Αδιέξοδο στη Μόρια: Μετανάστες και κάτοικοι θέλουν να κλείσει το ΚΥΤ, η κυβέρνηση επιμένει

ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ

Καζάνι που βράζει είναι η Λέσβος μετά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στο ΚΥΤ της Μόριας και κατέστρεψαν ένα τμήμα από τους χώρους φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

Από χθες στο νησί επικρατεί αναταραχή, καθώς από τη μία πλευρά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σκόρπισαν περιμετρικά του ΚΥΤ της Μόριας, βρίσκοντας πρόχειρο καταφύγιο στους δρόμους, και από την άλλη πλευρά κάτοικοι της Λέσβου στήνουν μπλόκα και δεν επιτρέπουν στις μπουλντόζες και τα φορτηγά να μεταβούν στη δομή προκειμένου να ξαναστήσουν τη δομή.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναζητά προσωρινή και ασφαλή λύση για τη φιλοξενία των μεταναστών, ωστόσο όπως φαίνεται τα εμπόδια είναι πολλά, αφού η τοπική κοινωνία έχει ξεσηκωθεί και ζητάει την απομάκρυνση του συνόλου των μεταναστών από τη Λέσβο, ενώ και οι ίδιοι οι μετανάστες φαίνεται ότι επιδιώκουν την μετεγκατάστασή τους από το νησί.

Κάτοικοι της Μόριας μαζί με κατοίκους όμορων κοινοτήτων έκλεισαν σήμερα το πρωί τον δρόμο που οδηγεί στο ΚΥΤ, προκειμένου να εμποδίσουν τα μηχανήματα να φτάσουν στη δομή φιλοξενίας για τις απαραίτητες εργασίες μετά την καταστροφική πυρκαγιά τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Οι εργασίες προγραμματίστηκαν προκειμένου να φιλοξενηθούν εκ νέου -αυτή τη φορά σε σκηνές και άλλα πρόχειρα καταλύματα- οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που διέμεναν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Ο δρόμος προς τη δομή έκλεισε με οδοφράγματα, αυτοκίνητα και από τη φυσική παρουσία των κατοίκων. Παρών ήταν και ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης.

Την ίδια στιγμή η εικόνα στη Μόρια σήμερα θύμιζε έναν υπαίθριο καταυλισμό. Σε δρόμους, χωράφια, ακόμα και σε νεκροταφεία πέρασαν τη νύχτα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έμειναν άστεγοι μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, στη Λέσβο. Μάλιστα, οι εικόνες που ήρθαν νωρίς σήμερα το πρωί στη δημοσιότητα, με άτομα κάθε ηλικίας να έχουν στρώσει στον δρόμο κουβέρτες και ό,τι άλλο βρήκαν προκειμένου να κοιμηθούν, προκαλούν θλίψη.

Όπως προαναφέρθηκε, μερικοί βρήκαν καταφύγιο ακόμα και σε νεκροταφείο της Λέσβου, την ώρα που το κλίμα στο νησί παραμένει εκρηκτικό μετά και τα νέα πύρινα μέτωπα στο ΚΥΤ που ξέσπασαν χθες βράδυ, τα οποία προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές σε εγκαταστάσεις της δομής που δεν είχαν υποστεί καταστροφές.

Την ίδια ώρα, επεισόδια σημειώθηκαν και μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών, όταν μια ομάδα περίπου 1.000 ατόμων επιτέθηκε με πέτρες κατά των Αρχών.

Πάντως το υπουργείο Μετανάστευσης με ανακοίνωσή του ενημέρωσε πως μέσα στην ημέρα θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη στέγαση αρχικά των οικογενειών και των ευάλωτων του ΚΥΤ της Μόριας.

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα, με συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης η αποχώρηση των 406 ασυνόδευτων ανηλίκων από τη Λέσβο.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, σε πρώτη φάση οι ανήλικοι απομακρύνθηκαν από το χώρο της πυρκαγιάς και μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς χώρους, όπου τους παρασχέθηκε στέγη, τροφή και περίθαλψη. Στη συνέχεια οργανώθηκε συντονισμένη επιχείρηση για να αποχωρήσουν με τρεις ειδικά ναυλωμένες πτήσεις, από το βράδυ της Τετάρτης ως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, από το νησί της Λέσβου.

«Αυτή τη στιγμή χρειάζεται ρεαλισμός από όλους« τόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης με αφορμή τα γεγονότα στην Μόρια, σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ, επισημαίνοντας ότι τρεις είναι οι βασικές προτεραιότητες: «η συνέχιση της τροφοδοσίας, το στήσιμο των σκηνών και η μεταφορά των ευάλωτων και των οικογενειών», ώστε, όπως επεσήμανε «μέχρι το βράδυ να μην έχουμε άστεγες οικογένειες».

Ο κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή το χθεσινοβραδινό δεύτερο μέτωπο της φωτιάς στο ΚΥΤ της Μόριας ανέφερε τα εξής: «Χθες ενώ δούλευαν τα μηχανήματα του στρατού για να δημιουργήσουν χώρο, ώστε να κοιμηθούν το βράδυ κάποιοι και κάποιοι άλλοι σε πλοίο, -ενώ τα ασυνόδευτα είχαν ήδη φύγει με ειδικές πτήσεις από το νησί- δημιουργήθηκαν νέες εστίες πυρκαγιάς και παράλληλα, κάτοικοι της περιοχής απέκλεισαν την πρόσβαση προς την Μόρια. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε δύο μέτωπα. Έχουμε το μέτωπο των μεταναστών, οι οποίοι εκβιάζουν για να φύγουν και δυστυχώς δεν υπάρχει η απαραίτητη ευθύνη που χρειάζεται στα δύσκολα από τους τοπικούς άρχοντες συνολικά».

Αναφερόμενος στις ενέργειες που έγιναν τους προηγούμενους μήνες για την αποσυμφόρηση της Μόριας, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι «οι ροές είναι μειωμένες κατά 89% και αυτό έγινε λόγω της τεράστιας προσπάθειας της κυβέρνησης, ενώ 13.500 άτομα είχαν φύγει από την αρχή του έτους από την Μόρια, ώστε σήμερα να έχει 12.000 διαμένοντες και όχι 20.000 που είχε φτάσει κάποια στιγμή».

Σε ό,τι αφορά την νέα κλειστή δομή της Μόριας, ο κ. Νότης Μηταράκης είπε πως «από τον Φεβρουάριο λέγαμε ότι έχουμε τεράστιες καθυστερήσεις στην Λέσβο και στη Χίο λόγω αντιδράσεων. Οι Υπηρεσίες ασύλου έχουν αυξήσει φέτος την παραγωγικότητα τους εδώ στη Μυτιλήνη κατά 150% και θεωρώ ότι η μέγιστη παραμονή στα νησιά δεν θα υπερβαίνει πλέον τους έξι μήνες. Οι νέες δομές προχωράνε ήδη στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο. Η ουσία είναι ότι αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε μικρότερες δομές, ασφαλέστερες και με ανθρώπινες συνθήκες. Αυτό το κάνουμε σε τρία νησιά και είναι αναγκαίο να γίνει και εδώ, στην Λέσβο».