Για την επέκταση του ωραρίου στα ολοήμερα σχολεία και τα νέα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν στις σχολικές αίθουσες για την προστασία από την πανδημία μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Timeline», με τον δημοσιογράφο Χρήστο Μυτιλινιό, η υφυπουργός Παιδείας αρμόδια για τα θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής , κ. Ζέττα Μακρή.
Ειδικότερα, αναφορικά με την επέκταση του ωραρίου του ολοήμερου, η κ. Μακρή επισήμανε ότι εκτός του ότι τα παιδιά θα προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών, θα υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες, όπως είναι η ρομποτική, όπως θα είναι η ασφαλής και δημιουργική πλοήγηση στο διαδίκτυο, ο αθλητισμός, χοροί, μουσικά όργανα, διάφορες κατασκευές.
«Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 5.000 τμήματα στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στην περιφέρεια», πρόσθεσε.
«Θα προσληφθούν 3.300 εκπαιδευτικοί αναπληρωτές, ώστε να λειτουργήσει επαρκέστατα. Φιλοδοξία μας είναι αυτό όχι μόνο να λειτουργήσει μέχρι τις 17:30 να επεκταθεί ενδεχομένως μέχρι τις 18:00 από την καινούργια χρονιά, αλλά φέτος με τη λειτουργία καταγράφεται η διάθεση των γονιών και των οικογενειών να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα αυτό και εν συνεχεία ανάλογες θα είναι και οι κινήσεις μας για την επόμενη σχολική χρονιά», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά στα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν στα σχολεία για την προστασία από την πανδημία, η κ. Μακρή υπογράμμισε ότι η πανδημία συνεχίζεται, ο τρόπος προστασίας των παιδιών είναι κάτι που θα αποφασιστεί με την επιτροπή των ειδικών.
«Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών αλλά και η ανταπόκριση η οποία υπάρχει ωθούν το υπουργείο, το ΙΕΠ να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερες ανάλογες δραστηριότητες», δήλωσε.
Τέλος, αναφορικά με τον σχολικό εκφοβισμό, είπε ότι «το bulling είναι μια πραγματικότητα η οποία ήταν από τα αρνητικά τα οποία υπήρχαν και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και τώρα δυστυχώς φαίνεται ότι αποτελεί μια πραγματικότητα και στη δική μας χώρα.
Στα εργαστήρια δεξιοτήτων τα παιδιά μας επιμορφώνονται να σέβονται τη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα γιατί είναι και θέμα παιδείας πως θα τα αντιμετωπίσεις τα φαινόμενα αυτά όμως δεν αυταπατόμαστε ότι με τον τρόπο αυτό θα μηδενιστούν».
«Κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί, ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, διδασκαλία των παιδιών πιστεύουμε ότι είναι όλα αυτά τα οποία θα περιορίσουν το φαινόμενο αλλά δεν σας κρύβω ότι δεν θεωρώ ότι θα ξεκινήσει η χρονιά ή θα τελειώσει χωρίς να εχουμε ανάλογες καταστάσεις. Πουθενά δεν το πέτυχαν ούτε και εμείς νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε», κατέληξε.