Quantcast

Στο 12% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο: Τα προϊόντα με ανατιμήσεις – φωτιά

Αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση είναι η παγκόσμια και η ελληνική οικονομία

Αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση είναι η παγκόσμια και η ελληνική οικονομία, με πιο δυσμενή εξέλιξη να θεωρείται η κλιμάκωση του πληθωρισμού, που όπως όλα δείχνουν, παραμένει για την Ελλάδα στα ίδια υψηλά επίπεδα του 12% και τον Ιούλιο.

Τα επίσημα στοιχεία ανακοινώνονται τη Δευτέρα από την ΕΛΣΤΑΤ, την ώρα που οι προσδοκίες για αποκλιμάκωση της έντασης της ενεργειακής κρίσης δεν επιβεβαιώνονται. Η πορεία του πληθωρισμού και οι αυξήσεις στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες δημιούργησαν ένα γαϊτανάκι ανατιμήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, επιβαρύνοντας τα λειτουργικά κόστη της βιομηχανίας κι εν συνεχεία των τελικών πωλητών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι τον Ιούνιο οι τιμές χονδρικής στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 1,1%, ενώ σε σύγκριση με πέρυσι είναι αυξημένες κατά 35,8%. Στην Ελλάδα, η εικόνα είναι ελαφρώς καλλίτερη, καθώς σε μηνιαία βάση καταγράφηκε μείωση κατά 3,2%, ωστόσο ακόμα κι έτσι οι χονδρικές τιμές παραμένουν περίπου 34% υψηλότερες από πέρσι.

Έτσι, σε μια περίοδο όπου οι τιμές των νωπών οπωροκηπευτικών δείχνουν να ομαλοποιούνται, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τα στοιχεία της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, αναμένεται νέος γύρος ανατιμήσεων στα συσκευασμένα τρόφιμα, μόλις περάσουν οι αυξημένες τιμές χονδρικής στα ράφια.

Από τα στοιχεία του e-katanalotis προκύπτει, άλλωστε, ότι από τον Απρίλιο, όταν πέρασαν οι πρώτες «πολεμικές» ανατιμήσεις πρώτα στα άλευρα, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και τα σπορέλαια, οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα ή «σημαδεύουν» πιο πάνω. Σε ένα καλάθι 12 προϊόντων με βασικά είδη διατροφής, όπως τα μακαρόνια, το γάλα, το κρέας, τα όσπρια, η αύξηση αγγίζει συνολικά το 12%.

Στις εβδομάδες που μεσολάβησαν από τις μετρήσεις, οι χονδρικές τιμές του ρεύματος συμπαρασύρθηκαν στη δίνη των νέων αυξήσεων του φυσικού αερίου, καθιστώντας αναγκαία την εκτόξευση των κρατικών επιδοτήσεων πάνω από τα 1,1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και πιθανότατα στα επίπεδα των 1,5 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο.

Τα συγκριτικά στοιχεία του ΗΕΡΙ αποκαλύπτουν, μάλιστα, ότι από τον Ιούλιο κιόλας οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου είδαν διαφορά- επί τα χείρω- στην τσέπη τους, καθώς οι λιανικές τιμές μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 31%.

 

Πηγή: Powergame.gr