Την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα εξήρε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Margrethe Vestager η οποία, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, χαρακτήρισε «εκπληκτικά» τα επιτεύγματα της ελληνικής Οικονομίας.
Όπως τόνισε η αντιπρόεδρος τη ΕΕ «οι Έλληνες θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι από τα επιτεύγματα στο μέτωπο της οικονομίας, πρέπει να αναγνωριστούν τα αποτελέσματα των σκληρών θυσιών των πολιτών», υπογραμμίζοντας παράλληλα την υπευθυνότητα της κυβέρνησης στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, «σε μια εποχή γεμάτο αβεβαιότητες».
Από πλευράς του ο υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε την κυρία Βεστάγγερ για την συμβολή της στην αποτελεσματική στήριξη της ελληνικής οικονομίας, για το Προσωρινό πλαίσιο ενισχύσεων. «Δυνάμει αυτού, οι ελληνικές αρχές έχουν, ήδη, θεσπίσει περί τα 70 μέτρα κρατικών ενισχύσεων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 22 δισ. ευρώ» τόνισε.
«Η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και ισχυρή δυναμική, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που την κατατάσσουν, βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα, στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης» ανέφερε ο κ.Σταϊκούρας.
Υπογράμμισε πως «η Ελλάδα πέτυχε την έξοδό της από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας» και «12 αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας τα 3 τελευταία χρόνια, που τη φέρνουν ένα μόλις «σκαλοπάτι» πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Δηλαδή πριν από την κατάκτηση και του τελευταίου μεγάλου στόχου αυτής της τετραετίας, ο οποίος έχει τεθεί για το 2023 και αναμένεται να επιτευχθεί» συμπλήρωσε.
Στην ίδια κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί ισχυρά και βιώσιμα τόσο το 2022 όσο και το 2023, με την Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη, για την επόμενη διετία, στις επενδύσεις και στις εξαγωγές.
Επιπλέον, συνεχίζεται η σημαντική συρρίκνωση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών, το δημόσιο χρέος υποχωρεί σημαντικά και αποκαθίσταται σταδιακά η δημοσιονομική ισορροπία.
Στρεφόμενος προς την κ. Βεστάγκερ, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι θα συνεχίσει «με εντατικούς ρυθμούς, την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης, κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, χρόνιων προβλημάτων εταιρειών του Δημοσίου, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, η ΕΛΒΟ, η ΕΑΒ».
Yπενθύμισε τέλος ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν ενταχθεί ήδη 230 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 10,2 δισ. ευρώ, που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0».