Reuters: Στην Ελλάδα αποθηκεύουν άνθρακα για το καλοκαίρι

Όπως σημειώνει, η Ελλάδα στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης έχει από το 2010 έχει ξεκινήσει τη μείωση παραγωγής άνθρακα

Οδοιπορικό στη Μεγαλόπολη και συγκεκριμένα στη λιγνιτική μονάδα της περιοχής πραγματοποίησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, την οποία χαρακτηρίζει ως «η μία από τις δύο καρδιές άνθρακα στη χώρα».

Όπως σημειώνει, η Ελλάδα στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης έχει από το 2010 έχει ξεκινήσει τη μείωση παραγωγής άνθρακα. Ωστόσο, εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενέτεινε τις ανησυχίες για την ενεργειακή επάρκεια στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα, η ελληνική κυβέρνηση να αναγκαστεί να οπισθοχωρήσει χρονικά στα πλάνα της, ανακοινώνοντας ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου κατά την οποία αυξάνεται η ζήτηση ενέργειας ότι η εξόρυξη άνθρακα θα αυξηθεί κατά 50% αυτόν και τον επόμενο χρόνο.

Όπως δηλώνει στο Reuters o Κωνσταντίνος Γίδης, διευθύνων σύμβουλος της μονάδας στη Μεγαλόπολη, τα αποθέματα λιγνίτη στη Μεγαλόπολη ανέρχονται σε 640.000 τόνους αυτή τη στιγμή, σε σύγκριση με περίπου 450.000 τόνους την ίδια περίοδο πέρυσι.

“They are beefed up so that we can meet summer demand which is likely to increase because of the weather … and moreover, because of the uncertainty over natural gas,” he said. «Ενισχύονται, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση του καλοκαιριού, η οποία είναι πιθανό να αυξηθεί λόγω του καιρού… και επιπλέον, λόγω της αβεβαιότητας για το φυσικό αέριο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

With the cost of carbon emissions rendering coal plants unprofitable, the two older plants shut in 2011, while a third one has been idle and is due to close later this year.

Καθώς το κόστος των εκπομπών άνθρακα καθιστά μη κερδοφόρα τα εργοστάσια άνθρακα, τα δύο παλαιότερα εργοστάσια έκλεισαν το 2011, ενώ ένα τρίτο παρέμεινε σε αδράνεια και πρόκειται να κλείσει αργότερα φέτος, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ. «Ενώ το 2010 ήταν μια χρονιά αιχμής με παραγωγή περίπου 11 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη, τώρα παράγουμε 3,5 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη μόνο για να καλύψουμε τις ανάγκες του εργοστασίου 4», είπε ο κ. Γίδης.

Μιλώντας μπροστά από τον πύργο ψύξης Μεγαλόπολη 4, το μοναδικό εργοστάσιο που εξακολουθεί να λειτουργεί, ο Κωνσταντίνος Γίδης ανέφερε πως τα αποθέματα λιγνίτη στο λιγνιτωρυχείο της Μεγαλόπολης ήταν ήδη αρκετά για να καλύψουν τη ζήτηση για ένα διάστημα δύο μηνών.

 

Πράσινη μετάβαση

Όπως ενημερώνει το Reuters τους αναγνώστες του, στην Ελλάδα, η οποία βασίζεται κατά 46% στη Ρωσία για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ο άνθρακας αντιστοιχούσε σε 10% της ενεργειακής της επάρκειας, κατά πολύ μειωμένος από το 53% το 2011. Μάλιστα, το κυβερνητικό πλάνο προέβλεπε την πράσινη μετάβαση και την απεξάρτηση από τον λιγνίτη, με το λουκέτο των μονάδων της Μεγαλόπουλης και άλλων έξι στη Βόρεια Ελλάδα μέχρι το 2023. Έτσι, μέχρι το 2025, η Ελλάδα θα πετύχαινε τον στόχο της πράσινης μετάβασης. Ωστόσο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέτρεψε τα σχέδια Μητσοτάκη με τον ίδιο να δηλώνει ότι ενδέχεται να παραταθεί η διάρκεια ζωής των δύο εργοστασίων στη Βόρεια Ελλάδα, και η χώρα να χρησιμοποιεί λιγνίτη έως το 2028.

Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως τόσο η Ελλάδα όσο και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανατρέπει το ενεργειακό της σχέδιο λόγω των έκτακτων συνθηκών, χωρίς ωστόσο να παρεκκλίνει της πορείας της προς τη μείωση εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030.

Σε αυτό το σημείο, στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως σε ένα μικρό οικόπεδο στο εκτεταμένο κοίτασμα της Μεγαλόπολης, η ΔΕΗ κατασκευάζει έναν υποσταθμό για ηλιακό πάρκο 50 μεγαβάτ ώστε να τροφοδοτήσει ενεργειακά περίπου 17.000 νοικοκυριά μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. «Αυτό (το πάρκο) θα παράγει περίπου 100 γιγαβατώρες ετησίως και θα εξοικονομήσει 65.000 τόνους εκπομπών άνθρακα», δήλωσε ο Στέλιος Κοκοτσάκης, διευθυντής για τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της ΔΕΗ. Μάλιστα, το Reuters επισημαίνει ότι η ΔΕΗ πρωτοστατεί στις ελληνικές προσπάθειες για τον διπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 60% της κατανάλωσης ενέργειας έως το 2030.