Ενεργειακή επάρκεια: Η εμπιστευτική προσομοίωση για ΕΕ και Ελλάδα

Η κατάσταση θα αλλάξει άρδην στην περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει στις 21 Ιουλίου, την επόμενη Πέμπτη, να μην θέσει εκ νέου σε λειτουργία τον αγωγό Nord Stream 1 ή – ακόμα χειρότερα – να κόψει την παροχή και μέσω άλλων αγωγών όπως η Turk Stream που τροφοδοτεί την Ελλάδα

Το 2021 η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε περίπου 155 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ποσότητα που αντιστοιχούσε στο 45% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου. Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και κατά τη διάρκεια του σταδιακού κλεισίματος της στρόφιγγας από τη Μόσχα, η Ε.Ε. έδειξε ανθεκτικότητα. Υποκατέστησε περίπου 25 bcm που δεν παρέλαβαν τα κράτη – μέλη από τη Ρωσία (ήδη σε κάποιες χώρες, όπως η Βουλγαρία, έχει κόψει πλήρως την παροχή) με 35 bcm υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και αερίου μέσω αγωγών από άλλες χώρες.

 

Η κατάσταση θα αλλάξει άρδην στην περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει στις 21 Ιουλίου, την επόμενη Πέμπτη, να μην θέσει εκ νέου σε λειτουργία τον αγωγό Nord Stream 1 ή – ακόμα χειρότερα – να κόψει την παροχή και μέσω άλλων αγωγών όπως η Turk Stream που τροφοδοτεί την Ελλάδα.

 

Διαβάστε περισσότερα στο powergame.gr