Τα όρια στην κριτική που ασκείται προς τις Δημοτικές Αρχές σχετικά με τις ευθύνες που έχουν σε περιπτώσεις πυρκαγιών θέτει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι κανείς δεν νομιμοποιείται να τους κατηγορεί καθώς «δεν μπορούν να αποδοθούν ευθύνες για πράγματα που είναι εκτός αρμοδιοτήτων μας».
Σε ό,τι αφορά στις αρμοδιότητες, τονίζει ότι οι Δήμοι έχουν ευθύνη για τις δικές τους εκτάσεις, τους κοινόχρηστους χώρους, κάποια (όχι όλα) περιαστικά πάρκα και άλση, καθώς και να κινήσουν τις διαδικασίες για να καθαριστούν ιδιωτικά οικόπεδα εντός Σχεδίου. Διαδικασία την οποία χαρακτηρίζει χρονοβόρα και ατερμάτιστη αφού με το νέο θεσμικό πλαίσιο , από την 1η Μαΐου και μετά, πρέπει: Να εντοπιστούν τα οικόπεδα και ο ιδιοκτήτης (και αν είναι μόνον ένας κλπ) να ειδοποιηθεί και εντός (πχ. 10 ημερών) να καθαρίσει την ιδιοκτησία του. Εάν δεν το πράξει , πρέπει να κινηθεί διαδικασία για εισαγγελική εντολή εισόδου στην ιδιοκτησία και καθαρισμό της, με παράλληλη χρέωση του κόστους που θα προκύψει, στους ιδιοκτήτες.
Σε ό,τι αφορά τα χρήματα και το προσωπικό για την αντιπυρική προστασία, ο κ Παπαστεργίου ενδεικτικά αναφέρει ότι «ο Δήμος Τρικκαίων, με έκταση 610.000 στρέμματα, θα δαπανήσει φέτος πάνω από 300.000 ευρώ, ενώ λαμβάνει ετησίως 57.000 ευρώ που δεν αρκούν ούτε για τους μισθούς των χειριστών των απαιτούμενων μηχανημάτων έργων».
Ολοκληρώνοντας και προκειμένου να μην αποτελούν οι δήμαρχοι τον «εύκολο στόχο», ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δηλώνει ότι πρέπει να στηριχθεί επαρκώς με αρμοδιότητες και πόρους το νεοσύστατο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ζητά απαντήσεις στα ερωτήματα: «Εάν και πότε θα τρέξει το πρόγραμμα αγοράς εξοπλισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης; Αν απλοποιηθεί η νομοθεσία για να λειτουργήσουν οι δήμοι και αν δοθούν επαρκείς πόροι για την πολιτική προστασία».