*** Μπορεί να έχει ξεφύγει της προσοχής σας, όμως, αποτελεί γεγονός: Η Ελλάδα, πλέον, διεκδικεί – κυριολεκτικά με το σπαθί της – την πρωτιά σε μια μάλλον θλιβερή λίστα. Συγκεκριμένα, κατακτά την κορυφή μεταξύ των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, ως προς το ύψος των αμυντικών τους δαπανών.
*** Ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, βέβαια, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Γιατί αναλογικά σημαίνει ότι «ματώνει» περισσότερο απ’ όλους, για να εξασφαλίζει την εθνική της κυριαρχία κι ανεξαρτησία. Να μιλήσουμε με αριθμούς; Ας μιλήσουμε, λοιπόν. Φτάσαμε «αισίως» στο 3,6% του ΑΕΠ, έναντι 3,47% των ΗΠΑ.
*** Με τέτοιες… επιτυχίες λογικό είναι στην Ουάσιγκτον να μας κοιτούν στα μάτια, που λέει ο λόγος. Τέτοιους πελάτες θέλουν. Από την άλλη, αν σ’ αυτή τη γωνιά της γης, μ’ αυτόν τον γείτονα, θέλεις ειρήνη, πρέπει κάθε μέρα να προετοιμάζεσαι για πόλεμο. Κι όποιος έχει αντίρρηση, ας ρίξει μια ματιά βορειότερα, για να δει τι γίνεται στην Ουκρανία τους τελευταίους πολλούς μήνες και να παραδειγματίζεται.
ΥΓ: Φανταστείτε τι οικονομία θα μπορούσαμε να είχαμε και τι (σύγχρονη) κοινωνία να φτιάξουμε, αν όλα τα αυτά τα λεφτά ή τουλάχιστον τα περισσότερα, τα αξιοποιούσαμε για άλλους είδους υποδομές. Αλλά είπαμε: Μεγαλύτερο αγαθό από την ελευθερία και την κυριαρχία υπάρχει; Όχι.
*** Εμείς, ως Ελλάδα, επικεντρωθήκαμε κατά την τελευταία επίσκεψη της γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στις αναφορές που έκανε για τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, μπροστά στον τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μέσα στην «έδρα του», στην Κωνσταντινούπολη. Χάσαμε, όμως, μερικές κρίσιμες λεπτομέρειες, που για τους Ευρωπαίους αναλυτές είναι το ίδιο σημαντικές.
Για παράδειγμα:
*** Η Αναλένα, «την είπε στα ίσα» στους Τούρκους για την υπόθεση Οσμάν Καβάλα, που κρατείται φυλακισμένος «απέναντι», ουσιαστικά χωρίς λόγο. «Τον χρησιμοποιείτε» την κατηγόρησε ο Τσαβούσογλου. Τον αγνόησε η Μπέρμποκ.
*** Επίσης «του την είπε» για τα σχέδια της Άγκυρας να εισβάλει ξανά στη Συρία, εναντίον, ουσιαστικά, των Κούρδων. Κι αυτό επίσης σημειώνεται με νόημα από τις Βρυξέλλες. Και στο τέλος αναφέρθηκε στο Αιγαίο.
*** Συμπέρασμα: Η νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο αγρίεψε έναντι της Τουρκίας. Και ήδη στην Άγκυρα αναπολούν την εποχή της φράου Μέρκελ (όπως αναπολούν και τον Ντόναλντ Τραμπ). Αν και οι Γερμανοί δεν είπαν κουβέντα για τα υποβρύχια, που θα πουλήσουν στην Άγκυρα και ναυπηγούνται στο Κίελο.
*** Όλα κι όλα. Αυτά θα πουληθούν κανονικά.
*** Καλύτερη απάντηση, από τον ίδιο τον Γιάννη Στουρνάρα μάλιστα, δεν θα μπορούσε να δοθεί σε όλα αυτά τα σενάρια για κυβερνήσεις τεχνοκρατών που υποτίθεται ότι εξυφαίνονται στο παρασκήνιο. «Τέτοιες εποχές, σαν αυτή, απαιτούνται ισχυρές κυβερνήσεις, που θα παίρνουν δύσκολες αποφάσεις» ήταν η τελευταία δημόσια παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη.