Μπορεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, να καταγράφηκε σημαντική αύξηση των καταθέσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δημιουργώντας ένα καταναλωτικό «μαξιλαράκι», ωστόσο η εικόνα δεν είναι η ίδια στην Ευρώπη.
Σε ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, αναφέρεται ότι μόνο το ένα πέμπτο των νοικοκυριών της ευρωζώνης κατάφεραν να ενισχύσουν τις αποταμιεύσεις τους στην πανδημία. Κι αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία δεν έχει πλέον ένα καλό αποθεματικό προκειμένου να αντιμετωπίσει το πληθωριστικό κύμα.
Η μελέτη βασίζεται σε έρευνα σε έξι από τις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής το 2020 και το 2021. Κατά το διάστημα αυτό το 20% κατάφερε να αυξήσει τις αποταμιεύσεις του και το 16% είδε συρρίκνωση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
«Η κατανομή της εξοικονόμησης που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, μπορεί επομένως να περιορίσει τον βαθμό στον οποίο αυτές οι εξοικονομήσεις μπορούν να θωρακίσουν τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της κατανάλωσης από τις αρνητικές επιπτώσεις της πρόσφατης αύξησης των τιμών της ενέργειας», έγραψαν οι οικονομολόγοι Maarten Dossche, Δημήτρης Γεωργαράκος, Aleksandra Kolndrekaj και Francisco Tavares στο μηνιαίο δελτίο της ΕΚΤ.
Και αυτό το συμπέρασμα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην τρέχουσα πολιτική. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στις 21 Ιουλίου ότι «η κατανάλωση υποστηρίζεται από τις αποταμιεύσεις που δημιούργησαν τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και από μια ισχυρή αγορά εργασίας».
Καταλύτης η κρατική υποστήριξη
Σύμφωνα με την έκθεση, όσοι κατάφεραν να αποταμιεύσουν λάμβαναν γενικά περισσότερη κρατική υποστήριξη, ήταν πιο συχνά περιορισμένοι στη ρευστότητα και είχαν υψηλότερη οριακή τάση για κατανάλωση (MPC).
Αυτό επιβεβαιώνει ότι η κρατική υποστήριξη που σχετίζεται με την COVID-19 στόχευε κυρίως σε νοικοκυριά που έπρεπε να αντλήσουν από τις αποταμιεύσεις τους, καθώς επηρεάστηκαν αρνητικά από την πανδημία.
Μελλοντικά σχέδια
Όταν ρωτήθηκαν για τα μελλοντικά τους σχέδια δαπανών, οι περισσότεροι καταναλωτές περιμένουν να επιστρέψουν στα επίπεδα κατανάλωσης πριν από την COVID-19.
Επιπλέον, το μερίδιο των καταναλωτών που ανέφεραν ότι θα κατανάλωναν λιγότερο από ό,τι στην προ πανδημίας περίοδο υπερέβη το μερίδιο των καταναλωτών που περίμεναν να καταναλώσουν περισσότερο.
Πηγή ΟΤ