Ευρωζώνη: Σε ανοδική πορεία ο πληθωρισμός – Στο 8,1% τον Μάιο

Όπως σημειώνεται ο πληθωρισμός τον αντίστοιχο μήνα του 2021 είχε διαμορφωθεί στο 2%, ενώ ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,8% από το 3,5%

Στο 8,1% ανήλθε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάιο, σημειώνοντας νέα αύξηση σε σχέση με το 7,4% του Απριλίου, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat.

Όπως σημειώνεται ο πληθωρισμός τον αντίστοιχο μήνα του 2021 είχε διαμορφωθεί στο 2%, ενώ ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,8% από το 3,5%.

Ο πληθωρισμός εξαιρουμένου του κόστους των τροφίμων και της ενέργειας, ένα ποσοστό που παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ, επιταχύνθηκε στο 4,4% από 3,9%, ενώ ένα ακόμη στενότερο μέτρο που εξαιρεί επίσης το αλκοόλ και τον καπνό ανέβηκε στο 3,8% από 3,5%.

Ενώ η αύξηση του ενεργειακού κόστους κατά 39% ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού, οι τιμές των μη επεξεργασμένων τροφίμων αυξήθηκαν κατά 9% και οι τιμές των βιομηχανικών αγαθών μη ενεργειακών προϊόντων σημείωσαν άνοδο κατά 4,2%. Στις υπηρεσίες, όπου οι μισθοί αποτελούν βασική παράμετρο για το κόστος, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 3,5%.

 

 

Πού εντοπίζονται οι πιο αυξημένες τιμές

Σύμφωνα με την Eurostat, οι πιο αυξημένες τιμές εντοπίζονται σε Εσθονία (20,1%), Λιθουανία (18,5%) και Λετονία (16,8%), ενώ οι μικρότερες πιέσεις καταγράφονται σε Γαλλία (5,8%), Μάλτα (5,8%) και Φινλανδία (7,1%).

Η μεγαλύτερη συνεισφορά στη νέα αύξηση του πληθωρισμού -ο οποίος διαμορφώνεται περισσότερες από τέσσερις φορές υψηλότερα από τον στόχο που έχει θέσει η ηγεσία της ΕΚΤ- προήλθε από τις τιμές της ενέργειας (+3,87%), των τροφίμων (+1,59%) και των υπηρεσιών (+1,46%).

Μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 8,8%, σημειώνοντας νέα αύξηση από το 8,1% του Απριλίου, ενώ πριν από ένα χρόνο το ποσοστό βρισκόταν στο 2,3%.