Λαγκάρντ: Τα 4 κριτήρια για να εγκριθεί το εργαλείο προστασίας ομολόγων

Η Κριστίν Λαγκάρντ ερωτώμενη για το TPI, διευκρίνισε πως όλες οι χώρες της Ευρωζώνης μπορούν να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου πάντα στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό, κάτι που θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης, για αυτό και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, βάζοντας τέλος έπειτα από 11 χρόνια στα αρνητικά επιτόκια, αλλά και την έγκριση του εργαλείου προστασίας των ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών, TPI. Αυτά ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

 

«Το TPI θα είναι μια προσθήκη στην εργαλειοθήκη μας και μπορεί να ενεργοποιηθεί για την αντιμετώπιση της αδικαιολόγητης και άτακτης δυναμικής των αγορών, που αποτελεί σοβαρή απειλή για τη νομισματική πολιτική σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Η έκταση του TPI εξαρτάται από τη σοβαρότητα των κινδύνων μετάδοσης. Οι αγορές δεν περιορίζονται εκ των προτέρων. Με τη διασφάλιση του μηχανισμού μετάδοσης, το TPI θα επιτρέψει στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώσει αποτελεσματικότερα την εντολή του για τη σταθερότητα των τιμών» τόνισε συγκεκριμένα η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ερωτώμενη για το TPI, διευκρίνισε πως όλες οι χώρες της Ευρωζώνης μπορούν να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου πάντα στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Όπως διευκρίνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να εγκριθεί από την ΕΚΤ η χρήση του TPI για μία χώρα, θα πρέπει αυτή να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια, δημοσιονομικά και μακροοικονομικά, όπως για παράδειγμα να έχει βιώσιμο χρέος.

 

Συγκεκριμένα, τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης για να εγκριθεί από την ΕΚΤ το TPI είναι:

Η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έλλειψη σοβαρών μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Η δημοσιονομική βιωσιμότητα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, του ESM και του ΔΝΤ.
Οι συνετές και βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές που θα ευθυγραμμίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

Καταλήγοντας την ομιλία της, πριν δεχθεί τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε: «Ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι ανεπιθύμητα υψηλός και αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο μας για κάποιο χρονικό διάστημα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης, θολώνοντας τις προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και μετά. Ταυτόχρονα, αυτή η επιβράδυνση μετριάζεται από μια σειρά υποστηρικτικών παραγόντων.

»Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και ενέκρινε το TPI. Στις προσεχείς συνεδριάσεις μας, θα είναι σκόπιμη η περαιτέρω εξομάλυνση των επιτοκίων. Η μελλοντική πορεία της πολιτικής μας αναφορικά με τα επιτόκια θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα δεδομένα και θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα.

»Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα μας στο πλαίσιο της εντολής μας για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στο στόχο μας 2% μεσοπρόθεσμα. Το νέο μας εργαλείο, το TPI θα διασφαλίσει την ομαλότητα της νομισματικής μας πολιτικής σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, καθώς συνεχίζουμε να προσαρμόζουμε τη στάση για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού».om;o