Quantcast

Δένδιας: Δεν λειτουργεί υπέρ της Τουρκίας η στάση της απέναντι στην Ελλάδα

Νομίζω ότι το μέλλον της Τουρκίας είναι να έρθει πιο κοντά μας, να γίνει ο καλύτερος φίλος με την Ελλάδα και να γίνει τελικά, σε ένα μακρινό μέλλον, υποψήφια και χώρα μέλος της ΕΕ, σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών

Η στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα δεν λειτουργεί υπέρ της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσε η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας – The Hellenic Initiative Australia.

Πρόσθεσε συγκεκριμένα ότι η Αθήνα παρακολουθεί την Άγκυρα «να επιστρέφει σε μια νεο-οθωμανική ιδεολογική προσέγγιση, έναν αναθεωρητισμό που έχει στο επίκεντρο την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με όρους ‘Γαλάζιας Πατρίδας’, που περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο και ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο κ. Δένδιας δήλωσε: «O προφανής δρόμος προς τα εμπρός για την Τουρκία είναι να παραμείνει σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και μια χώρα που θα ήθελε να πλησιάσει όσο το δυνατόν την Ευρωπαϊκή Ένωση, εννοώντας τις αξίες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι απλώς την ενιαία αγορά, και τελικά, σε κάποιο μακρινό μέλλον, να γίνει και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρέπει να πω ότι αυτό που ακούμε, αυτό που βλέπουμε, αυτό που συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Αιγαίου είναι ότι η Τουρκία αποκλίνει από το παράδειγμα του ΝΑΤΟ ή από το ευρωπαϊκό παράδειγμα, με την έννοια ότι υποστηρίζει αξίες με τρόπο που είναι εντελώς αντίθετος με αυτό που αναμένεται να κάνει μια σύγχρονη χώρα του 21ου αιώνα.

Βλέπουμε την Τουρκία να επιστρέφει σε μια νεο-οθωμανική ιδεολογική προσέγγιση, έναν ρεβιζιονισμό που έχει στο επίκεντρο την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με όρους ‘Γαλάζιας Πατρίδας’, που περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο και ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου.

Και επίσης εκπέμποντας απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας, εάν η Ελλάδα επεκτείνει, όπως δικαιούται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια κ.λπ.

Οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, ακόμη και την ηπειρωτική Ελλάδα, είναι καθημερινή ατζέντα για αυτό το υπουργείο. Και αμέτρητες άλλες προκλήσεις κατά της Ελλάδας.

Ειλικρινά μιλώντας, δεν νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που λειτουργεί υπέρ της Τουρκίας.

Νομίζω ότι το μέλλον της Τουρκίας -και πιστεύω ότι αυτό είναι που μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας θέλει- είναι να έρθει πιο κοντά μας, να γίνει ο καλύτερος φίλος με την Ελλάδα και να γίνει τελικά, σε ένα μακρινό μέλλον, υποψήφια και χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλλά, δυστυχώς, αυτό έχει πολύ δρόμο να διανύσει και δεν φαίνεται να πλησιάζουμε».