Quantcast

Κορωνοϊός, Αττική: 210 κρούσματα σε μια μέρα -Κρίσιμο το επόμενο 10ήμερο, τα στοιχεία που προβληματίζουν

ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ 16.000 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ

Το νέα μέτρα για τον κορωνοϊό ελήφθησαν μόλις προχθές και η απόδοσή τους θα κρίνει τα επόμενα βήματα στην Αττική, είναι το μήνυμα που εκπέμπεταιι από την κυβέρνηση και το μήνυμα που έστειλαν χθες Μαγιορκίνης Χαρδαλιάς τονίζοντας ξανά την κρισιμότητα της εφαρμογής τους.

Με τα κρούσματα να παραμένουν σταθερά πάνω από τα 200 αυτόν τον μήνα, αλλά και τα 300 τις τελευταίες ημέρες, ο δείκτης της επιδημιολογίας δεν δείχνει καθοδικές τάσεις, κάτι που συνεχίζει να προβληματίζει τους ειδικούς, κυρίως για τον όγκο των κρουσμάτων στην Αττική. Αυτό που θα κρίνει το αν θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα η κυβέρνηση το επόμενο δεκαήμερο στην Αττική, θα έχει να κάνει με το αν θα τηρηθούν τα τελευταία μέτρα που ελήφθησακαι το αν θα μειωθεί ο αριθμός διαγνώσεων και διασωληνώσεων που δείχνει αυξητικές τάσεις, όπως τόνισε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Η κυβέρνηση ωστόσο τονίζει συνεχώς πως το ενδεχόμενο lockdown δεν είναι στο τραπέζι ακόμη και θα αποτελεί ύστατη λύση.

Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής ανέφερε στην χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, πως ο αριθμός των ατόμων είναι διασωληνωμένοι έχει διαρκώς αυξητικές τάσεις, κάτι που είναι ένα από τα σημεία της πανδημίας που προβληματίζει. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι τα κρούσματα στην Αττική παραμένουν στα ίδια -υψηλά- επίπεδα, καθώς το 50% (και παραπάνω το τελευταίο διάστημα) σε ημερήσια βάση αφορά το λεκανοπέδιο.

Το τρίτο στοιχείο που προβληματίζει, όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, είναι το γεγονός ότι ο μέσος όρος θανάτων ανά ημέρα έχει φτάσει τους 5, νούμερο που πλησιάζει τον αντίστοιχο μέσο όρο του πρώτου κύκλου της πανδημίας. Παράλληλα, σημείωσε πως ο χρόνος διπλασιασμού του κυλιόμενου μέσου όρου θανάτων ανά ημέρα στο δεύτερο κύμα είναι περίπου 4 εβδομάδες μέχρι τώρα, ενώ στο πρώτο κύμα ήταν μεταξύ 7 και 10 ημερών. Ωστόσο, ο καθηγητής εξήγησε πως υπάρχει μια επιβράδυνση της μεταδοτικότητας, η οποία σχετίζεται με τα μέτρα που έχουν ληφθεί ενάντια στον κορωνοϊό.

Η πορεία της πανδημίας στην Αττική το τελευταίο διάστημα, μπορεί να είναι ανησυχητική, ωστόσο ακόμη δεν πρόκειται να φέρει lockdown, όπως τόνισαν χθες Μαγιορκίνης και Χαρδαλιάς. Μπορεί, όπως είπαν, να μην έχει συζητηθεί καν αυτό το ενδεχόμενο στην Επιτροπή, ωστόσο δεν βγαίνει από το τραπέζι και παραμένει ως «ύστατη επιλογή», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μαγιορκίνης χθες. Αυτό που έχει προτεραιότητα για τους ειδικούς, είναι να τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα και εντός δέκα ημερών θα υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το αν θα προτείνουν πιο αυστηρά μέτρα στην Αττική.

«Θέλουμε να δούμε εάν αυτά τα μέτρα που έχουν πολύ λιγότερο κοινωνικοοικονομικό κόστος, θα αποδώσουν. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα αποδώσουν. Ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η αποτελεσματικότητα του lockdown και εννοείται ότι υπάρχει ως τελευταίο, ύστατο μέτρο», σημείωσε.

Οπως μαρτυρούν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για το προηγούμενο 24ωρο, η κατάσταση στην Αττική έχει φτάσει στο «κόκκινο». Από τα 346 κρούσματα, τα 210, δηλαδή πολύ πάνω από τα μισά, αφορούν το λεκανοπέδιο, το οποίο εμφανίζει νέο αρνητικό ρεκόρ.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει φτάσει τους 77, ενώ άλλοι 8 πολίτες απεβίωσαν το τελευταίο 24ωρο, αριθμός που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε ημερήσια βάση. Παράλληλα, τα 346 κρούσματα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός που έχει καταγραφεί από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων έφτασε τους 352, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 15.928.