Στη μαύρη λίστα των γυναικοκτονιών η οποία συνεχώς μεγαλώνει αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στο MEGA.
Η υφυπουργός έκανε λόγο για ένα πρόβλημα πολύ βαθύ και αναφέρθηκε σε παραδείγματα άλλων χωρών, όπου οι γυναίκες χρησιμοποιούν συνθηματικά και κώδικες για να ζητήσουν βοήθεια και να ξεφύγουν από τους κακοποιητές τους. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, οι γυναίκες χρησιμοποιούν το συνθηματικό «θέλω μία πίτσα».
«Όταν είσαι έγκλειστος στο σπίτι δεν μπορείς να τηλεφωνήσεις. Φτιάξαμε ένα σποτάκι που έλεγε ότι δεν ισχύουν οι κανόνες περιορισμούς για τις γυναίκες που αισθάνονται ότι απειλούνται, άρα βγείτε από το σπίτι και πηγαίνετε στο πρώτο αστυνομικό τμήμα».
Όπως τόνισε η κα Βούλτεψη, η αστυνομία έχει τμήματα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ υπάρχουν 44 συμβουλευτικά κέντρα.
«Πιστεύω είναι θέμα διαπαιδαγώγησης, πώς μεγαλώνουμε τα αγόρια. Εκείνη την ώρα που πάει κάποιος να αφαιρέσει μία ζωή έχει χάσει πια τον έλεγχο. Άρα έχει μεγάλη σημασία, πιστεύω, πως διαπαιδαγωγούμε τα αγόρια. Το βασικό είναι να μην έχουμε τον θύτη», δήλωσε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Για την ενεργειακή κρίση
Με την ενεργειακή κρίση να έχει δείξει τα δόντια της για τα καλά, η κυβέρνηση διαβεβαίωνει για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Η Σοφία Βούλτεψη είναι αισιόδοξη για την αντιμετώπιση της κατάστασης, καθώς όπως τόνισε στο MEGA η Ελλάδα οχυρώνεται ενεργειακά από το 2010, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λάβει πρωτοβουλίες για να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα.
Καταγγελίες ξένων δημοσιευμάτων για επαναπροωθήσεις μεταναστών
Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των ξένων ΜΜΕ σχετικά με τις επαναπροωθήσεις, με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο πως υπάρχουν ντοκουμέντα για pushbacks.
«Ντοκουμέντα δεν υπάρχουν. Αν υπήρχαν πρέπει να μας τα δείξουν. Έχουμε κάνει ξεκάθαρο σε όλους ότι εμείς φυλάμε τα σύνορά μας. Αν αυτοί εννοούν ότι οι προσπάθειες αποτροπής που κάνουμε και η προειδοποίηση ότι από εδώ και πέρα είναι τα ελληνικά χωρικά ύδατα αποτελεί pushback, να μας το πουν».
«Το Λιμενικό μας σώζει εκατοντάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε γενικό προσκλητήριο α λα 2015 να έρθουν εδώ ένα εκατ. άνθρωποι, γιατί όταν είναι χάος δεν μπορείς να βοηθήσεις ούτε αυτούς που πρέπει να βοηθήσεις. Γι’ αυτό και την περίοδο 2015 – 2016 είχαμε πολλά ναυάγια».
Η ίδια εικάζει πως οι καταγγελίες αυτές προέρχονται από άτομα που βρίσκονται στα τουρκικά παράλια και γίνονται από άτομα των ΜΚΟ, από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος που δεν τους επιτρέπει να δρουν μόνοι τους στα ναυάγια, αλλά θα πρέπει να καλούν το Λιμενικό.
Η κα Βούλτεψη υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για βάναυσες πρακτικές, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα έχει γίνει πρότυπο σε όλη την Ευρώπη, καθώς μεταξύ άλλων είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που χρησιμοποιεί πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για την εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας.