Reuters: Η Ρωσία ξαναστέλνει αέριο στη ΕΕ μέσω του Nord Stream

O αγωγός, ο οποίος αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 30% των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σταμάτησε στις 11 Ιουλίου να μεταφέρει αέριο για δέκα ημέρες για την ετήσια συντήρησή του

Επανέναρξη των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 από την Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης συντήρησης, προβλέπουν δύο καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.

 

O αγωγός, ο οποίος αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 30% των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σταμάτησε στις 11 Ιουλίου να μεταφέρει αέριο για δέκα ημέρες για την ετήσια συντήρησή του.

Την Τρίτη, η Wall Street Journal είχε μεταδώσει, επικαλούμενη τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, ότι η Κομισιόν δεν αναμένει την επανεκκίνηση των ροών από τον αγωγό μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters, ο αγωγός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία την Πέμπτη αλλά οι ροές θα είναι χαμηλότερες από τη μέγιστη μεταφορική ικανότητα των 160 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου την ημέρα.

Η ελεγχόμενη από το Κογκρέσο Gazprom περιόρισε τις ροές κατά 40% τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη την καθυστέρηση στην παραλαβή τουρμπίνας που επισκεύασε η Siemens στον Καναδά.