Κουτσούμπας: Ο πιο επικίνδυνος ιός είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός

Ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε στην παρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας του ΚΚΕ, «Πανδημία COVID-19: Ο καπιταλισμός στη Δύση του»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του απόψε σε εκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος Υγείας – Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, «Πανδημία COVID-19: Ο καπιταλισμός στη Δύση του», στο Πάρκο Ευαγγελισμού τόνισε ότι μέσα από τα 10 άρθρα της έκδοσης, «αναδεικνύονται με εύστοχο και επιχειρηματολογημένο τρόπο οι επιστημονικές, ιδεολογικές και πολιτικές πλευρές της αντιπαράθεσης την περίοδο της πανδημίας, με ένα σύστημα που κυριολεκτικά «σκοτώνει». Αφού στην πραγματικότητα, ο πιο μεγάλος και επικίνδυνος ιός είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός».

Σημείωσε ότι αυτό «δεν ισχύει μόνο για την πανδημία, ισχύει για ό,τι βιώνει ο λαός μας. Από την ακρίβεια, η οποία δεν «έπεσε από τον ουρανό», αλλά είναι συνέπεια του ίδιου του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, μέχρι τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της χώρας μας, η οποία έχει απογειωθεί».

«Κι αυτή η εμπλοκή στο πλευρό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν μας θωρακίζει απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας, όπως κοροϊδεύει η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία όπως και οι προηγούμενες, έχουν αναγορεύσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε δήθεν εγγυητή και παράγοντα σταθερότητας. Aυτούς δηλαδή, που «κάνουν πλάτες» στην επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» πρόσθεσε.

«Όταν αναφερόμαστε στη «δύση του καπιταλισμού», έχουμε στο νου μας ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα που έχει προ πολλού σαπίσει και που η ανάπτυξή του προϋποθέτει την ένταση της εκμετάλλευσης της σύγχρονης εργατικής τάξης και μάλιστα σε όλες τις πτυχές που καθορίζουν τους όρους αναπαραγωγής της εργατικής της δύναμης, της ίδιας της ζωής της» είπε ο Δ. Κουτσούμπας τονίζοντας στη συνέχεια:

«Αυτό ακριβώς εκφράστηκε την περίοδο της πανδημίας με τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, σε υποδομές, σε τεχνικά μέσα και υγειονομικό υλικό στις δημόσιες μονάδες υγείας. Με διαμόρφωση των «πρωτοκόλλων» αντιμετώπισης της πανδημίας με τέτοιον τρόπο, που είχαν εμφανή τη σφραγίδα των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου στα διάφορα μέτρα που παίρνονταν, να κυριαρχεί η περιβόητη «ατομική ευθύνη». Και στην κρατική ευθύνη φυσικά, να κυριαρχεί η προστασία της καπιταλιστικής οικονομίας, της κερδοφορίας των λίγων».

Είπε ότι «οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ, οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η αποψιλωμένη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δεν αποτελούν κάποια επιμέρους προβλήματα ανικανότητας σχεδιασμού του συστήματος υγείας», αλλά, «κανόνα», καθώς «ίδιες, υποτίθεται, «ιδιομορφίες» έβαλαν τη σφραγίδα τους και σε άλλα καπιταλιστικά κράτη με τα λεγόμενα «προηγμένα» συστήματα υγείας».

Σημείωσε ότι στην έκδοση τα πολλά στοιχεία από την Ευρώπη και παγκόσμια, επιβεβαιώνουν αυτόν τον κανόνα και «κυρίως επιβεβαιώνεται η εκτίμηση και το συμπέρασμα, ότι κάθε πτυχή των προβλημάτων που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία -πρόληψη αλλά και με την περίθαλψη- τα οποία αναδείχτηκαν με εκκωφαντικό τρόπο την περίοδο της πανδημίας και τα οποία βεβαίως υπήρχαν και πριν απ’ αυτήν, είναι η έκφραση αυτής της ανάπτυξης που έχει ως κριτήριο την ανταγωνιστικότητα, το κέρδος, πράγμα που είναι κάθετα αντίθετο με τις πραγματικές κοινωνικές-λαϊκές ανάγκες».

Η έκδοση «αποτελεί μέγιστη συμβολή προς τις λαϊκές δυνάμεις, προκειμένου οι προβληματισμοί, η υπαρκτή αγανάκτηση, η αναζήτηση λύσεων, η οργάνωση της πάλης, να αποκτούν την «πυξίδα» τους, η οποία σταθερά πρέπει να δείχνει, ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος. Να φωτίζουν δηλαδή, τι πρέπει να φύγει από τη μέση, προκειμένου να αντιστοιχηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού στην πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, με τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα στην επιστήμη, στην τεχνολογία, με την ουσιαστική και πλήρη αξιοποίηση του πολυάριθμου υγειονομικού προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων» υπογράμμισε.

«Η κυβέρνηση και όλα τα άλλα αστικά κόμματα, με ελάχιστες επιμέρους διαφορές, προβάλλουν ως λύση την ενίσχυση των κανόνων της αγοράς στο σύστημα υγείας. Πρόκειται δηλαδή, για όλα αυτά τα «εργαλεία», τα οποία διαμόρφωσαν από τη μια μεριά αυτό το άθλιο δημόσιο σύστημα υγείας και από την άλλη διαμόρφωσαν έναν εύρωστο ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της υγείας» είπε ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε:

«Το μόνο που δείχνουν όλα αυτά, είναι το μέγεθος του σαπίσματος του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Δείχνει τα πεπερασμένα όριά του, όσον αφορά στη λαϊκή υγεία, αφού ο σκοπός της παραγωγής, δηλαδή το κέρδος, απαιτεί φθηνότερη εργατική δύναμη. Και ακριβώς γι’ αυτό, όλες οι εργασίες για την προστασία της και την αναπαραγωγή της, θεωρούνται «κόστος» που πρέπει να συμπιέζεται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».

Είπε ότι για την ανάπτυξη του σημερινού συστήματος Υγείας «οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις – τομές, οι οποίες εφαρμόστηκαν απ’ όλες τις κυβερνήσεις, είχαν ως κριτήριο, τη μείωση του «κόστους» της λαϊκής υγείας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

Αυτά τα κριτήρια αποτελούσαν την προμετωπίδα όλων των βασικών νόμων που πέρασαν από τη Βουλή, απ’ όλες τις κυβερνήσεις και πρόσφατο «κατόρθωμα» αποτελούν τα μέτρα της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις επαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ είπε «ουδέν νεώτερον από αυτά που επαγγέλλεται η κυβέρνηση της ΝΔ, εκτός από την προβολή της ανάγκης αλλαγής της κυβέρνησης, για να υλοποιηθούν με μεγαλύτερη ικανότητα αυτά που πράττει και η σημερινή κυβέρνηση».

«Μέσα στην καθημερινή πάλη για να προσληφθεί προσωπικό, να διευρυνθούν οι δωρεάν παροχές στο λαό, να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ΚΚΕ χαράζει ένα δρόμο ανάπτυξης που θα αντιμετωπίζει τη λαϊκή υγεία ως καθολικό και δωρεάν δικαίωμα εξασφαλισμένο από μια εργατική λαϊκή διακυβέρνηση και το κράτος της. Στη λαϊκή συσπείρωση με το ΚΚΕ, για την προστασία της υγείας. Στην αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, για ένα σύστημα -χωρίς καμία επιχειρηματική δράση – ο λαός θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις τακτικές και τις έκτακτες ανάγκες του με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Και οι υγειονομικοί, θα είναι απελευθερωμένοι από τις σημερινές περιοριστικές δεσμεύσεις της αντιλαϊκής πολιτικής» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Αυτό που απαιτείται σήμερα, είναι μαζί με τις συμπτωματικές θεραπείες, να αντιμετωπιστεί η αιτία και να χορηγηθεί η θεραπεία, ώστε να εκριζωθεί η βασική πανδημική ασθένεια της εποχής, ο πιο επικίνδυνος ιός, που έχει το όνομα καπιταλισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κατέληξε επισημαίνοντας «σε τελευταία ανάλυση, η επιστήμη μπορεί να νικήσει τον ανορθολογισμό, τον σκοταδισμό που μας κατακλύζουν και τη μήτρα τους: την καπιταλιστική εκμετάλλευση και βαρβαρότητα».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ