Ανοίγει το σήμερα το μεσημέρι ο κύκλος των κατ’ ιδίαν συναντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις επαφές και τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από πολυεπίπεδες εξελίξεις οι οποίες ενισχύουν το ενδεχόμενο διεύρυνσης της ατζέντας.
Στις 12:00, ο πρωθυπουργός συναντάται με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.
Μία ώρα αργότερα θα δεχθεί την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Το απόγευμα, στις 17.00 και στις 18.00 αντίστοιχα θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο κύκλος θα μείνει ανοιχτός μέχρι το πρωί της Δευτέρας οπότε και έχει στις 11.00 προγραμματιστεί η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να στηρίξουν εμπράκτως ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το Μέρα 25 την γραμμή της συνεννόησης ώστε η προσπάθεια αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας να λάβει το βασικό χαρακτηριστικό της εθνικής ενότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού δήλωναν έκπληκτοι από τις πληροφορίες που διακινούνταν αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας εμφανιζόταν έτοιμος να προτείνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ ώστε η Ουάσιγκτον να λάβει το μήνυμα ότι πρέπει να πιέσει την Τουρκία να απόσχει από επιθετικές ενέργειες. «Η ελληνοαμερικανική αυτή συμφωνία δεν ετοιμάστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και επαναβεβαιώθηκε από τη ΝΔ;» αναρωτιόταν με έκπληξη κυβερνητικό στέλεχος το οποίο απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο να τεθεί στην αμερικανική πλευρά θέμα απόσυρσης της λεγόμενης MDCA ακόμη κι αν ο κ. Τσίπρας εισηγηθεί κάτι τέτοιο.
Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις αναμένεται να συζητηθεί όλο το φάσμα των επαφών του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σε πολιτικό, οικονομικό και ομογενειακό επίπεδο.
Στο πρώτο, ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων στην αμερικανική ηγεσία, με έμφαση στην πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους της χώρας μας και στη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή μας.
Στο οικονομικό, θα παρουσιάσει τις βασικές συζητήσεις για επενδυτικές πρωτοβουλίες αμερικανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, τα οφέλη που θα έχουν εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων από την υλοποίηση του αγωγού EastMed, αλλά και τις συζητήσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα που ενδιαφέρουν τις δυο χώρες. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τους παράγοντες της αμερικανικής ηγεσίας που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, με έμφαση στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αλλά και στην παραγωγική συνάντησή του με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι.
Επίσης ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές του με την ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ. Τέλος ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη εθνικής ενότητας ενώπιον των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «ο πρωθυπουργός είναι πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των συζητήσεων που έγιναν και στην κλειστή και στη διευρυμένη συνάντηση» με τον Αμερικανό πρόεδρο και κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών θα αναδείξει τα όσα επετεύχθησαν στους διάφορους τομείς συνεργασίας. Στις προθέσεις του είναι επίσης να υπάρξει ενημέρωση και για τις ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στα εθνικά μας θέματα.
Πληροφορίες βάζουν πιθανότατα στην ατζέντα και ζητήματα ευρύτερου προβληματισμού, αναφορικά με τον εκλογικό νόμο και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.