιότερη πτώση κατά 8,7%.
Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός είναι μάλιστα μηδενικός, κάτι που σημαίνει πως οι τιμές, αντίθετα απ΄ό,τι αναμενόταν, δεν αυξήθηκαν σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ είχαν αυξηθεί 1,3% τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με τον Μάιο. Οι τιμές της ενέργειας διολίσθησαν 4,6% και της βενζίνης 7,7%. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο 5,9% σε ετήσια βάση και 0,3% σε μηνιαία.
Σε ότι αφορά την Ευρωζώνη, στο 8,5% επιβεβαιώθηκε η αύξηση των τιμών καταναλωτή στη Γερμανία τον Ιούλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 0,8%.
Επίσης, το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας Istat επιβεβαίωσε τις πρόσφατες προβλέψεις του για τον πληθωρισμό του Ιουλίου. Βάσει της επεξεργασίας των τελικών στοιχείων, τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 7,9% σε ετήσια βάση και κατά 0,4% σε μηνιαία.